Gezegenimizin en soğuk ve en ıssız kıtası Antarktika, yaşamak sadece birkaç bin kişiye nasip olan benzersiz bir tecrübe. Peki burada yaşamak nasıl bir şey? O şanslı azınlığın arasına katılabilmek için hangi özelliklere sahip olmak gerekiyor?
#AntarktikaBerlin Büyükelçiliği, Berlin’de 44’üncüsü düzenlenen ‘Antarktika Antlaşması Danışma Toplantısı’ (ATÇM XLİV) ve 24’üncü düzenlenen ‘Çevre Koruma Komitesi Toplantısı’ (CEP XXİV) delegasyonunu elçilikte konuk etti. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Kutup Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Burcu Özsoy, Türkiye’nin Kutuplardaki araştırmaları hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Özsoy, Antarktika’da çalışmaları kapsamında ‘gözlemci’ statüsünde olan Türkiye’nin hedefininin, sürdürülebilir araştırmalarla ‘danışman ülke’ statüsüne geçmek olduğunu belirtti.
#AntartikaAntarktika Antlaşması hemen hemen bütün dünya devletlerini ilgilendiren bir antlaşmadır. Antarktika Antlaşması maddeleri birçok maddeyi içerisinde barındıran ve pek çok ülkeyi ilgilendiren bir antlaşmadır. Bu antlaşmaya Türkiye'de taraftır. Antarktika Antlaşması bundan dolayı sürekli olarak araştırılmaktadır. Peki Antarktika Antlaşması nedir? Antarktika Antlaşması hangi maddeler içeriyor? Antarktika Antlaşması önemi ve sonuçları nelerdir? Bu antlaşma hangi tarihte imzalanmıştır? İşte Antarktika Antlaşması ile ilgili bütün bilinmesi gerekenler.
#Antarktika AntlaşmasıKaradeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersan Başar, Antarktika'nın adeta bir laboratuvar olduğunu belirterek, "Ülke olarak büyük bilimsel hedefleriniz varsa orada olmanız gerekiyor." dedi.
#AntarktikaBelarus Bilimler Akademisi Kutup Araştırmaları Ulusal Merkezi Müdür Yardımcısı ve Belarus Antarktik Kutup Seferleri Müdürü Aleksei Gaidashov, Antarktika'da bilimsel çalışmaların önemine işaret ederek, "Antarktika'nın el değmemiş doğası geleceğimiz için önem teşkil ediyor. Yapılan araştırmalar, biyoteknoloji alanının gelişmesine, çevre kirliliğinin çözümüne ve ülkelerinin ekonomisinin gelişmesine katkıda bulunacak." dedi.
#AntarktikaBilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Antarktika'da kurulacak "Türkiye Bilimsel Araştırma Üssü" için Horseshoe Adası'nın en uygun yer olarak değerlendirildiğini belirterek, "Üssümüzün kurulacağı yere ilişkin nihai karar, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından hazırlanacak fizibilite raporunun değerlendirilmesi sonrasında verilecek. 2019'da orada üssümüzü orada üssümüzü açmayı hedefliyoruz." dedi.
#AntarktikaBilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Antarktika kıtasına düzenlenecek İkinci Ulusal Antarktik Bilim Seferi'ne yönelik hazırlıkların sürdüğünü belirtti. Özlü, kıtaya kurulması planlanan Türk Bilim Üssü'nün ön fizibilitesinin, bu sefer sırasında tamamlanmasını hedeflediklerini söyledi.
#Bilim İnsanıTürkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kutup Araştırmaları Merkezi (PolReC) iş birliğinde, Antarktika'da kurulacak "Türk Üssü" çalışmaları kapsamında, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'nden (MAM) Biyolog Dr. Evrim Kalkan, Bulgaristan Antarktik Üssü Enstitüsüne gönderildi.
#AntartikaANTARKTİKA’da bilim üssü bulunan 29. ülke olma hedefine kilitlenen Türkiye için veri toplama ve araştırma yapmak için kasım ayında 4 aylık keşif gezisine çıkan İ.Ü Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk’ten haber var. Japonlara ait Syowa istasyonunda davetli araştırmacı olarak bilimsel incelemelerde bulunan Prof. Öztürk, seyir defterinden notları ve fotoğrafları Hürriyet ile paylaştı.
- Türkiye Antarktika Kutup Bilimsel Araştırmalar Merkezi Başkanı Türkel: - "Günümüzde bir bilim rekabeti var. Antarktika'daki çalışmaların en önemlisi bilimsel faaliyetleri kapsar. Mesela haberleşme sistemleri. Antarktika, uzay bilimleri açısından çok önemli bir coğrafi yapıdır. Çünkü gökyüzünü gözleme veya diğer haberleşme sistemleri açısından özellikle yörüngelerde bulunan uydulardan veri elde etme konusuna daha uygundur" - 2. Antarktika Bilim Seferi ekibi Başkanı Prof. Dr. Şahin: - "Büyük ülkeyseniz dünyanın kalan yerleriyle ilgilenmek zorundasınız. Uzay meselesinde olduğu gibi Antarktika meselesinde de durum aynı"
-Türkiye'nin kutuplarda bilim üssü kurma projesi kapsamında Akdeniz Üniversitesi sosyal projeler üretmek amacıyla harekete geçti -İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gümrükçü: -"Dünyadaki petrolün yüzde 13'ü bu bölgede. Türkiye'nin 40 katı büyüklüğünde ve 28 milyon metrekarelik bir alandan oluşan bu bölgede 470 petrol kuyusu faaliyet gösteriyor. Bizim burada ne işimiz var diye düşünenler için buranın önemini daha iyi anlatma çabası içerisindeyiz"
TÜRKİYE, Antarktika Antlaşması Çevre Koruma Protokolü’ne katılma kararı aldı. Buna ilişkin hükümet tasarısı Meclis’e gönderildi. Meclis’in onaylanmasıyla gerçekleşecek bu katılımla birlikte Türkiye, Antarktika’ya bilimsel seferler düzenleyip, bilimsel istasyonlar kurabilecek.