Angelina Jolie’nin 2012 yılında BRCA gen mutasyonuna (ailesel meme ve yumurtalık kanseri duyarlılık geni) sahip olduğunu, meme dokularını ve yumurtalıklarını aldırdığını açıklaması sonrası gündeme oturan 'dokuları aldırma' operasyonu, şimdilerde çok daha sık uygulanıyor. Bu geni taşıdığını öğrenenler kanser döngüsünü kırmak için meme dokularını, rahim ve yumurtalıklarını aldırıyor. Peki bu aldırma işlemi kanseri önlemede ne kadar etkili?
#KanserAngelina Jolie’nin 2012 yılında BRCA gen mutasyonuna (ailesel meme ve yumurtalık kanseri duyarlılık geni) sahip olduğunu, meme dokularını ve yumurtalıklarını aldırdığını açıklaması sonrası gündeme oturan 'dokuları aldırma' operasyonu, şimdilerde çok daha sık uygulanıyor. Bu geni taşıdığını öğrenenler kanser döngüsünü kırmak için meme dokularını, rahim ve yumurtalıklarını aldırıyor. Peki bu aldırma işlemi kanseri önlemede ne kadar etkili? Öte yandan bu operasyonlar sadece meme ve rahim kanseri için mi geçerli yoksa mide, pankreas, tiroit, kalın bağırsak gibi diğer kanser türlerinde benzer müdahalelere yer var mı? İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Veysel Haksöyler ile konuştuk.
#Rahim AldırmaBilim adamları yıllardır biliyor olsa da dünya bu genlerden Angelina Jolie ile haberdar oldu. Ünlü oyuncunun iki memesini birden mastektomi yöntemiyle aldırmasına neden olan ve meme kanseri riskini yükselten BRCA-1, BRCA-2 genlerinin 12 kanser çeşidine daha neden olduğu ortaya çıktı.
#Angelina JolieAnnesini meme kanseri sebebi ile 56 yaşında kaybeden Hollywood yıldız Angelina Jolie aileden gelen genetik mutasyon sebebi ile benzer bir hastalığa yakalanmamak için iki memesi ve yumurtalıklarını aldırmıştı. 10 yıl önce yapılan bu operasyonun basında yer alması ile birçok kadın ‘Ailemde var. Ya ben de kansere yakalanırsam!’ diyerek masaya yatmaktan çekinmedi. Ki daha dün country müziğin dünyaca ünlü genç yeteneklerinden 28 yaşındaki Morgan Wade kendisinde de kanser riskini artıran mutasyona uğramış BRCA geni bulunduğunu ve iki memesini de aldıracağını açıkladı. Daha hastalığa yakalanmadan meme ya da yumurtalıkları aldırmak kanserden kesin olarak kurtulmanın anahtarı olabilir mi? Peki ama bizde hangi gen var nasıl bileceğiz?
#KanserTakvimler 2013 yılını gösteriyordu... O dönemde Brad Pitt ile bütün dünyanın meraklı bakışlarını üzerinde toplayan bir ilişki yaşayan Angelina Jolie, kendisiyle ilgili sır gibi sakladığı bir gerçeği ilk kez itiraf etti... Elbette bütün dünya da şoke oldu.
#Morgan WadeBazı genomik testler bağışıklık sistemi, bazıları kalp sağlığı hakkında bilgi verirken kimisi detoks sistemi bir diğeri ise kemik dokusunun geleceği hakkında fikir sahibi olmanızı sağlıyor. Hepsi muhtemel genetik riskleriniz hakkında daha fazla bilgi sahibi olmanıza yardımcı oluyor.
#Osman MüftüoğluAvustralya'da yaşayan meme kanseri hastası Danielle Javernig ve ailesi kemoterapi tedavisinin bitişini kutlamak için özel bir parti yaptılar. Partiye katılan herkes birer süper kahraman gibi giyinirken Javernig, "Wonder Woman" karakteri oldu. Wonder Woman, gelen her türlü kurşun saldırısını karşılayabilen, hatta bu kurşunları düşmanına tekrar atabilen bir süper kahraman.
Memesini kaybetmek birçok kadın için psikolojik açıdan travmatik bir deneyimdir. Annesini ve ablasını çok genç yaşta meme kanserinden kaybeden 27 yaşındaki Claira Hermet, ameliyatından 6 gün önce memelerine partiyle veda etti. Operasyon öncesinde operasyon ekibinin kadın çalışanları, Hermet ile ameliyathanede dans şovu yaparken, "memeye veda" partisinde de misafirlere meme şeklinde kekler dağıtıldı.
Popüler bilim dergisi Focus, aldatmanın ve sadakatsizliğin anatomisini, araştırmalarla açıkladı. Son yıllarda yapılan deneylerde, kadınların da en az erkekler kadar sadakatsiz olduğu ortaya çıktı. Elde edilen bir ilginç bulgu da, kadınların sadakatsizlik oranının son dönemde artması!
#Aldatmak