Evren ve evrenin nasıl yaratıldığı ile Antik çağda yer alan Tanrı ve Tanrıçalar mitoloji ile ilgilenen insanlar tarafından merak edilen konuların başında gelmektedir. Her medeniyetin kendine ait olan ve farklı isimlerle anılan pek çok Tanrısı ve Tanrıçası bulunmaktadır. Bunlar toplumun herhangi bir alanını simgeleyen ve insanlar tarafından saygı gösterilen yüce kişiler olarak belirtilmektedir. Bu yüce kişilerden bazıları diğer Tanrı ve Tanrıçalara göre daha üstün meziyetlere sahip olabilmektedir. Peki, Tanrı isimleri - İskandinav, yunan, mısır ve mitolojik erkek tanrıların isimleri ile anlamları neler olmaktadır? İşte, tanrı isimlerinin ne olduğu hakkında bilgi edinmek isteyenler için gerekli olan detaylar.
#TanrıMitoloji, geçmiş tarihe farklı bir bakış açısı getirdiği için önemli bir yere sahiptir. Bir milletin, kültürün geçmiş çağlardan itibaren kitaplara yansıyarak gelen hikâyesini anlatır. Kitaplara yansımayanlar, güvenilir kaynak olmadıkları için pek itibar edilmiyor. Mitoloji hakkında detaylı bilgiyi derledik.
#Mitoloji Nedir?Siber güvenlik kuruluşu ESET, Sağlık Bakanlığı’na aitmiş izlenimi veren sahte bir telefon uygulamasıyla siber dolandırıcıların Türk vatandaşlarını kandırmaya çalıştığını tespit etti. Her aileye 1498 TL devlet desteğinde bulunulacağını öne süren siber hırsızlar, aslında yardım etmeye değil, telefon kullanıcılarının kredi kartı bilgilerine ulaşmaya çalışıyor.
#EsetKaspersky uzmanları Anubis adlı Truva atının Haziran ayının başından bu yana Türkiye’de yoğun faaliyet gösterdiğini tespit etti. Siber suçlular bu zararlı yazılımı yaymak için ele geçirilen cihazlardaki kişi listelerine SMS gönderiyor. Saldırganlar kullanıcıları önde gelen bir telekomünikasyon ve teknoloji hizmetleri sağlayıcısından ücretsiz internet bağlantısı teklifi gibi görünen SMS’lerle kandırmaya çalışıyor. Gelen SMS’teki bağlantıya tıklandığında Truva atı indiriliyor.
#KasperskyTürkiye’de siber güvenlik çalışmalarıyla bilinen kurumlarından STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş.‘nin Teknolojik Düşünce Merkezi “ThinkTech”in Temmuz Eylül arasını kapsayan yeni Siber Tehdit Durum Raporuna göre; “Sosyal Medya” üzerinden maddi ve manevi kayba neden olan sahte reklam kampanyaları, oltalama e-postaları ve mobil uygulamalara sızan zararlı uygulamalar pek çok noktada dijital tuzaklar kurarak her geçen gün daha fazla kullanıcıya zarar veriyor.
#Sosyal MedyaNe tuhaf! Nil kıyısındaki bu küçük ve yoksul kentte, bir zamanlar bilinen dünyanın en gelişmiş uygarlığının kök saldığı bu eşsiz coğrafyada, bir Anadolu türküsü düşüyor aklıma. Niksar’ın fidanlarından söz eden o türküden yalnızca şu nakaratı anımsıyorum : “Koyverin gidenleri”. Kimdi acaba bu gidenler? Gidip de dönmeyenler. Bizi terk eden sevgililer miydi? Yollarımızın ayrıldığı dostlar mı yoksa? Ya da, hiç biri değil de, ölüler mi? Ne bir ses ne bir nefes vermeyen ölüler.
#PutMÖ 4000'li yıllarda yerleşim kurularak bir uygarlığa dönüşen Mısır'ın hikayesi, gizemini koruyor. Kendilerini tanrının oğlu olarak kabul eden firavunlar, mumyalar, lahit mezarları, kendine özgü yapıları ve kültürü ile hala büyük bir sırra sahip. Mısır'a gittiğinizde bu medeniyetin geçmiş dönemlerde bir başka medeniyetlerin etkisi altında kalmadığını kendi gözleriniz ile tanıklık edebilirsiniz. İşte size gizemli Mısır Uygarlığı...
#MısırSabah çok erken, gün doğumuyla birlikte koyuldum yola. Güneş fazla yakmaya başlamadan ‘Krallar Vadisi’ olarak bilinen, firavun mezarlarıyla dolu bölgeye ulaşmalıydım. Günü birliğine kiraladığım külüstür taksi, delikanlı şoförün yönetiminde, beklenmedik bir hızla Nil’in sağ kıyısı boyunca, ırmağın akışına ters yönde ilerliyordu. İlerlerken de boş yolda, hiçbir neden yokken, düğün alayındaymışız gibi korna çalıp duruyordu. Belki düğün alayında değildik ama kabir ziyaretine çıktığımız, bunca yolu görkemli piramitlerin aksine firavunların gizli kalmış izlerini sürmek amacıyla teptiğimiz kesindi.
#MısırİZMİR’de, Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçılar Birliği’nin bu yıl dördüncüsünü düzenlediği ’Derin Fikirler Tasarım ve Üretim Yarışması’nda dereceye girenler ödüllerini aldı. Yarışmada tasarımcı Huriyet Çetin ve deri mühendisi Ahmet Kor, ’Horus ve Anubis’ temasıyla birinciliği kazandı.
Mısır’ın kuzey batısında, Libya sınırı boyunca uzanan çöller hiç beklenmedik sürprizlerle dolu: 85 yıl önce şiddetli yağmurda evleri eriyen bir hayalet şehir, 2500 yıl önce çöldeki kum fırtınasında yok olan Pers ordusunun mumyalanmış askerleri, vahalar, Büyük İskender’in firavunluğunu ilan ettiği Siwa, en ünlü kahinlerin bulunduğu ıssız tapınak... Geçen ay Türkiye’den bir grup gezgin turistik rotalardan uzak bu çöllerde keşfe çıktı. Her durakta şaşırtıcı kalıntılarla karşılaştı.
Bilinen tüm eski uygarlıkların içinde Eski Mısır´ın önemi ve ayrıcalığı vardır. Çok uzak geçmişin içinden birdenbire fışkıran Mısırlılar, belki de ölüm ve ötesiyle ilgili kendilerinden sonraki tüm inançların kaynağı oldular. Hatta bir dönem, tek bir Allah´a inanan tek ulustular. İnançlarıyla, yaşamlarıyla, lanetleriyle Mısır´ın gizemi hala çözülemiyor.
Sebati Karakurt, daha fuar haberini verdiğimde sormuştu: ‘Seni diri diri tabuta koyup fotoğrafını çekerken neler hissedeceğini çok merak ediyorum.’ Doğrusu ben tabutun içindeki duygumdan çok, fotoğraf çekimi için izin verecek firmayı nasıl bulacağımı düşünüyordum. Fuarda, Müslüman tabutu üreten bir firma yoktu. Bir kısmı teklifimizi doğrudan reddederken, diğerleri kibar gerekçeler bulmayı denedi: ‘Kusura bakmayın, tüm tabutlarımızın kapakları vidalandı, açmak uzun zaman alır...’