Almanya’da gerçekleşen dünyanın en büyük ambalaj fuarlarından biri olan Interpack’te Türkiye’nin Avrupa pazarına odaklanması gerektiğini belirten Ambalaj Sanayicileri Derneği Başkanı Zeki Sarıbekir, “Türkiye’nin toplam 7.5 milyar dolarlık ihracatının yüzde 60’ı Avrupa’ya gidiyor ancak Avrupa’nın ihtiyacının halen yüzde 10’unu karşılayabiliyoruz. Bunu yüzde 20’lere çıkarabiliriz” dedi.
#AlmanyaBir yılı aşkın süredir belki de en çok tartıştığımız konulardan biri, cansız yüzeylerden koronavirüsün bulaşıp bulaşmayacağı oldu. Bu korku temizlik alışkanlıklarımızı değiştirdi, hatta kimi zamanlar bir paranoya haline geldi. Peki buna bir son demeli mi? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı…
#KoronavirüsPlastik kullanımına dikkat çeken Doç. Dr. Mahmut Muzaffer İlhan, “Bu kimyasallar hormonların yapısını, etkisini veya metabolizmasını bozarak başta üreme, tiroit, pankreas gibi birçok hormonal bezdeki hormonların hassas dengesini bozar” dedi.
#PlastikAkdeniz Üniversitesi’nden (AÜ) Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, plastik kirliliğinin Akdeniz’in en büyük sorunlarından biri olduğunu belirterek, "Balık çiftliklerinde, balık yemlerinde hormon kullanılmaz. Balık çiftliklerinde yem olarak balık unu, balık yağı, soya fasulyesi, mısır unu kullanılır. Çiftlikteki balıkların plastik birikimi, doğal ortamdaki balıklardan daha azdır" dedi.
#Deniz BalığıKontrolsüz üretilen maske ve dezenfektan, kullananı sadece virüse karşı savunmasız bırakmıyor, tahriş veya zehirlenmeye de sebep olabiliyor. Uzmanlar “Üç katlı her maske cilde uyumlu değildir, üretici test yaptırmalı. Tek çare kaynağını bildiğiniz yerden almak” diyor. ÜTS (Ürün Takip Sistemi) mobil uygulamasını kullanıp maske ve dezenfektanınızı sorgulayabilirsiniz.
#GazetehaberleriArıların bitki ve tomurcuklar yoluyla ürettiği bir madde olan propolis son zamanlarda çok rağbet görmeye başladı. Tarihi eskilere dayanan propolis, uygarlıklar tarafından farklı amaçlarla kullanılmış. Peki, propolis nedir, faydaları neler?
#Propolis NedirBayrampaşa'da çorap imalatı yapılan 2 katlı iş yerinde yangın çıktı. Yangına müdahale sırasında bir itfaiyeci düşerek yaralandı. Yaralı itfaiye eri ambulansla hastaneye kaldırıldı. Yangın itfaiye ekiplerinin iki saat süren çalışmasıyla söndürüldü.
#Bayrampaşa1 Ocak 2020 tarihi itibariyle depozitolu olmayan ambalajlı ürünler için üretici ve ithalatçılarından ‘geri kazanım katılım payı’ alınmaya başlanacak. Lastikten aküye, elektrikli eşyadan ilaca, alkollü, alkolsüz içecekten yoğurt ve süte kısaca A’dan Z’ye birçok ürünün ambalajı değerli hale gelecek. Ambalajlar çöp olmaktan kurtulup doğrudan geri dönüşüm sistemine dahil olacak.
#GazetehaberleriTESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, cam ambalajlı ürünlerin pahalı olmasından dolayı vatandaşların plastik ambalajlı ürünü tercih ettiğini bu nedenle cam ambalajlı ürünlerin depozito uygulamasının yaygınlaşmasını istedi.
#TESKAmbalaj Sanayicileri Derneği (ASD), gıda ve içecek ürünlerinin mutlaka ambalajlı satılması gereğine dikkat çekerken, açıkta satılan ürünlere karşı tüketicileri uyardı. Türkiye'de halen pek çok gıda maddesinin ambalajlı satılmadığını, buna karşılık gelişmiş ülkelerde ise neredeyse ambalajsız ürün bulmanın mümkün olmadığını belirten ASD Başkanı Zeki Sarıbekir, "Gıda güvenliğini ve hijyeni hiçe sayan ortamlarda üretimi yapılıp açıkta satılan gıdalar ciddi tehlikeler yaratıyor. İsrafın önlenmesi ve hijyenin sağlanması için açıkta satılan gıda maddelerinin mutlaka ambalajlı satılması gerekiyor." dedi.
#Ambalajlı ÜrünlerTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, tüketicilerin ambalajlı ürünleri tercih etmesi gerektiğini belirterek, "Açıkta satılan süt, zeytinyağı gibi ürünlerden uzak durulması lazım. Bunlar belki organiğe, köye, çiftliğe, kırsala olan özlemimizi sembolize ediyor ama bunları her zaman çok iyi niyetli ürünler olarak algılamamamız gerekiyor." dedi.
#Bekir PakdemirliAnkara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nevzat Artık, satın alınan tavuğun ambalajlı olması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Artık, "Ambalajlı gıdalar Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belgelendirilmiş ve denetlenen tesislerde üretildiği için güvenli ve sağlık açısından uygundur" dedi.
#Günlük Hangi Miktarda Tavuk Tüketilmelidir