Açık ''Ekmek israfını önyemiyorsak,israf olanı değerlendirelim''

Güncelleme Tarihi:

Açık Ekmek israfını önyemiyorsak,israf olanı değerlendirelim
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2018 10:08

Açık ''Ekmek israfını önyemiyorsak,israf olanı değerlendirelim''

Haberin Devamı

KAYSERİ (DHA)-TÜRKİYE Ekmek Üreticileri Federasyonu Genel Başkan yardımcısı aynı zamanda Türkiye Endüstriyel Fırıncılar birliği üyesi Selim Açık ‘’ Madem israfı önleyemiyoruz gelin birlikte israf olan ekmeği değerlendirelim ’’dedi. Her gün israf olan dokuz milyon adet ekmeğin nasıl değerlendirileceği konusunda düşüncelerini dile getirdi.

Selim Açık, israf edilen ekmeğin ülke bütçesine verdiği zarar istatistiklerin verdiği rakam ile yıllık 1 milyar doları bullduğuna dikkati çekti.Yıllık israf edilen ekmeğin bedeline tekabül eden rakamın sadece yüzde 10 luk dilimine denk gelen 100 milyon dolarlık yatırımla geri dönüşüm tesisleri kurularak israf olan ekmeği tekrar tüketilebilir gıda maddesi olarak piyasaya kazandırılabileceğini iddia eden Selim Açık, geri dönüşümün ve nasıl olması gerektiğini şu sözlerle dile getirdi:

‘’ Ülkemizde yıllık israf edilen ekmeğin  yüzde 65 lik kısmı yani 650 milyon dolara tekabül eden rakama eşit israf olan ekmeğin bakkal, market vb satış noktalarında gerçekleştiğini bu israf edilen ekmeğin ise bayiler den fazla sevkiyattan kaynaklı israftan kaynaklanmaktadır. Satılması için bayilere üretilip tekrar alınarak fırınlara getirilip eritilmeye çalışıldığını bu israf edilen bayat ekmeklerin günümüz teknolojisinde heba edilmesi gerçekten içler acısı bir durum olması biz üreticilerde üzmektedir. İsraf ediliyor madem önleyemiyoruz, çözümler üretmek zorundayız. Cumhurbaşkanımız  Recep Tayyip Erdoğan’ın genelge yayınlatarak Kamu kurumlarının da meselesi haline getirilen ekmek israfına biz üreticiler tedbirler alamıyorsak bağlı bulunduğumuz Gıda Tarım Ve Hayvancılık bakanlığı öncülüğünde diğer bakanlıklarında desteği ile geri dönen ekmeklerin fırınlardan toplatılması, bu toplanan ekmeklerden ise hazır ambalajlı ürünler yapılması mümkündür. Ülkemiz genelinde 7 bölgede yıllık israf edilen ekmeğin sadece yüzde 10 luk değeri kadar yatırım ile bu tesisler bölgelere kazandırıla bilir. İllerde toplanan ekmekler bölgelere kurulacak tesislere sevk edilerek hazır gıda yapılması sağlana bilir. Bölgesel olarak belirli bütçeler ayrılması durumunda bu proje veya buna benzer projeler üretilerek bayat ekmekler yeniden gıda maddesi haline getirile bilir. Örneğin: Bayat ekmeklerden cips, bayat ekmek gevreği, galeta unu, köfte harcı gibi ürünler üretilerek gerek iç pazarda gereksese de yurt dışına ihracatı yapılabilir’’.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!