Son aylarda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sıklıkla 'taklit ve tağşiş ürünler' listesi açıklanıyor. Tereyağ, zeytinyağı, peynir, sucuk, et başta olmak üzere sayısız ürünün taklidi ya da tağşişi yapılıyor. Sirke de bu ürünler arasında yer alıyor. Öte yandan sadece marketlerde satılan taklit ya da tağşiş sirkeler değil, evde yapılan ve etliketsiz satılan sirkeler de sağlığı tehdit ediyor. Sirke hakkında mutlaka bilinmesi gereken 10 soruyu konunun uzmanlarına sorduk.
#SirkeKüresel sağlık liderleri, "antimikrobiyal dirence" karşı Suudi Arabistan'da toplandı. Sağlık zirvesinde, dünyanın "sessiz salgınla" mücadele etmesine karar verildi. Sağlık temsilcileri toplantı çerçevesinde, küresel çabaları birleştirme konusunda mutabık kaldı.
#Suudi ArabistanDünya çapında ve zaman içinde bu tür eğilimleri analiz eden ilk çalışma olma özelliğini taşıyan bir araştırmaya göre, bugün ile 2050 yılları arasında 39 milyondan fazla insan antibiyotiklere dirençli enfeksiyonlar nedeniyle ölebilir.
#Antibiyotik Direnciİngiliz The Guardian gazetesinde yayınlanan habere göre; yeni dönem stajyer doktorlar sıcak çarpması, dang humması, sıtma ve küresel ısınmanın sağlıktaki rolü gibi konular üzerine odaklanacak. Bu amaçla kurulan Avrupa İklim ve Sağlık Eğitimi Ağı’nın (ENCHE) kapsamında Glasgow Üniversitesi liderliğinde, İngiltere, Belçika ve Fransa gibi ülkelerden 25 tıp fakültesinde 10 binden fazla öğrencinin eğitimine iklimle ilgili dersler eklenecek. Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu da Türkiye’de tropikal hastalıkların arttığına ancak tedaviyi uygulayacak uzman doktor olmadığına dikkat çekti.
#Dönem Stajyer DoktorlarAraştırmacılar çok uzun zamandır antibiyotik direncinin bir halk sağlığı sorunu olduğunu bildiriyor. ‘Sessiz salgın’ olarak da adlandırılan antimikrobiyal direnciyle ilgili yapılan yeni bir araştırmaya korkutucu gerçeği ortaya koydu. Bu hastalık için hiçbir şey yapılmazsa, 2050 yılına kadar 39 milyondan fazla insanın hayatını kaybedeceği öngörülüyor.
#Antibiyotik DirenciCildinizin her gün maruz kaldığı çevresel etkenler, stres ve yaşlanma belirtileriyle savaşmanın doğal bir yolunu mu arıyorsunuz? Doğanın bize sunduğu en güçlü çözümlerden biri olan hint yağı, yüzyıllardır güzellik sırrı olarak kullanılan bir hazine. Hint yağı, cildinizi besleyip yenilerken, aynı zamanda akne, kırışıklıklar ve kuru cilt gibi birçok soruna karşı etkili bir koruma sağlar. Gelin, Hint yağı cildinizde nasıl harikalar yaratabileceğini birlikte keşfedelim!
#Hint YağıEski zamanlarda su kuyuları vardı ve bu kuyuların dibine çam kütükleri yerleştirilirdi. Bu bilinen en eski dezenfekte yöntemlerinden birisiydi. O dönemlerde büyüklerimiz çam bardaklardan su içerlerdi ve o zamanlar astım, bronşit, nefes darlığı gibi hastalıklar pek sık duyulmazdı. Doktorlar bu tür rahatsızlığı olan hastalara çam havası almalarını ve çam ağaçlarının bol olduğu yerlerde vakit geçirmelerini tavsiye ederdi. Şimdilerde de doğanın bize sunduğu mucize su’ diye lanse edillen çam çırası suyu oldukça popüler olsu.Peki gerçekten çıralı suyun sağlığa faydası var mı yoksa tüketimi sakıncalı mı? İç Hastalıkları uzmanı Dr. Aytaç Karadağ ile konuştuk.
#Çam ÇırasıTikTok, göz sağlığıyla ilgili ilginç bir iddiayı gündeme taşıdı: Çiğ bal, göz problemlerine çare olabiliyor! Jimerito çiğ balının gözlere damlatılmasıyla uçuşan cisimler ve hatta glokom ve katarakt gibi ciddi rahatsızlıkların tedavi edilebileceği öne sürülüyor. Peki, çiğ bal gerçekten de böyle bir etki yapabilir mi? Doç. Dr. Nesrin Tutaş Günaydın ile mercek altına aldık.
#SağlıkÇam çırası suyu ‘En iyi su arıtma cihazı’ ve 'Doğanın bize sunduğu mucize su’ diye lanse ediliyor, antiseptik özelliği sayesinde solunum yolu enfeksiyonu ve idrar yolları enfeksiyonunu iyileştirdiğine, diyabete iyi geldiğine, balgam sökücü olduğuna, bağışıklığı desteklediğine inanılıyor. O yüzden kimi damacanasının içine kimi sürahisine, su şişesinin içine atıyor. Peki gerçekten çıralı suyun bu kadar faydası var mı yoksa tüketimi sakıncalı mı? İç Hastalıkları uzmanı Dr. Aytaç Karadağ ile konuştuk.
#Çıralı SuAntalya'da trafik ekiplerinin denetiminde alkollü olduğu tespit edilen Mehmet Akif Bakır alkollü olmadığını, sadece gargara kullandığını söylese de cezadan ve ehliyetine el konulmasından kurtulamadı. Elinde ceza tutanağı ile hastaneye giden Mehmet Akif Bakır'ın kan testinde ise alkolsüz olduğu belirlendi.
#AntalyaAntalya'da trafik ekiplerinin denetiminde alkollü olduğu tespit edilen Mehmet Akif Bakır alkollü olmadığını, sadece gargara kullandığını söylese de cezadan ve ehliyetine el konulmasından kurtulamadı. Elinde ceza tutanağı ile hastaneye giden Mehmet Akif Bakır'ın kan testinde ise alkolsüz olduğu belirlendi.
#AntalyaTürk biliminsanı Özden Baltekin’in de arasında bulunduğu ekibin geliştirdiği antibiyotik direnç testi, İngiltere’de 8 milyon sterlinlik prestijli Longitude (Boylam) Ödülü’nün sahibi oldu. Ödül, fark yaratacak bir buluşa verilmek üzere 10 yıldır sahibini bekliyordu.
#Özden BaltekinHavaların geçiş aşamasında olduğu şu günlerde uzmanlar soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıklarda artış yaşandığı söylüyor. Özellikle baharda çiçeklerin açması, hava hareketlerinin yaşanması ve arıların aktif olması virüslerin taşınmasını sağlıyor. Bir yetişkin ortalama yılda iki ila dört kez soğuk algınlığına yakalanıyor. Çocuklar ise yetişkinlere göre iki kat daha fazla soğuk algınlığıyla mücadele ediyor. Peki soğuk algınlığından hızla kurtulmanın yolları neler? Hangi doğal ürünler ya da takviyeler hastalığa karşı kalkan oluyor? İşte The Telegraph’a konuşan dört uzmandan soğuk algınlığından çabucak kurtulmanın 10 yolu…
#SağlıkBiberiye yağının saç uzamasını hızlandırdığı ve saçların gürleşmesine yardımcı olduğu iddiaları genellikle sosyal medyada ve alternatif tıp çevrelerinde sıkça dile getiriliyor. Kullananların çoğu işe yaradığını iddia ediyor ve böylece kullananların sayısı her geçen gün artıyor. Peki bu etki gerçek mi? Gerçekten saçları hızlı uzatıyor mu, gürleştiriyor mu? Bilim, bu iddiaları destekliyor mu? İşte dermatologların bu konudaki görüşleri…
#Saç BakımıKontrollü bir şekilde peeling yapmaya yardımcı olan salisilik asit ve glikolik asit, günümüzde birçok cilt bakım ürününün içeriğinde yer alıyor. Adı bu kadar popüler olan bu iki asit, her ne kadar cildimizdeki ölü derilerin arınmasına yardımcı olsa da aralarında bazı farklılıklar da bulunuyor. Hadi gelin, bugün bu asitlerden hangisinin size uygun olduğuna ve ne işe yaradıklarına bir göz gezdirelim.
#Süheyla BuyrukçuEgzotik Doğu’nun bize armağanı tarçın, binlerce yıldır muhteşem kokusu ve tadıyla büyülüyor insanlığı. Mutfaktan yükselen tarçınlı bir kekin kokusu kadar ‘evde’ hissettiren çok az şey var... Dünyanın bu en popüler baharatının kullanım alanı sadece tatlılarla sınırlı sanıyorsanız tariflerimi mutlaka deneyin.
#Gülay Barbaros AltanAntibiyotik kullanımında Avrupa birincisi olduk. En çok nezle, grip gibi solunum yolu enfeksiyonlarında gereksiz antibiyotik kullanımı yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Köksal “2050 yılında kanserden daha fazla insan antibiyotik direncinden hayatını kaybedecek” dedi.
#AntibiyotikSaçlar yıkandıkça yenilenir, uzar ve canlanır. Bu canlanma ve yenilenmedeki en önemli faktör ise saç yıkama yöntemi ve sıklığı… Kimileri alışkanlık gereği her sabah saçlarını yıkayarak güne başlarken, kimileri de Semiramis Pekkan’ın sosyal medyayı ikiye bölen açıklamalarında olduğu gibi haftada bir saçını yıkıyor. Peki saçlar ne sıklıkla yıkanmalı? Saç tipine göre saç yıkama sıklığı değişiyor mu? Saçları yıkarken yapılan hatalar neler? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkHitit Üniversitesi’nde yapılan araştırmayla içeriğinde 23 farklı bileşen olduğu tespit edilen çiğdem çiçeğinin cilt enfeksiyonlarının, deri lezyonlarının ve enflamatuar bozuklukların tedavisinde etkili olabileceği tespit edildi.
#ÇiğdemBir doktor ve gıda bilimci olan William Li, 20 yıl boyunca beslenme şeklinin hastalıkları yenmeye ve daha uzun bir ömre nasıl yarayacağını araştırdı ve sonunda aradığı cevabı buldu. Akdeniz ve Asya mutfağını harmanladığı beslenme tarzına ‘MediterAsian’ adını veren Li’nin altı kategoriye ayırdığı diyetini Prof. Dr. Alev Keser ile inceledik
#Akdeniz DiyetiBir doktor ve gıda bilimci olan William Li, 20 yıl boyunca beslenme şeklinin hastalıkları yenmeye ve daha uzun bir ömre nasıl yarayacağını araştırdı ve sonunda aradığı cevabı buldu. Akdeniz ve Asya mutfağını harmanladığı beslenme tarzına ‘MediterAsian’ adını veren Li’nin altı kategoriye ayırdığı diyetini Prof. Dr. Alev Keser ile inceledik
#Akdeniz DiyetiBebeklerin büyümesi ve gelişimi için tam bir mucize niteliği taşıyan anne sütünün cilt sorunlarına karşı da kullanıldığını biliyor muydunuz? İlk anda kulağa çok tuhaf gelse de Taylor Robinson kendi sütünden yaptığı sabunları satarak kazanç sağlıyor. Peki anne sütü bebek beslenmesi dışında başka hangi amaçla kullanılıyor?
#Sağlık