Güncelleme Tarihi:
‘Hiç kimseye ait olmayan yer” Antarktika’da, birçok ülke bilimsel araştırma yürütüyor. İstanbul Teknik Üniversitesi’nin de “kutup araştırmaları uygulama ve tanıtma merkezi” kurma projesi var. Türkiye, 1961 yılında yürürlüğe giren Antarktika Antlaşması’na 11 yıl önce taraf oldu. Ancak henüz sadece oy hakkı bulunan “Danışman Devlet” diye adlandırılan ülkeler arasında değil. 20 ülkeyle birlikte “danışman olmayan ülke” statüsünde bulunan Türkiye’nin “Danışman Devlet” olabilmesi için Antarktika’da bilimsel istasyon kurarak kayda değer bir bilimsel araştırma faaliyeti gerçekleştirmesi gerekiyor. Bunun için de 1998 ‘de yürürlüğe giren ve kıtada çevreye zarar verilmemesiyle ilgili alınacak önlemlere ilişkin Antarktika Çevre Koruma Protokolü’ne taraf olması gerekiyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, “Uluslararası anlaşmalara taraf değilseniz hiçbir şekilde orada çalışmanıza müsaade etmiyorlar. Taraf olup hem üniversitelerimizin hem de sivil toplum örgütlerimizin yine bizim kontrolümüzde orada çalışmalarının önünü açmak istiyoruz” diyor.
30. ÜLKEYİZ
14 milyon kilometrekarelik alanıyla (Türkiye’nin yaklaşık 18 katı) Antarktika, dünyanın en soğuk, en kuru, en yüksek ve en rüzgârlı kıtası. Ortalama sıcaklık yazın -20 °C, kışın -70 °C’ye kadar düşüyor. 29 ülkeye ait 101 yerleşik araştırma üssü var. Yazın kıtadaki toplam araştırmacı sayısı 4300 kişiyi geçerken, kışın bu sayı 1100’ün altına düşüyor.