İklim değişikliği hızla derinleşiyor ve bu durum, dünya genelinde hava koşullarını köklü bir şekilde etkiliyor. Özellikle bu yazın küresel ölçekte ‘en sıcak yaz’ olarak nitelendirilmesi uzmanları tedirgin ediyor. Norveçli bilim insanlarının yayımladığı son rapor ise tehlikenin giderek yaklaştığını bir kez daha ortaya koydu. Peki önümüzdeki 20 yıl içinde bizi neler bekliyor?
#İklim DegisikliğiAtlas Okyanusu’nda yaşanan ani sıcaklık değişimleri, bilim dünyasını alarma geçirdi. Mart ayında 1982’den bu yana en yüksek sıcaklıkları gören okyanus yüzeyi, aniden 25 dereceye kadar düştü. Peki, bu değişim iklimleri ve hava koşullarını nasıl etkileyecek?
#İklim Değişikliği2024 yazı rekorlarla geldi. Haziran ayı ortalama sıcaklığı, son 53 yılın en sıcak haziranı olarak İklim Bakanlığı kayıtlarına geçti. Hem bu sıcaklık ve nem artışı hem de serinlemek için yaptığımız kimi şeyler güneş çarpmasından kalp krizine, göz enfeksiyonundan cilt rahatsızlıklarına pek çok riski de beraberinde getiriyor. Uzmanların önerileri net: Direkt güneş ışığına maruz kalmayın, bol su için, egzersizleri akşama alın ve yüzdüğünüz suların temizliğinden emin olun.
#Melis YılmazYurt genelinde bugün de aşırı sıcaklar etkisini sürdürüyor. Prof. Dr. Orhan Şen bugün İstanbul'da hissedilen sıcaklığın 46 dereceyi bulacağını belirtirken, 'Bugün öğleden sonra ve akşam saatlerinde kuvvetli sağanak geliyor. Bu yağış yarın sıcaklığı 28 dereceye düşürecek. Düzce’de 39 derece olan sıcaklık yarın 27 dereceye kadar düşecek.' dedi. Ani sıcaklık düşüşü ile yağışların su baskını yapabileceğini belirten Şen, İstanbul, Kocaeli, Düzce, Zonguldak, Kırklareli, Bilecik'teki vatandaşları dikkatli olmaları hususunda uyardı.
#MeteorolojiYurt genelinde bugün de aşırı sıcaklar etkisini sürdürüyor. Kurban Bayramı öncesi uyarılarda bulunan Prof. Dr. Orhan Şen bugün İstanbul'da hissedilen sıcaklığın 46 dereceyi bulacağını belirtirken, 'Bugün öğleden sonra ve akşam saatlerinde kuvvetli sağanak geliyor. Bu yağış yarın sıcaklığı 28 dereceye düşürecek. Düzce’de 39 derece olan sıcaklık yarın 27 dereceye kadar düşecek.' dedi. Ani sıcaklık düşüşü ile yağışların su baskını yapabileceğini belirten Şen, İstanbul, Kocaeli, Düzce, Zonguldak, Kırklareli, Bilecik'teki vatandaşları dikkatli olmaları hususunda uyardı.
#MeteorolojiMeteoroloji'den alınan hava durumu raporuna göre bugün Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu'da yağış bekleniyor. Prof. Dr. Orhan Şen de Marmara ve Güney Doğu haricinde yağmur beklendiğini belirtirken, 'Önümüzdeki hafta yağışlar azalacak hafta ortasından itibaren sıcaklık artacak.' dedi. Turuncu kodlu uyarılan Hatay'ın Antakya ilçesinde ise aniden bastıran sağanak yağışla birlikte göle dönen caddelerde suya gömülen araçlar, ekiplerin çalışmalarıyla kurtarıldı.
#Hava Durumuİklim değişikliği, ani sıcaklık değişiklikleri, sel, kasırga ve kuraklık gibi daha sık görülen aşırı hava olayları; bulaşıcı hastalıkların ve virüslerin üremesi için ideal olan bir alan oluşturuyor. ABD’de yapılan yeni bir araştırmaya göre ise dünyayı zor günler bekliyor. Çünkü virüsler atağa geçti! Bilim insanları bu durumu “Tüm dünya için kaosa neden olabilir” şeklinde yorumluyor. Peki hangi virüsler daha sık görülmeye başladı? Nasıl bir önlem alınması gerekiyor? İşte detaylar…
#SağlıkÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmin Uzmanı Cengiz Çelik, Karadeniz üzerinden gelen yeni soğuk ve yağışlı sistem dolayısıyla en batı kesimler hariç yurt genelinde yağış ve ani sıcaklık düşüşü yaşanacağına dikkati çekti.
#MeteorolojiHavaların soğumasıyla çorba, çay, bitki çayı gibi sıcak içeceklere olan ilgi artıyor. Ancak uzmanlar bu içeceklerin çok sıcak içilmemesi konusunda uyarılarda bulunuyor. Çünkü aşırı sıcak tüketilen içecekler kanser riski yaratıyor. Peki sıcak içeceklerle kanser arasında nasıl bir ilişki var? Soğuk algınlığına iyi geldiği düşünülen sıcak içecekler, hastalıklarla mücadelede etkili oluyor mu? İçeceklerin sıcaklıkları kaç derece olmalı? Uzmanlarla mercek altına aldık...
#SağlıkÜlkemiz kavurucu sıcakların etkisi altında. Nemin de artmasıyla “Esmiyor” dedirten sıcaklara karşı, şişeler dolusu soğuk su içerek serinlemeye çalışsak da pek işe yaramıyor. Geriye son çare soğuk bir duş kalıyor. Ancak uzmanlar, havaların mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği şu günlerde duş sıcaklığı konusunda dikkatli olunması gerektiğini söylüyor. Peki kavurucu yaz sıcaklarında doğru duş sıcaklığı nasıl olmalı? Aşırı soğuk duş hangi rahatsızlıklara neden olabilir?
#SağlıkTÜRK Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale Dardanos'ta taş mercanlarla ilgili çalışma yaptı. Taş mercanların iklim değişikliği ve avcılık nedeniyle yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu belirlendi.
#Taş MercanTÜRK Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale Dardanos'ta taş mercanlarla ilgili çalışma yaptı. Taş mercanların iklim değişikliği ve avcılık nedeniyle yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu belirlendi.
#İstanbulKÜRESEL ısınma sebebiyle bu sene kış gelmedi. Son 52 yılın en sıcak aralık ayını yaşadık. Son yılların en yağışsız kışını geçiriyoruz. Ne yağmur ne de kar yağdı. Gazipaşa’da geceleri 8 derecenin altına düşmedi. Yani soğuk bile olmadı. Türkiye’nin her tarafından, göllerin, akarsuların ve derelerin kuruduğu ya da azaldığı haberleri ardı ardına gelmeye başladı. Barajlarda ise doluluk oranları dip noktada.
#Küresel IsınmaYazdan sonbahara geçişte ani sıcaklık değişimleri ve okulların açılması bağışıklık sistemini etkileyen faktörlerin başında geliyor. Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Bürge Köker,“Mevsim geçişlerinde yapılan en büyük beslenme hataları kişilerin abur cubur gibi yüksek kalorili besin seçimi yapmaları ve gece yemek yenilmesi. Bu nedenle gün içinde doğru ve sağlıklı beslenmeli ve vücudunuzu aç bırakmamaya gayret etmelisiniz” diyor.
#Diyetisyen Bürge KökerMeteoroloji Genel Müdürlüğü sıcaklıkların bugünden itibaren kademeli olarak düşeceğini, hafta ortasından itibaren yağışlarla birlikte tüm yurtta hissedilir derecede azalacağını duyurdu. CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen de "Perşembeden itibaren yağış Marmara dahil Anadolu'da etkili. Sıcaklık daha da azalıyor" mesajını paylaştı.
#MeteorolojiMeteoroloji Genel Müdürlüğü, 5 günlük hava durumu tahminini yayınladı. Buna göre, mevsim normallerinin 10 derece kadar üzerinde ve yağışsız geçen havalar son buluyor. Bu hafta ile birlikte sıcaklıklarda düşüşler görülecek ve hafta ortasından itibaren de mevsim normallerinin altına gerileyecek.
#MeteorolojiMeteoroloji Genel Müdürlüğü bugün ülke genelinde yağış beklenmediğini duyurdu. Hava sıcaklıklarının kuzey, iç ve batı kesimlerde 2 ila 6 derece artması bekleniyor. CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen de sosyal medya hesabından "Önümüzdeki 5-6 günde iki mevsimi art arda yaşayacağız" mesajını paylaştı.
#MeteorolojiHava durumu tahminleri Meteoroloji tarafından açıklandı. Hafta başına serin hava ile başlayan İstanbul'da sonbahar kendisini gösterirken Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden güzel haber geldi. Son hava durumu raporuna göre Marmara Bölgesi'nde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 6 ile 10 derece üzerinde seyretmesi bekleniyor. Ülke genelinde ise yağış görülmeyecek. Peki, yarın hava nasıl olacak? İşte, İstanbul, Ankara, İzmir ve il il 15 Eylül hava durumu değerlendirmeleri.
#Hava DurumuMeteoroloji Genel Müdürlüğü'nün son hava durumu raporuna göre Türkiye yeni bir sıcak hava dalgasının etkisi altına giriyor. Buna göre ülkemizin kuzey, iç ve doğu kesimlerinde mevsim normallerinin 4 ilâ 6 derece altında hava sıcaklıklarının yarından itibaren artarak mevsim normallerinin 6 ila 10 derece üzerine çıkması bekleniyor. İşte Meteoroloji'nin hava durumu raporu...
#MeteorolojiBoğaz ağrısının normal koşullarda 1 hafta içerisinde geçmesi beklenir. Eğer faranjit, larenjit ya da bronşit gibi bir durum yoksa bol sıvı tüketimi ile 1 hafta içinde boğaz ağrısında kurtulabilirsiniz. Bunun için süreç boyu bol su içmeli ve boğaz spreyi kullanmalısınız. Boğaz ağrısının kaç gün sürdüğü ile beraber iyileşme sürecinin merak edilen detaylarını derledik.