Çiftçileri dönüştüren kadın girişimci Tülin Akın, Schwab Vakfı’ndan Sosyal Girişimcilik ödülü aldı. 12 bin köyü gezdi, köylüleri eğitti, farklı kurumlarla çiftçileri dönüştüren projelere imza attı. “Çiftçilik özenilecek, güzel bir iştir” diyen Tülin Akın, Tarım ve Teknoloji Kolejleri kurmayı hedefliyor.
#Tülin AkınUluslararası Antalya Üniversitesi (UAÜ) Bilgisayar Mühendisliği ikinci sınıf öğrencisi Evis Hoxha Google Anita Borg bursunu alma başarısını gösterdi. Google'ın 2004 yılından beri bilgisayar bilimcisi Dr. Anita Borg anısına bilgisayar bilimi ile uğraşan lisans, lisansüstü ve doktora yapan kız öğrencilere verdiği bursu bu yıl Türkiye’den kazanan tek öğrenci olan Hoxha, dünya çapında önemli üniversitelerin bursa layık görülen 20 öğrencisiyle birlikte Google Zurich ofisinde düzenlenecek buluşmaya da davet edildi.
#GoogleSabancı Üniversitesi öğrencisi Selen Başol (20), yapay zekâ projesiyle Google’a başvurdu, Anita Borg bursundan 5 bin Euro kazandı. Google’ın desteklediği yapay zekâ hayata geçirilebilirse tıbbi veriler alanında büyük kolaylıklar sağlayacak. Henüz emekleme aşamasında olan yapay zekâ, şimdiden pili bittiğinde kendi kendine sipariş verebiliyor.
Erkeklerle aynı eğitimi alan kadınlar, eğitim sonrasında 'toplumsal rollerini' oynamaya başlıyor. Teknoloji, ürünler ve hizmetleri 'erkek talebine' göre piyasaya sürüyor. Teknoloji geliştirmede erkeklerin gerisinde kalan kadınlar kendilerine sunulanı 'kabullenmek' zorunda kalıyor. ABD'de kadınlar 'bu gidişe son vermek için' bir araya geldiler ve bir enstitü kurdular. Kadın ve Teknoloji Enstitüsü, lise öğrencilerinden ev kadınlarına, profesörlerden mühendislere kadar birçok kadını çatısı altına aldı. Amaç; kadınlar tarafından geliştirilen yeni teknolojik projeleri hayata geçirmek.