AR-GE harcamaları haberleri sayfasında AR-GE harcamaları hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 406 AR-GE harcamaları haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Türkiye'de araştırma geliştirme faaliyetleri için yapılan harcamaların tutarı 10 yılda 3 kattan fazla artışla 6,9 milyar liradan 29,9 milyar liraya ulaştı. Ar-Ge harcamalarında en yüksek paya sahip ticari kesimin harcamaları bu dönemde 3 milyar liradan 17 milyar liraya yükseldi.
#Ar-Ge Harcamalarıİstanbul Sanayi Odası’nın her yıl yaptığı Türkiye’nin İkinci Büyük 500 Sanayi Kuruluşu-2023 araştırmasının sonuçlarına enflasyon, küresel resesyon ve 6 Şubat depremlerinin sonuçları damga vurdu. İkinci 500’deki şirketlerin üretimden satışları 2023’te yüzde 42.2 oranında artarak 988 milyar dolara yükseldi. Ancak önceki iki yıla göre düşük olan bu performans TÜFE’den arındırıldığında yüzde 13.7’lik gerilemeyi işaret etti.
#İstanbul Sanayi OdasıSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Türkiye, sadece Ar-Ge alanına yaklaşık 11,3 milyar dolar kaynak ayırıyor. 222 bine yakın Ar-Ge personeli çalışıyor. Teknoloji Geliştirme Bölgelerimizin ülke genelindeki sayısı 2001 yılında yalnızca 2 iken, bugün bu sayı 101’e ulaştı. Bakanlık olarak bu ekosistemde büyümeye devam eden girişimcilik kültürünü desteklemeye devam edeceğiz’’ dedi.
#Mehmet Fatih KacırSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, gayrisafi yurtiçi Ar-Ge harcamasının 2021 yılında bir önceki yıla göre 26 milyar 965 milyon TL artarak, 81 milyar 922 milyon TL’ye yükseldiğini belirterek, “Bir önceki yıla göre Ar-Ge harcamalarının gayrisafi hasıla içerisindeki oranı 1.09’dan 1.13’e yükseldi. Biz, 2002 yılında ülkeyi teslim aldığımızda Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranı sadece 1000’de 5 idi. İşte biz Ar-Ge harcamalarını 2 katından fazla artırdık” dedi.
#Sanayi Ve Teknoloji BakanlığıSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Ülkemizde yapılan Ar-Ge harcamalarının parasal değeri 2002’den bu yana tam 30 kat artarak 55 milyar liraya ulaştı. Bu harcamaların milli gelire oranını da 2 kat artırarak 1000’de 5’ten yüzde 1.09’a çıkarmayı başardık” dedi.
#Sanayi Ve Teknoloji BakanlığıSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Ülkemizde yapılan Ar-Ge harcamalarının parasal değeri 2002'den bu yana tam 30 kat artarak 55 milyar liraya ulaştı. Bu harcamaların milli gelire oranını da 2 kat artırarak 1000'de 5'ten yüzde 1,09'a çıkarmayı başardık" dedi.
#Mustafa VarankErdem Kaya Patent Genel Müdürü Erdem Kaya, ana amaçlarının fikirleri değere dönüştürme sürecine katkı koymak olduğunu belirterek, ülke olarak rekabetçi, sürdürülebilir ve kârlı bir ekosistem haline dönüşebilmek için katma değerli ürünler için geliştirilen fikirlerin korunması gerektiğini söyledi.
#Burcu BaşarDoblo’nun yeni versiyonlarının İspanya’daki Stellantis fabrikasında üretileceği kesinleşti. Ancak, üretim sonlandırılma tarihi ve yeni modelin ne olacağına gibi sorular havada kaldı. Biz de, Doblo’nun gidişinin nedenlerine, Stellatis ile Tofaş’ın uzlaşamadığı noktalara ve gelebilecek olası yeni modellere yanıt aradık. İşte tüm yönleriyle Doblo’nun gidişinin perde arkası.
#Dobloİstanbul Sanayi Odası (İSO), sanayinin lider kuruluşlarını açıkladı. ‘Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması’na göre, üretimden satışlar 2020’deki 1.2 trilyon lira olan seviyesinden, yüzde 73.8’lik artışla 2021 yılında 2 trilyon lirayı aştı. Şirketlerin özkaynakları 407 milyar liradan 624 milyar liraya yükselerek yüzde 53 artarken, faaliyet kârları yüzde 139 artarak 143 milyar liradan 342 milyar liraya çıktı.
#İstanbul Sanayi OdasıSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, sanayi ve teknoloji ekosistemi sayesinde ülkenin son 4 çeyrekte üretime ve yatırıma dayalı ciddi büyüme gerçekleştirdiğini belirtti. Varank, "12 aylık ihracatımız, 215 milyar dolara ulaştı. Bunları yeterli görmüyoruz. İhracatta nicelikle beraber nitelik artışını da tam anlamıyla yakalamak mecburiyetindeyiz. Nitelik artışının dinamosu olarak sizleri görüyoruz" dedi.
#Bakan VarankYükseköğretim Kurulunca (YÖK) vakıf üniversitelerine ait yıllık akademik, idari ve mali verilerin detaylı bir şekilde paylaşıldığı "Vakıf Yükseköğretim Kurumları 2021" raporu yayımladı. İlki 2018 yılında yayımlanan raporun dördüncüsü olan 2021 yılı raporu sistemin güçlü ve zayıf yönlerini ortaya döktü.
#Vakıf ÜniversiteleriPandeminin hâkim olduğu 2020’de üretimden satışlar yüzde 15.3 artarak 1 trilyon 179 milyar liraya çıktı. TÜPRAŞ, üretimden satışlarda 58.6 milyar lirayla en büyük sanayi kuruluşu unvanını korudu. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, “Sonuçlar, ekonomimizin sanayi gibi güçlü bir sacayağının olduğunu ortaya koydu. Herkes için öngörülemezlik ve istikrarsızlık olan enflasyon ile mücadeleyi mutlaka kazanmalıyız” dedi.
#İstanbul Sanayi OdasıCumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) koordinasyonunda Türk Silahlı Kuvvetleri ve güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarının karşılanmasında yurt dışı bağımlılığın azaltılmasına, özgün, yerli ve milli çözümlerin hayata geçirilmesine, Ar-Ge ve teknoloji yetkinliğinin artırılmasına katkı sunacak 6 proje için imza töreni düzenlendi.
#ArgeİSO Başkanı Erdal Bahçıvan "Odamızın (savunma sanayisinde iş birliği) bu çerçevede güçlü bir platform olabileceği görüşündeyiz. Savunma sanayi ve havacılık sektörü cirosu 2019 sonu itibarıyla 10,9 milyar dolara; ihracatı 3 milyar dolara; sektördeki Ar-Ge harcamaları da 1,7 milyar dolara yükseldi" dedi.
#Erdal BahçıvanCumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Demir, sanayi ve üniversitenin çok yakın bir temas ve ilişki içinde olması gerektiğini belirterek, "Sizlere bu açık davetimizdir. Dilerseniz bunu bir organize ve sistematik şekilde yapalım." dedi.
#Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DemirKamu bankalarının yaptığı kampanyalarla verilen düşük faizli krediler ekonominin, üçüncü çeyrekte yüzde 6.7 büyümesini sağladı. Hane halkının tüketim harcamaları yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 9.2 arttı. Vatandaşın tüketimi ekonomiye 5.37 puanlık katkı sağladı. İkinci çeyrekte ekonomi yüzde 9.9 küçülmüş, vatandaşın tüketimi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 8.6 azalmıştı.
#GazetehaberleriFikri mülkiyet hukuku uzmanı Doç. Dr. Cahit Suluk, mevzuata uygun hareket edilmediğinde buluş sahibi ve işveren arasında, bedel hakkının ödenmemesi ve buluşun işverene bildirilmemesinden kaynaklı sorunlar yaşanabileceğini söyledi.
#Bilim