Türkiye’de iplik sanayisinin kalbi olan Kahramanmaraş’ta usta sıkıntısı yaşanıyor. Şehir depremin ardından büyük bir insan kaynağı kaybı yaşadı. Göçlerin etkilediği fabrikaları, global resesyon da vurunca kapasiteler küçüldü. Özellikle iplik fabrikası olanlar üretim hafızasını korumak için ayakta kalmaya çalışırken bölgeki iplik ustalarının Bursa ve Denizli gibi kentlerin yanı sıra Türkmenistan gibi ülkelere gittiği belirtiliyor. Sanayici ise kalıcı konutlar tamamlanınca sorunun ortadan kalkacağı görüşünde.
#KahramanmaraşMakine İhracatçıları Birliğinden (MAİB) yapılan açıklamaya göre, nisan sonu itibarıyla Türkiye'nin serbest bölgeler dahil toplam makine ihracatı 7,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Almanya, ABD, İngiltere, Fransa ve İtalya, en fazla Türk makinesi alan ülkeler olurken, AB genelindeki artış yüzde 38'e ulaştı.
#Makine SektörüTürkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu, "TMSD olarak Avrupa Birliği'ne (AB) ihracatımızdaki kotanın kaldırılması yönünde kapsamlı bir çalışmamız vardı. Koronavirüs dolayısıyla bunu tekrar AB müzakere masasına getirmeyi planlıyoruz." dedi.
#Türkiye Makarna Sanayicileri DerneğiDünya Ticaret Örgütü, ABD'nin muhalefeti, ticaret savaşları ve bölgesel ticaret anlaşmalarının gölgesinde kuruluşunun 25. yılına giriyor. DTÖ'nün Temyiz Organı'nda görev yapan üç hakimden ikisinin görev sürelerinin sona ermesi ve yeni atamaların ABD tarafından engellenmesi nedeniyle DTÖ'ye uyuşmazlık gerekçesiyle gelen davaların çözümü önemli oranda zorlaşacak.
#DTÖTürkiye Makarna Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu "Yılın 10 ayında 150 ülkeye 1 milyon 70 bin ton makarna ihracatı yapıldı. Aynı zamanda kritik bir eşik olan 500 milyon dolar sınırını aşmış durumdayız. Bu, sektörümüz açısından oldukça sevindirici bir gelişme" dedi.
#MakarnaTÜRKİYE Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), küresel ticaret savaşlarında daha da radikal önlemlerin alınacağı tespitinde bulundu. TEPAV’a göre, bu savaştan Türkiye de olumsuz etkilenecek. TEPAV Ticaret Çalışmaları Merkezi Direktörü Bozkurt Aran’ın konuyla ilgili çalışmasına göre, ABD Başkanı Donald Trump’ın seçim kampanyasıyla başlayan sürecin sonunda, önlemler hayata geçmeye başladı. “Bu yaklaşımın sonucu olarak Başkan Trump’ın, yine ABD’nin 70 yıldır oluşturduğu kurallı ticaret düzeninin ana unsuru olan Dünya Ticaret Örgütü’ne, ABD’nin taraf olduğu ikili ve çoklu serbest ticaret anlaşmalarına ve çok taraflı ticaret düzenine karşı olduğu anlaşılmaktadır” denilen çalışmada şu tespitlerde bulunuldu:
#TEPAVEkonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ABD’nin Türkiye’ye yönelik ilave gümrük vergisi uygulamasıyla ilgili, "ABD bizim ürünlerimize nasıl bakıyorsa, biz de onların ürünlerine öyle bakıyoruz. Birkaç gün içinde önemli süreçleri başlatacağız. Bildiğimiz çok büyük ABD dev şirketlerinin devletten çok büyük şekilde, çok üst düzeyde destek aldığını, sübvansiyon aldığını ve haksız rekabet yarattığını biliyoruz. Bu şirketlere karşı ’anti damping’ soruşturmalarını da başlatmakla ilgili süreci çalışıyoruz" dedi.
#Ekonomi Bakanı Nihat ZeybekciDenizli'ye gelen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ABD'nin Türkiye'ye yönelik ilave gümrük vergisi uygulamasıyla ilgili, "ABD bizim ürünlerimize nasıl bakıyorsa, biz de onların ürünlerine öyle bakıyoruz. Birkaç gün içinde önemli süreçleri başlatacağız. Bildiğimiz çok büyük ABD dev şirketlerinin devletten çok büyük şekilde, çok üst düzeyde destek aldığını, sübvansiyon aldığını ve haksız rekabet yarattığı biliyoruz. Bu şirketlere karşı anti damping soruşturmalarını da başlatmakla ilgili süreci çalışıyoruz" dedi.
#Htvhaber