Soğuklar bağışıklığımızı düşürüyor; nezle, grip gibi pek çok hastalığı da beraberinde getiriyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) geçen hafta gribin ‘güçlenerek’ geri döndüğü uyarısında bulundu. Biz de uzmanlardan bağışıklığımızı arttırmak için tavsiyeler aldık.
#Dünya Sağlık ÖrgütüGıda Yüksek Mühendisi Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı, arı ürünlerinin şifasını kendi oğlu üzerinde gözlemledikten sonra, tüm dünyaya anlatmak için girişimci oldu. 10 arıcı ile çıktığı yolculuğunda, Türkiye’de bir ilk olan ‘Sözleşmeli Arıcılık’ modeli ile 5 bin sözleşmeli arıcıya ulaştı. “Doğanın insanları besleyebilmesi için önce bizim arıları beslememiz lazım,” diyen Dr.Samancı, söyleşimizde ülke genelinde yaklaşık 4 milyon arı kovanının açlık nedeniyle yok olma tehlikesinde olduğunun altını çizdi. Tanuğur, “Acilen arı yemi tedarik edip arıcılar birlikleri vasıtası ile arıcılara ulaştırılması gerekiyor. Arıların beslenme açığı kapatılmazsa tarımsal üretim de en az yarı yarıya azalır,” sözleriyle krize dikkat çekti.
#BursaPerga adıyla da bilinen arı ekmeği nedir, nasıl tüketilir merak ediliyor. Doğal bir vitamin ve mineral deposu olan arı ekmeği son yılların popüler besinleri arasında yer alıyor. Peki arı ekmeği nedir, faydaları nelerdir? İşte arı ekmeği ile ilgili merak edilenler...
#Arı EkmeğiArı ekmeği, son dönemlerin popüler takviye gıdaları arasında yer alıyor. Anemi (kansızlık), karaciğer hasarı, depresyon gibi hastalıklar üzerinden olumlu etkileri olduğu bilinen perga (arı ekmeği) son yıllarda popüler besinler haline geldi. Doğal bir vitamin ve mineral deposu olan arı ekmeğinin faydalarını internette merak konusu oldu. Peki, arı ekmeğinin faydaları neler? Arı ekmeği (perga)nedir? İşte, o konu hakkında bilgiler.
#Arı Ekmeği NedirŞifa kaynağı... Mucizevi besin... Her derde deva... Kahvaltıların vazgeçilmezidir bal. Kaşık kaşık yeriz “şifa niyetine” diyerek. Bu konuda şanslı da sayılırız. Ülkemiz bal üretiminde dünyada Çin'den sonra ikinci, Avrupa Birliği ülkeleri arasında ise birinci sırada. Ancak Türkiye’de üretilen balların yaklaşık yüzde 35’i maalesef sahte. Sahte ballar o kadar çoğaldı ki, yemeğe hepimiz korkar olduk. İnternete girip şöyle bir araştırdığınızda dünya kadar bal satan firma var. O kadar enteresan ki, cami önünde bile bal satan insanlar mevcut ülkemizde. Merak etmeyin, işini düzgün yapan firmalar da var. Hala o eski usullerde katkısız, glikozsuz, fruktoz şurubu olmayan bal üreticileri de mevcut. Bir çok firmanın balını denedim. Web sayfalarından ve instagram üzerinden alış veriş yaptım. Öne çıkan 4 firmayı yazmak istedim.
#BalBal arıları, bitkilerdeki nektarı ya da bitki üzerinde beslenen bazı böceklerin salgılarını toplayarak doğal bir tatlandırıcı olan balı üretirler. Salgı balı ve çiçek balı olarak ikiye ayrılan balın renk, aroma, besin bileşimi gibi özellikleri yörenin bitki örtüsüne göre değişiklik gösterir.
#BalDemir, kalsiyum, fosfor ve B vitaminleri açısından oldukça zengin tropikal bir meyve olan kudret narı, ham bal ve saf Anadolu propolisi ile buluştu. BEE’O Kudret Narı Kırmızı Ginseng Propolis Shot, vitamin ve mineral açısından oldukça zenginken, pratik bir kullanım da sunuyor.
#Kudret NarıPropolis, arıların bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladığı güçlü antioksidan ve antimikrobiyal etkilere sahip tamamen doğal bir arı ürünüdür. Arılar tarafından kovandaki mikropları yok etmek ve sterilizasyonu sağlamak için kullanılır.
#Korona VirüsüBEE’O Propolis, Gıda Yüksek Mühendisi Propolis Uzmanı Aslı Elif Tanuğur Samancı, Ziraat Yüksek Mühendisi Arıcılık Uzmanı Taylan Samancı ve İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünde öğretim üyesi Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu tarafından Türkiye’de daha önce üretilmeyen propolisi yine Türkiye’de ilk kez “Sözleşmeli Arıcılık” modeli ile üretmek adına KOSGEB destekli Ar-Ge projesi ile 2013 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi ARI Teknokent’te kurulmuştur.
#Sponsorlu İçerikAFYONKARAHİSAR’ın Sandıklı ilçesinde bulunan gezgin arıcılar, arı zehri hasadı yaptı. Türkiye’de ilk defa arı zehri hasadı yapıldığını söyleyen arıcılar, gramı 400 liraya alıcı bulan arı zehrinin modern tıpta, kas ve romatizmal hastalıkların tedavisinde kullanıldığını anlattı.
#Arı ZehriAnemi (kansızlık), karaciğer hasarı, depresyon gibi hastalıklar üzerinden olumlu etkileri olduğu bilinen perga (arı ekmeği) son yıllarda popüler besinler haline geldi. Doğal bir vitamin ve mineral deposu olan arı ekmeğinin faydalarını internette merak konusu oldu. Peki, arı ekmeğinin faydaları neler? Arı ekmeği (perga)nedir? İşte, o konu hakkında bilgiler.
#Arı EkmeğiTAB Başkanı Ziya Şahin, "Dünya Arı Günü'nde bütün sorunlarımızı bir kenara bırakıp, arı ölümleri ve arının yaşatılması konusuna odaklanacağız. Yürüttüğümüz projelerle 3 yıl içinde 500 sertifikalı işletme kurmayı ve Türkiye'nin ihtiyacı olan propolis, arı sütü ve poleni üretir duruma gelmeyi hedefliyoruz" açıklamasında bulundu.
#Dünya Arı GünüTürkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin, kovan başına verilen desteğin 10 liradan 15 liraya çıkarılmasının üreticileri memnun ettiğini belirterek, "Gezginci arıcılarımıza da mazot desteği verilmesini talep ediyoruz." dedi.
#Mazot Desteği