Dünya'nın en seçkin bilim kurumlarından Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi’nin 157 yıllık tarihinde ilk kez bir Türk kadını ’üye’ olarak seçildi. Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi Bilgisayar Destekli Sistem Biyolojisi Bölümü Kurucu Başkanı Prof. Dr. İvet Bahar, ilaç tasarımları üzerine çalışıyor. Şimdilerde Kovid-19’a çare olacak bir ilaç geliştirme projesinde de yer alan Prof. Dr. Bahar, 2016 yılında da ABD Başkanı Obama’nın davetlisi olarak Beyaz Saray’da bir konuşma yapmıştı.
#BilimAmerikan Ulusal Bilimler Akademisi’nin (NAS) ilk Türk kadın üyesi seçilen Prof. Dr. İvet Bahar, “COVID-19’la ilgili kısa bir dönem içinde birden fazla ilaç bulunacak ve hastalığın değişik evrelerinde, değişik dozajlarla birkaçı birden kullanılacak. İlaç kokteyli içinde kanı sulandırıcı ilaçlara da yer verilecek” dedi.
#GazetehaberleriBaşarıları ile tıp dünyasının konuşulan isimlerinden birisi olan İvet Bahar, pek çok vatandaş tarafından biyografisi ile merak edildi. Kariyeri boyunca pek çok araştırma yapan İvet Bahar, ilaç tasarımı alanında yeni metotlar geliştirerek ABD'de öne çıkan isimler arasında yer almıştı. Son olarak Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi üyeliğine seçilen İvet Bahar, bu konumdaki ilk kadın Türk bilim insanı olarak adını tarihe yazdırdı. Peki, İvet Bahar kimdir? İşte, o isim hakkında bazı bilgiler
#İvetAmerikan Ulusal Bilimler Akademisi’nin 157 yıllık tarihinde ilk kez bir Türk kadını 'üye' olarak seçildi. Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi Bilgisayar Destekli Sistem Biyolojisi Bölümü Kurucu Başkanı Prof. Dr. İvet Bahar, Aziz Sancar, Daron Acemoğlu, Celal Şengör ve Mustafa Özdoğan’dan sonra Akademi’nin 5'inci Türk üyesi oldu.
#Amerikan Ulusal Bilimler AkademisiDÜNYANIN en seçkin bilim kurumlarından Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi'nin 157 yıllık tarihinde ilk kez bir Türk kadını 'üye' olarak seçildi. Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi Bilgisayar Destekli Sistem Biyolojisi Bölümü Kurucu Başkanı Prof. Dr. İvet Bahar, ilaç tasarımları üzerine çalışıyor. Şimdilerde Kovid-19'a çare olacak bir ilaç geliştirme projesinde de yer alan Prof. Dr. Bahar, 2016 yılında da ABD Başkanı Obama'nın davetlisi olarak Beyaz Saray'da bir konuşma yapmıştı.
#HaberDünyanın en seçkin bilim kurumlarından Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi'nin 157 yıllık tarihinde ilk kez bir Türk kadını 'üye' olarak seçildi. Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi Bilgisayar Destekli Sistem Biyolojisi Bölümü Kurucu Başkanı Prof. Dr. İvet Bahar, ilaç tasarımları üzerine çalışıyor. Şimdilerde Kovid-19'a çare olacak bir ilaç geliştirme projesinde de yer alan Prof. Dr. Bahar, 2016 yılında da ABD Başkanı Obama'nın davetlisi olarak Beyaz Saray'da bir konuşma yapmıştı.
#Corona2015 Nobel Kimya Ödülü'ne aynı zamanda ABD vatandaşı olan Türk asıllı Aziz Sancar, ABD'li Paul Modrich ve İsveçli Tomas Lindahl layık görüldü. Aziz Sancar, okuma yazma bilmeyen ancak eğitime önem veren sekiz çocuklu bir anne-babanın oğlu olarak Mardin'de dünyaya geldi. 2006 yılında da ünlü yazar Orhan Pamuk, Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanmıştı.
#Nobel Kimya ÖdülüMerhabalar sevgili okurlar. Dün, Einstein’dan sonra dünyaya gelen en parlak teorik fizikçi kabul edilen Stephen Hawking’in doğum günüydü. Hawking, öğretim üyeliği yaptığı Cambridge Üniversitesinde onuruna düzenlenen ve gün boyu süren "Evrenin Durumu" başlıklı konferansa sağlık durumu nedeniyle katılamadı.
Bonn Üniversitesi'ne bağlı olarak çalışmalarını yürüten bilim adamı Önder Albayram, ekibiyle birlikte beyinde yaşlanmanın sırrını keşfetti. Albayram, bilim dünyasında çığır açan keşfi dünyaca ünlü dergilere da konu oldu.Almanya'nın Bonn Üniversitesi Moleküler Psikiyatri Enstitüsü'nde doktora çalışmalarını yürüten Önder Albayram (30), beyinde yaşlanmayı geciktiren hücre keşfiyle bilim dünyasında çığır açtı. Albayram'ın ekibindeki arkadaşlarıyla birlikte yaptığı ve Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi'nin (Proceedings of the National Academy of Sciences, PNAS) dergisinde yayımlanan çalışması, beyin ve yaşlılık arasındaki gizemli bağlantının bilinmeyen bir yönünü ortaya çıkardı. Albayram ve ekibi, beynin hafıza ve öğrenme bölgesi olan 'Hipokampus'daki özel bir grup sinir hücresinin, yaşlılıkta beyindeki bağışıklık sistemini kontrol altında tuttuğunu ve beyinin yaşlanmasını kontrol ettiğini ortaya çıkardı. Tolga GÜRSOY / DHA
#HtvhaberBÜYÜKŞEHİR Belediye Başkanı Melih Gökçek’in Kızılırmak suyunun vanalarını kapatarak şehre baraj suyu verileceğini açıkladı. Gökçek, Kızılırmak suyunun vanalarının kapatılmasının gerekçesi olarak da elektrik tasarrufunu ileri sürdü. Böylece Kızılırmak suyunun yüksek maliyetli olduğunu da itiraf etmiş oldu.
Mardin’in Savur İlçesi’nde sekiz kardeşin yedincisi olarak dünyaya gelen, halen Kuzey Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü Başkanlığı’nı sürdüren Prof. Aziz Sancar, yaklaşık bir milyon dolar harcayarak bir Türk Evi açtı. Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi’ne seçilen üçüncü Türk olan Aziz Sancar ve eşi Gwen Sancar tarafından kurulan AGS Foundation bünyesinde hizmet veren Türk Evi, doktora öğrencileri için yurt görevi de görecek. Türk Evi’nde kütüphane, konferans ve sinema salonları da bulunuyor.