Depozito iade sistemine 1 Ocak 2025’te geçilmesi planlanıyor. 5 bin noktaya depozito iade makinesi yerleştirilecek. Su, soda, kola, bira şişeleri 25 kuruşa toplanacak. Ödemeler için Türkiye Emlak Katılım Bankası’nın altyapısı üzerinden e-cüzdan açılacak. Biriken paralar alışverişlerde kullanılabilecek.
#DepozitoAmbalajlı su sektörünün mevcut kapasitenin sadece üçte birini kullandığını belirten SUDER Başkanı Hüseyin Karamehmetoğlu, su fiyatlarıyla birlikte tüketicinin alternatif arayışının da arttığını söyledi. Karamehmetoğlu, “Batı’daki büyük şehirlerde su arıtma cihazı kullanımı yüzde 50’ye ulaştı. Ancak bu sektöre de damacanalara uygulanan denetimlerin getirilmesi gerekiyor. Ciddi bir halk sağlığı sorunu var” dedi.
#SUDERDepremin yaraları sarılmadan bölgeyi bir de sel felaketi vurdu. Adıyaman ve Şanlıurfa'da 15 kişi sel sularına kapılarak hayatını kaybederken 5 kişinin de kayıp olduğu belirlendi. Sel sularının ardından bölgede yılanların ortaya çıktığı da görülürken uzmanlar enfeksiyon riskine karşı uyardı. Tifo, dizanteri, koli basili gibi mikropların neden olduğu hastalık riskleri var.
#Sel Felaketiİçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hatay AFAD İl Koordinasyon Merkezi’nde açıklamalarda bulundu. "Olağan dışı bir süreç yaşandı" diyen Bakan Soylu, " Şu ana kadar 13 bin 62 sarsıntı meydana geldi. 26 bin 32 enkazda arama kurtarma yapıldı. Toplamda 28 bin 300 enkaz var" dedi. Öte yandan Bakan Soylu, can kaybının 45 bin 968'e yükseldiğini açıkladı.
#Süleyman SoyluMerkez üssü Kahramanmaraş olan iki yıkıcı deprem, 10 ilde büyük kayıplara yol açtı. 85 milyonun yüreğine ateş düştü, ulusal yas ilan edildi. Her kesimden ‘Gün birlik beraberlik günü’ mesajı gelirken, ülkenin önde gelen sivil toplum kuruluşları ve şirketleri yardım seferberliği başlattı. Enkazın hızla kaldırılması için gerekli iş makinelerinden teknik ekibe, çadır ve konteynerden giyim ve gıda yardımına kadar birçok ihtiyaç için TIR’lar yola çıktı, çıkmaya devam ediyor. İşte deprem bölgesine yapılan yardımlar...
#KahramanmaraşTertemiz doğal kaynak suyu diye kana kana içilen, bidon bidon doldurulup eve taşınan, hastalıklara çare olsun diye şifa niyetine tüketilen sular ne kadar sağlıklı? Doğal diye içtiğimiz suların içinde ne var? Bile bile sağlığımızdan mı oluyoruz? İşte detaylar...
#Suİklim krizine karşı tedbir alan su üreticileri, bu konuda çalışmalar yapıyor. Ambalajlı Su Üreticileri Derneği (SUDER) bünyesindeki firmalar, depozitolu iade sistemi üzerinde duruyor. Firmalar böylece her toplanan şişeyi yeni bir şişe olarak tekrar sunabilmeyi amaçlıyor. Nestlé Waters Türkiye Genel Müdürü Michel Beneventi ise gelecek nesillerin de yeterli su ile yaşayabilmesini istediklerini belirterek, suyu koruma ve kirlenmeyi engelleme uygulamalarını ön plana aldıklarını söylüyor.
#SUYıllardır “Damacanın içinden bakın ne çıktı” başlıklı sayısız haber okuduk, bu kadarı de pes dedik durduk. Hamam böceği çıkanı da gördük, çiğnenmiş sakızı da… Son olarak Eskişehir’de kapalı bir damacanada yosun tutmuş bir hortum bulundu. Peki biz ne içiyoruz? 10 soru, 10 yanıt...
#Su SağlığıDaha temiz, daha sağlıklı diye sürekli plastik ya da cam şişelerde satılan sulardan tüketiyorsanız bir daha düşünün. İspanya'da yapılan yeni bir araştırma su tüketimimizle ilgili ezber bozacak bazı gerçekleri ortaya koydu. Biz de bu araştırmanın sonuçlarını ve doğru su tüketimi meselesini uzmanlarla birlikte masaya yatırdık...
#Su Arıtma CihazlarıABD'de son birkaç gündür görülmemiş bir felaket yaşanıyor. Soğuk hava dalgasının etkisindeki Teksas eyaleti kar altında kalmanın yanı sıra dondurucu soğukta yaşanan elektrik kesintileri yüzünden zor günler geçiriyor. Eyalette yaşanan felaketin boyutu haber ajanslarının dünyaya servis ettiği fotoğraflarda açıkça görülüyor.
#ABDİngiltere kökenli aşçılık yarışması, Acun Ilıcalı’nın rayting makinesi Masterchef nihayet Bursa’ya geldi. Bursa’ya gelmeden önce Masterchef, Kahramanmaraş, Alaçatı, Ankara, Konya, Çanakkale, Balıkesir, Adana, Gaziantep ve Afyon’da çekildi. Olaya iyi tarafından bakalım ilk 10’dayız. Aslına bakarsanız belediyeler parayı bastırınca program yapımcısı sırada hangisi var diye soruyor.
#BursaTürkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Dijital Veri Paneli’ne göre, nisan ayında gıda ve tarım ürünleri ithalatındaki artış hız kesti. TGDF'den yapılan açıklamaya göre, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Dış Ticaret Verileri baz alınarak Agrimetre tarafından hazırlanan TGDF Dijital Veri Paneli’ne bakıldığında, 2020 yılı ilk 4 ayında tarım, gıda ve içecek sektörü 6,79 milyar dolar ihracat, 5,22 milyar dolar ithalat gerçekleştirdi.
#İhracat2020 yılı şimdiden hem markalar hem de tüketiciler için iletişim dinamiklerinin değiştiği, ezberlerin bozulduğu bir yıl olarak kayıtlara geçti. Peki, zorlu koşullara rağmen tüketicilerin gözünde “lovemark” olmayı başarmak mümkün mü?
#Şinasi Furkan Avcıİstanbul İl Sağlığı Müdürlüğü Halk Sağlığı Laboratuvarlarında içme suları ve şehir şebeke suları her gün alınan numunelerle fiziksel, mikrobiyolojik ve kimyasal analizler kapsamında 187 parametrede inceleniyor. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Çevre Sağlık Şube Müdürü Uzman Hüseyin Özyurt "Evimize gelen damacana suyun uygun mu değil mi anlayabilmemiz için 2-3 kriter var." dedi ve bunları sıraladı...
#DamacanaUluslararası Su ve Sağlık Kongresi’nde konuşan Prof. Dr. Zeki Karagülle, bir insanın yaşantısında içtiği ve yemeklerinde kullandığı tek suyun arıtılmış su olması halinde sağlık riskleri doğduğunu söyledi. Karagülle, "Tüm sağlıklı minerallerinden arıtılmış su tüketimi kalp, damar ve kemik sağlığı problemleri, hipertansiyon, okul çağındaki çocuklarda büyüme geriliği, diş çürükleri ve yetişkin nüfusta bazı kanser türlerine neden olabiliyor. Arıtma cihazları tüm minarelleri öldürüyor" diye konuştu.
#Su Arıtma CihazlarıYaşar Holding bünyesindeki Pınar Su ve İçecek hayvansal ürün içermeyen meyve suyu geliştirerek vegan piyasasına giriş yaptı. Yaşar Holding Başkan vekili Feyhan Yaşar, “Sürdürülebilir çevre ve sağlıklı yaşama katkı sağlayacak şekilde faaliyet yürütüyoruz. Vegan piyasası dünyada ve Türkiye’de giderek büyüyor. İlkler arasında olmanın avantajını yakalayacağız” dedi.
#Yaşar HoldingSağlık sorunlarına sebep olduğu iddiasıyla dönem dönem gündeme gelen damacana suyun tüketimiyle ilgili hayati uyarılarda bulunan Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Taydaş, “Tüp, oto gaz, petrol ürünleri ya da başka kimyasal maddelerle birlikte satan yerlerden kesinlikle damaca su alınmamalı” dedi.
#Sedat CenikliCam şişe için tüketicilerden gelen talepleri önemli gördüklerini kaydeden Erikli & Nestlé Waters Türkiye Genel Müdürü Serdar Seyhanlı “Görselliğin ön planda olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Bu durum ambalajlı su sektörünü de etkiliyor. Şık restoranlar suyu cam şişede servis etmeyi tercih ediyor. Evlerde de cam şişeyi seçenlerin sayısı giderek artıyor. Cam şişe pazarının hacmi son 5 yılda yüzde 23 büyüdü. Erikli olarak cam pazarının liderliğine sahip olmayı hedefliyor” dedi
#Nestle