Deniz BİLİROĞLU
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2007 00:00
Bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesinde kontrol edilebilir en önemli faktör annenin beslenmesi. Anneler sağlıklı nesiller için ağızlarına koyduğu her lokmaya çok dikkat etmeli. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğretim görevlisi Prof. Dr. Tanju Besler hamile bir kadının günlük tüketmesi gerekenleri anlattı.
SAĞLIKLI bebek dünyaya getirebilmenin kontrol edilebilir en önemli yolu annenin dengeli ve yeterli beslenmesi. Annelerin sağlıklı nesiller dünyaya getirebilmesi için ağızlarına koydukları her lokmaya dikkat etmesi gerektiğine dikkat çeken Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğretim görevlisi Prof. Dr. Tanju Besler, sigara içen ya da içilen ortamda bulunan anne adaylarını uyardı. Hamilelik sırasında aktif ve pasif sigara içiciliğin ileride ciddi sorunlara yol açabileceğine dikkat çeken Besler, "Gelişmekte olan bebeğin damarların büzüşmesine neden olarak kan akışını sıkıntıya sokar. İleriki yıllarda bazı kanser türlerinin oluşumuna, bebeğin anne karnında akciğerinin yeterince gelişememesine neden olabilir" diye konuştu.
EN AZ ALTI EN ÇOK 14 KG ALINMALI
Hamilelikte 9 ile 14 kilogram alınmasının normal olduğunu belirten Besler şöyle konuştu:
"Hamilelik boyunca 6 kg alınması çocuğun iyi gelişemediğini gösterir. Hamilelik sırasında kilo almak gerekir. Dengeli beslenmeyle bebeğin sağlıklı büyümesi sağlanabilir. Günlük kalori artışı 300 olmalı. İki canlı diye iki kişilik yenmemeli. Yemekler azar azar ve sık aralıklarla tüketilmeli. Siyah çay yerine meyve çayları tüketilmeli.
BOL SÜT VE MEYVE
İki hamileden birinde demir eksikliği görülüyor. Sebze ve meyve tüketimi demirin vücutta kullanımını artırıyor. Demir eksikliği olanların pekmez ve esmer ekmek kullanmalarını önerebilirim. Gebelikten önce anne adaylarının folik asit, B12 ve demir düzeyi ölçülmeli. Folik asit beyin gelişimiyle ilgili. Eğer seviyelerde düşüklük varsa hamile kalınmadan tedavi tamamlanmalı. Çoğul gebeliklerde bazı mineral ve vitamin gereksinimi olabilir. Süt veren annenin süt, yoğurt ve su tüketimi çok önemli.
PAZARDAN PEYNİR, SÜT ALMAYIN
Hamilelikte anne adayları tükettikleri besinlerin temizliğinden emin olmalı. Pazardan peynir, dışarıdan açık süt kesinlikle alınmamalı. Gıdalarda oluşan bakteriler düşüklere neden olabilir. Eğer patlıcan, domates gibi sebze ve meyveler abuk sabuk bir görünümdeyse alınmamalı. Anne adayları çocuğun zekası için iyotlu tuz kullanmaları gerekiyor.
TÜRKİYEDE BESLENME SORUNU
Türkiye’de erken yaşta hamilelik çok fazla. Besin yetersizliğinden yaşanan düşüklerde gelişmiş ülkelere yaklaşamıyoruz. Türkiye’de beslenme sorunu var. Ancak 10 yıl önceye göre daha iyi bir noktadayız."
Anne adayının tüketmesi gerekenler
2 su bardağı süt, yoğurt ya da 1-2 kibrit kutusu kadar peynir veya 1-2 kaşık çökelek.
1 adet yumurta ve 4 adet yumurta kadar et, tavuk ya da balık. Bu besinler tüketilmiyorsa kurubaklagil yemekleri, mercimerkli veya nohutlu çorbalar tüketilebilir.
Yemeklerle birlikte C vitamininden zengin sebzeler(maydonoz, lahana, biber, domates, karnabahar vb.) meyveler (kuşburnu, kıvırcık, portakal, mandalina, elma, şeftali vb.) ve taze meyve suları tüketilmeli. Sıvı alımı asla ihöal edilmemeli. Günde en az 8-10 bardak su içilmesi gerekiyor.
Anne adaylarına bol süt için önerisi
SAĞLIK Banklığı, anne ve anne adaylarına "sağlıklı beslenin" önerisinde bulundu. Sağlık Bakanlığı, bir ülkenin çağı yakalayabilmesi ve gelişmişlik düzeyine ulaşabilmesi için gerekli zihinsel ve bedenen gelişmiş, üretken, yetenekli ve nitelikli bireylerin topluma kazandırılmasında ailenin çok büyük önemi olduğunu belirterek, ailenin bireyin sadece biyolojik, fizyolojik ihtiyaçlarının karşılandığı bir kurum değil, aynı zamanda bireylerin topluma hazırlandığı ve sosyalleştiği bir kurum olduğunu kaydetti. "Aile içinde her fert ayrı bir öneme sahiptir, ancak gelecek nesillerin gelişme ve yetişme sürecinde sağlıklı ve bilinçli anne ve anne adaylarının rolü tartışılmazdır" diyen Bakanlık, anne adayları ve annelerin sağlığının korunmasında yeterli ve dengeli beslenmenin en önemli etkenlerden biri olduğunu bildirdi.
SAĞLIK KONTROLÜ ÖNEMLİ
Anne adaylarının gebelik öncesi, gebelik dönemi ve gebelik sonrasında düzenli aralıklarla sağlık kontrollerinden geçmesi anne ve bebeğin sağlığı açısından son derece önemli olduğu kaydedilirken, gebelik, emzirme ve menopoz sonrası kemik sağlığının korunması ve ilerleyen yaşlarda osteoporoz (kemik erimesi) riskinin önlenmesi açısından, günde iki kibrit kutusu peynir, en az 2 su bardağı süt veya yoğurt veya aynı miktardaki yoğurdun ayran olarak tüketimi önerildi.