Doğanın uyanış zamanı ilkbaharı, hamileyken karşılayan anne adayları bu süreci nasıl daha rahat geçireceğinin ipuçlarını arıyor. Değişen hava sıcaklıkları, alerjik reaksiyonları tetikleyecek alerjenlerin artması ve kapıda bekleyen hava değişimi sürecinde hastalıklardan korunma kaygısıyla birleşince baharda hamileliğin tadını çıkarmak zorlaşabiliyor. Bu durumun bahar hamilelerini korkutmaması gerektiğini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Yücel Karaman, sağlıklı ve sorunsuz bir hamilelik için anne adaylarını uyardı.
#HamilelikDiyanet İşleri Başkanlığı ve bilimsel araştırmaların gebelikte oruç tutulmaması konusunda hemfikir olduğunu söyleyen Doç. Dr. Lebriz Hale Aktün, “Açlık ve susuzlukta anne adayı ve bebeğin savunma sistemleri alarm durumuna geçiyor. Annede böbrek, tansiyon ve diyabet gibi hastalıklar da varsa bu durum hem anne hem bebek açısından hayati tehlikelere gebe” dedi.
#Doç. Dr. Lebriz Hale AktünSağlıklı bir gebeliğin doğru beslenmeden geçtiğine dikkat çeken Op. Dr. İlknur Sayar, anne adaylarını uyardı. Sayar, “Gebelikte fazla kilo alımının birçok olumsuz sonucu olduğu gibi kilo almamanın da zararı var. Yetersiz ve dengesiz beslenmenin erken doğum, düşük doğum ağırlıklı bebek, ölü doğum, anemi gibi birçok olumsuz sonucu bulunuyor” dedi.
#GebelikBebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesinde kontrol edilebilir en önemli faktör annenin beslenmesi. Anneler sağlıklı nesiller için ağızlarına koyduğu her lokmaya çok dikkat etmeli. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğretim görevlisi Prof. Dr. Tanju Besler hamile bir kadının günlük tüketmesi gerekenleri anlattı.
Uzmanlar kirli havanın hamileliğin ilk üç ayında bebeklerin çeşitli organlarında kalıcı hastalık ve sakatlıklara neden olabileceğini söyleyerek, anne adaylarını uyardı. Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Çolakoğlu, bu dönemde bebeğin dışardan gelecek etkilere karşı daha büyük risk altında olduğunu ifade etti.
Uzmanlar koronavirüs dolayısıyla fazlasıyla evde vakit geçirdiğimiz şu günlerde anne adaylarını hareketsiz yaşam ve aşırı kiloya karşı uyardı. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Çiğdem Karas, "Hareketsiz yaşam gereğinden fazla kilo alımına sebep olabilir. Bu da anne ve bebek sağlığı açısından bir çok sorunu beraberinde getirir" dedi.
#HamilelikEnfekte olmuş annelerin, virüsün anne karnında ya da doğum esnasında bebeğe bulaşıp bulaşmayacağı korkusunu yaşadığını dile getiren Dr. Ali Gürsoy, “Elimizdeki kısıtlı veriler; virüsü taşıyan annelerden doğan bebeklerde bugüne kadar koronavirüs saptanmadığını gösteriyor. Doğum esnasında alınan kordon kanı, amniyon sıvısı ve bebeğin boğaz sürüntüsü örneklerinde COVID-19 virüsüne rastlanılmamış olması da sevindirici bir durum” dedi.
#KoronavirusYasadışı olmasına rağmen internet ve sosyal medya taşıyıcı anne ilanlarıyla dolu. Yüzlerce kişi, taşıyıcı anne olmak veya taşıyıcı anne bulmak için ilan veriyor. Operasyon için Kıbrıs, Gürcistan, ABD tercih ediliyor, tarife ise 150-300 bin TL arasında değişiyor.
#Taşıyıcı AnneYasadışı olmasına rağmen internet ve sosyal medya taşıyıcı anne ilanlarıyla dolu. Yüzlerce kişi, taşıyıcı anne olmak veya taşıyıcı anne bulmak için ilan veriyor. Operasyon için Kıbrıs, Gürcistan, ABD tercih ediliyor, tarife ise 150-300 bin TL arasında değişiyor
#İnternetYGS'ye gireceklere tavsiyelerde bulunan uzmanlar, adayların özellikle sınava aç girmemelerini dile getirdi. Sınav esnasında anlık stres ve sınav günü beslenme konusuna da değinen uzmanlar, YGS'ye gireceklere önemli tavsiyelerde bulundu. İşte, sınava saatler kala ders çalışmanın yarar ve zarar değerlendirmesinin de yer aldığı YGS'ye gireceklere tavsiyeler ve bilinmesi gerekenler
#YgsAnkara Üniversitesi (AÜ) Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Şatıroğlu, anne adaylarına, sıcak yaz günlerinde kalsiyum, protein, karbonhidrat ve yeterince yağ içeren Anadolu’ya özgü soğuk doğga çorbasından bol bol tüketmelerini önerdi. Şatıroğlu, rahat bir yaz geçirmek isteyen anne adaylarını, bunaltıcı sıcaklarda dikkat etmeleri gereken konular hakkında uyardı.
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Başkanı, Prof Dr. Çiler Akısü, anne adaylarını toksoplasmosis hastalığına karşı uyardı, çocuk sahibi olmak isteyen tüm kadınların gebe kalmadan önce bu parazit ile ilgili testleri yaptırması gerektiğini hatırlattı.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Anestezi Kliniği Anabilim Dalı Ağrı Ünitesi Başkanı Prof. Dr. İbrahim Yegül, Uluslararası Ağrı Araştırmaları Teşkilatı'nın (IASP) Ekim 2008 ile Ekim 2009 tarihleri arasındaki zaman dilimini dünya çapında kanser ağrısına karşı yıl olarak ilan ettigini bildirdi.