Güncelleme Tarihi:
DÜNYA sert yüzünü geçtiğimiz yıl insanoğluna sıklıkla hatırlattı. 2017, 1880’den bu yana ölçülen en sıcak yıl olarak, dünya tarihinde kaydedilen en sıcak üçüncü yıl oldu. Meydana gelen doğal afetlerin yol açtığı ekonomik kayıp 353 milyar dolar ile 2011 yılında meydana gelen doğal afetlerden kaynaklanan 486 milyar dolarlık kaybın ardından, kaydedilmiş ikinci en yüksek rakama ulaştı. Endonezya’da volkanik patlamalar ve Peru’da büyük sel baskını dahil olmak üzere yaşanan doğal afeter yıl boyunca küresel gündemin ilk sıralarında yer aldı. Amerika’da birbiri ardına yaşanan kasırgalar ve yangınların yanı sıra Güney Amerika ülkelerinde yaşanan depremler gibi doğal afetler binlerce insanı etkiledi.
ÇOĞU HAVADAN
Her geçen yıl sayıları ve şiddetleri artan “doğal afet”ler binlerce can alırken, ülke ekonomilerini de olumsuz etkiliyor. Aon tarafından hazırlanan “Hava, İklim ve Doğal Afet Değerlendirmesi 2017 Raporu”na göre, geçen yıl meydana gelen doğal afetlerin yol açtığı ekonomik kayıp 353 milyar dolar oldu. Geçen yılki ekonomik kayıp, 2011’de meydana gelen 486 milyar dolarlık kaybın ardından, kaydedilmiş ikinci en yüksek rakamı temsil etti. Tüm doğal afetler içerisinde, meteorolojik kökenli doğal afetlerin yarattığı zarar 344 milyar doları buldu. Bu miktar bu zamana kadar kaydedilen en yükseği olma niteliği taşırken, bu kayıpların sadece 134 milyar doları sigorta teminatı altındaydı. 2017’de doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıpların yarısından fazlasını, 220 milyar dolarla Kuzey ve Orta Amerika’da meydana gelen kasırgalar, yangınlar, depremler ve sel felaketleri oluşturdu. Bu zararın büyük bir kısmı yüzde 65 ile Harvey, Irma ve Maria kasırgalarından kaynaklandı. Raporla ilgili sorularımızı yanıtlayan Özay, “Harvey, Irma ve Maria’nın toplamına ‘HIM’ diyorlar kısaltma olarak. 220 milyar dolarlık zarar sadece HIM’den geliyor. Bizim bölgemize biraz daha yaklaşınca Güney Avrupa’da 6.6 milyar dolar kuraklık kaynaklı zarar ortaya çıktı” dedi.
EMEA’NIN ZARARI 25 MİLYAR DOLAR
RAPORA göre, ABD’nin Kaliforniya Eyaleti’nde ekim ayında meydana gelen yangınlar, bu eyalette yaşanan en büyük yangın felaketleri olarak kayda geçti. Napa Vadisi Bölgesi’nde 13 milyar dolarlık kayba yol açan orman yangınlarını, yine milyar dolarlık kayıp yaratan Güney Kaliforniya yangınları takip etti. Kasırga ve yangınların ardından Orta Amerika bölgesinde yaşanan deprem ve sel felaketleri de ekonomik ve insani kayıpları önemli ölçüde etkiledi. 19 Eylül’de Meksika’da, 1985’te Meksiko City’i vuran tarihi depremin yıldönümünde, gerçekleşen iki ayrı deprem sonucunda 370 kişi hayatını kaybetti. 2017’de yaşanan doğal afetlerin Türkiye’nin de içinde bulunduğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi (EMEA) ülkelerine verdiği toplam ekonomik zarar 25 milyar dolar oldu.
HANGİ OLAYLAR DOĞAL AFET SAYILIYOR?
- En az 50 milyon dolarlık ekonomik kayba yol açan
- En az 25 milyon dolarlık sigorta maliyeti oluşturan
- En az 10 kişinin hayatını kaybettiği, en az 30 kişinin yaralandığı
- En az 2 bin ev ve/veya binanın hasar gördüğü
TÜRKİYE’DE 147 ORMAN YANGINI
AON’un verdiği bilgilere göre, 2017’de Türkiye’nin gündemini en çok meşgul eden doğal afetler, Ege ve Akdeniz’de yaşanan orman yangınları ile Marmara Bölgesi’ndeki dolu ve sel felaketleri oldu. Orman ve Su İşleri Bakanlığı verilerine göre temmuz ayının başından bu yana 147 ayrı noktada orman yangını meydana geldi. İzmir, Çanakkale, Kaş, Alanya ve Mersin’deki orman yangınları doğal hayatı yok etmesinin yanı sıra, bölgedeki tarım, turizm, hayvancılık gibi ekonomik faaliyetlere de darbe vurdu. 2017 Temmuz ayının sonunda Marmara Bölgesi ve özellikle İstanbul’da bir hafta arayla gerçekleşen dolu yağışı ve sel felaketlerinin toplam zararı 700 milyon TL’yi buldu.