Yetenek açığı arttıkça şirketlerin çalışanlara sunduğu yan haklarda da rekabet kızıştı. Yan haklar, toplam maaş paketinin yaklaşık yüzde 20 ila 35’ini oluşturur hale geldi. Sağlık sigortası, ücretsiz iletişim artık çalışanlara yeterli gelmiyor. Çalışana, özel emeklilik, kritik hastalıklar sigortası, kimlik dolandırıcılığı koruması, hukuk hizmeti, spor ve yoga hizmeti gibi yan haklar sunulmaya başlandı. Peki, dünyada ve Türkiye’de şirketler çalışanlara hangi yan hakları sunuyorlar?
#İş Gücü10. Riskler Zirvesi’nde konuşan AXA CEO’su Yavuz Ölken, Kahramanmaraş depreminin oyunun kurallarını değiştirdiğini belirterek, “Milyarlarca doları koruyan sigorta sistemi ayakta kalmak zorunda. Sigorta sektörü sistemden çıktığında hangi işletme faaliyet gösterebilecek?” dedi.
#AXA2020, pandeminin de etkisiyle siber güvenlik sektörü için çok hareketli bir yıl oldu. Siber saldırı sayısı artarken, saldırılar çeşitlendi. Global olarak yıl içinde siber saldırı kaynaklı kayıpların maliyeti 3 trilyon doları aştı. Türkiye de siber saldırıların en çok artış gösterdiği ülkelerden biri oldu. Türkiye’de yılın ilk 10 ayında 102 bini aşkın siber saldırı gerçekleşti. Saldırılar, ağırlıklı olarak teknoloji, e-ticaret, kamu, finans, enerji ve sağlık sektörüne yöneldi.
#TeknolojiHazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Citibank tarafından düzenlenen ve uluslararası dev şirketlerin temsilcilerinin yer aldığı Citibank Yatırımcı Konferansı’na katıldı. Burada dev şirketlerin temsilcilerine seslenen Bakan Albayrak, “Türkiye ekonomisi bir dönüm noktasındadır. Yeni bir sermaye yatırımı dalgası ufukta belirmiş durumda” dedi.
#GazetehaberleriAon ile Financial Times'ın birlikte hazırladığı C-Suite Siber Risk Raporuna göre siber saldırı kaynaklı kayıpların toplam maliyeti 2021 itibarıyla yıllık 6 trilyon dolara ulaşabilir. Siber güvenlik harcamalarıysa 2017 ile 2021 yılları arasında 1 trilyon doları geride bırakmış olacak.
#HackerŞirketlerin yeni iş fırsatları elde etmek ve pazardaki rekabetçi güçlerini arttırmak amacıyla teknolojik dönüşümlerini hızlandırması, yeni ve beklenmedik siber riskleri de beraberinde getiriyor. Aon'un, hızla dijitalleşen şirketlerin karşı karşıya kalabileceği sekiz farklı alandaki riskleri inceleyen 2019 Siber Güvenlik Risk Raporu, şirketlere teknolojinin kazanımlarından faydalanırken siber risklere karşı hazırlıklı olmalarını tavsiye ediyor.
#Siber GüvenlikKüresel ticaretin omurgasını oluşturan denizcilik sektörü dijitalleşmenin getirdiği yeniliklerden faydalanırken siber saldırganların da radarına takılıyor. Aon Türkiye Eş CEO'su Ferhan Özay, son yıllarda siber saldırıların denizcilik sektöründe 300 milyon doları aşan kayba neden olduğunu belirtti.
#Küresel TicaretKüresel ısınmanın da etkisiyle dünya genelinde doğal afetler giderek artıyor. Açıklanan doğal afet raporuna göre 2018'in ilk altı ayında gerçekleşen doğal afet sayısı geçtiğimiz 18 yılın ortalamasını geride bırakırken, doğal afet kaynaklı ekonomik kayıplar ise dünya çapında 45 milyar dolara ulaştı.
#Doğal AfetAon'un 2018 Siber Güvenlik Tahminleri Raporu'na göre büyük ölçekli siber saldırılar, 86 milyar dolarlık güvenlik harcamalarına rağmen gerçekleşti. Şirketlerin bu saldırılara karşı koymak için uygulayacağı savunma önlemleri ise büyük önem arz ediyor.
#GüvenlikAon'un 2018 EMEA Ülkeleri Sağlık Araştırması yayınlandı. Araştırmaya göre, Türkiye'deki kurumların yüzde 100'ü sigortalanabilir çalışan yan haklarını sağlık stratejilerine bağlamayı planlarken, sadece yüzde 36'sının tanımlanmış bir sağlık stratejisi var.
#TürkDünyada 2017 yılında meydana gelen en az 330 farklı doğal afet, 353 milyar dolar kaybın meydana gelmesine neden oldu. Bu kayıp bir önceki yıla göre yüzde 93’lük artış gösterirken, 344 milyar doları meteorolojik felaketlerden meydana geldi. Geçtiğimiz yıl doğal afetlerden kaynaklanan can kaybı sayısı yaklaşık 10 bin kişiye ulaştı.
#Sürdürülebilir Ekonomiİstanbul’da karşı karşıya kaldığımız aşırı yağışlarda da giderek artan iklim krizinin de rolü olabilir. İklim uzmanları, “Aşırı hava olayları, küresel sıcaklık artışlarının sanayileşme döneminin yalnızca 1C derece kadar üzerine çıkmasının etkileri. Ancak bu daha başlangıç” uyarısı yapıyor.
#GazetehaberleriUluslararası risk yönetimi şirketi Aon’un hazırladığı rapora göre, 2016’da iklim değişikliği ve doğal afetlere bağlı 210 milyar dolarlık kayıp yaşandı. Bu son dört yılda gerçekleşen en büyük kayıp olurken, tarihte kayıtlara geçen en büyük 7. kayıp olarak tespit edildi.
#COAL SwarmİK ve yönetim uygulamaları danışmanlık şirketi Aon Hewitt, 2016’nın En İyi İşyerleri’ni açıkladı. Türkiye’de bu yıl 10.’su yapılan En İyi İşyerleri (Aon Best Employers) araştırması kapsamında şirketler çalışan bağlılığı, liderlik, işveren markası ve performans kültürü kapsamında değerlendirildi. 170 şirketten 210 bin çalışanla yapılan araştırmaya göre 15 şirket “En İyi İşyeri Ödülleri”nin sahibi olurken 4 şirket de “Çalışan Bağlılığı Başarı Ödülleri”nin sahibi oldu.
#İşyeri