Geliştirdiği yapay zekâ projesiyle Google’dan 5 bin Euro burs kazandı

Güncelleme Tarihi:

Geliştirdiği yapay zekâ projesiyle Google’dan 5 bin Euro burs kazandı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2009 00:00

Sabancı Üniversitesi öğrencisi Selen Başol (20), yapay zekâ projesiyle Google’a başvurdu, Anita Borg bursundan 5 bin Euro kazandı. Google’ın desteklediği yapay zekâ hayata geçirilebilirse tıbbi veriler alanında büyük kolaylıklar sağlayacak. Henüz emekleme aşamasında olan yapay zekâ, şimdiden pili bittiğinde kendi kendine sipariş verebiliyor.

İzmirli Selen Başol’un teknoloji merakı küçük yaşlarda başladı. “Evdeki elektronik eşyalar bozulduğunda veya televizyon kanalları kötü gösterdiğinde hemen yardıma ben koşardım” diyor. İzmir 60. Yıl Anadolu Lisesi’nde okudu. 2006’da eşit ağırlık alanından girdiği ÖSS’de Türkiye 88’incisi olup Sabancı Üniversitesi’ne kaydoldu.

Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi’nden girdiği okulda bu tercihinden mutlu olmadı. Bilgisayara Giriş dersi almıştı. Dersten o kadar etkilendi ki yeni bilgisayar dersleri seçti. Sonunda da Bilgisayar Bilimi ve Mühendisliği’ne geçiş yaptı.

PROJEM HAYATA GEÇERSE VERİLER BİR ARAYA GELECEK

Veri inceleme ve yapay zekâ alanlarında çalışıyordu. Hayatını değiştiren duyuruya okulundaki haber gruplarından birinde rastladı. Google, Anita Borg AMEA (Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika) bursları dağıtıyordu. Bilgisayar bilimcisi Dr. Anita Borg anısına 2004’ten beri verilen bursa başvurmaya karar verdi. Üzerinde çalıştığı araştırmayı, liderlik özelliklerini ve bir proje önerisini anlattığı üç yazı hazırlayıp göndermesi gerekiyordu.

Başvurusuna ilk önce yapay zekânın alt dallarından biri olan “Bilgi Gösterimi ve Akıl Yürütme” alanındaki bitirme projesini koydu. Konusu, “Ontolojilerin Eşleşmesi” olan projesini Selen Başol, şöyle anlatıyor: “Medikal araştırmalar sırasında çok fazla bilgiye ulaşılıyor. Bu bilgiler veri bankalarında toplanıyor ama yeteri kadar kullanılamıyor. Bir örnek vereyim: İlaç araştırmalarından biri, ilacın hasta üzerindeki etkilerini içeriyor. Bir başka araştırmada ise ilacın kimyasal yapılarından oluşan deneyler bulunuyor. Bu proje hayata geçerse iki veri rahatlıkla bir araya gelecek. Herkesin işi inanılmaz kolaylaşacak.”

GOOGLE’I YAKINDAN TANIDI 5 BİN EURO KAZANDI

Google’a gönderdiği proje önerisi ise işin akıl yürütme, yani yapay zekâ kısmı. “Ontolojilerin Eşleşmesi” sayesinde bir araya toplanan bilgilerden yeni sonuçlar çıkacak. Selen Başol projesini şöyle anlatıyor: “Mesela ‘24 saat içinde kana karışan ve içinde A maddesi bulunan ilaçlardan hangilerinin yan etkileri üçten fazladır’ sorusuyla karşılaştığınızda, 200-300 bin bilgi arasında tarama yapmanız gerek. Yapay zekâ sayesinde hem bu veriler bulunacak hem de sorularınız cevaplanacak.”
Google’dan burs olarak da 5 bin Euro para ödülü aldı. “Böyle bir başarıyı 3. sınıfta yaşamak benim için motive edici oldu” diyor. Aldığı parayla şimdi İtalya’daki “Reasoning Web 09” yaz okuluna gitmeyi bekliyor.

CİHAZINIZIN PİLİ BİTTİĞİNDE OTOMATİK SİPARİŞ VERECEK

TÜBİTAK’tan da proje desteği almaya hak kazanan Selen Başol, yapay zekâ projesini bu yıl Hollanda’da düzenlenen “Oberseminar Talks” adlı Avrupalı araştırma grupları toplantısında sundu. Ardından Sabancı Üniversitesi’nin İtalya’daki Calabria Üniversitesi’yle ortak gerçekleştirdiği eğitime katıldı. Burada yapay zekâ programını ilk kez uyguladı: “Mesela cihazınızın pili bittiğinde size bir uyarı verir. Var olan bir programın ana kodunu değiştirdim. Arayüz sayesinde cihazın pili bittiğinde otomatik olarak pil için sipariş veriyor. Bu programı tamamladık.”

BU MESLEĞİ YAPANIN AĞZI SIKI OLMALI

Bilgisayar teknolojileri çok hızlı gelişiyor. O yüzden üzerinde çalıştığım fikirlerimi pek söylemek istemiyorum. Dört ay önce İtalya’da bir hocaya mail atıp teknolojik bir özellik sordum. Bana bu özelliğin henüz var olmadığı cevabını verdi. Kısa süre sonra gördüm ki aynı hoca bu özellik üstüne bir makale yazmış. Bu mesleği yapacaksanız, araştırmalarınız hakkında çok detay vermemelisiniz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!