Kurduğu kırsal kalkınma merkezinde üreticisine ürünlerini işleme imkanı sunan Yunusemre Belediyesi, bugüne kadar üreticiye 10 binlerce fidan dağıttı, yüz binlerce göz aşılama yaptı. Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi, “Görevde olduğumuz süre içerisinde kırsal kalkınma projelerimizi önemsedik, önemsiyoruz” dedi.
#1Yozgat’ta 3 yıl önce 300 kök ile hobi olarak ekimine başladığı böğürtlenden yüksek verim elde eden Atilla Açıkgöz, bu yıl kök sayısını 2 bin 500’e çıkardı. 4 dönüm alanda 10 ton böğürtlen üreten Açıkgöz, şimdi taleplere yetişemiyor, ürünler bahçeden çıkmadan tükeniyor.
#YozgatYozgat’ta 3 yıl önce 300 kök ile hobi olarak ekimine başladığı böğürtlenden yüksek verim elde eden Atilla Açıkgöz, bu yıl kök sayısını 2 bin 500’e çıkardı. 4 dönüm alanda 10 ton böğürtlen üreten Açıkgöz, şimdi taleplere yetişemiyor, ürünler bahçeden çıkmadan tükeniyor.
#BöğürtlenŞırnak’ta yağışların azlığından dolayı tarımda verimin düşmesi nedeniyle Özbek İlkokulu bahçesine dikilen lavantalarda hasat zamanı geride kaldı. Köy okulu öğrencileri tarafından tek tek toplanan lavantalar özenle buket haline getirildi ve Almanya’da bir Türk iş insanına satıldı. Köylüyü kalkındırmak ve onlara az su isteyen alternatif ürün sunmak için bu işe kalkışan okul müdürü Süleyman Köse şimdi de köylüye satış kanalını göstermiş oldu.
#ŞırnakTARIM ve gıda sektöründe AR-GE ve inovasyon (yenilikçilik) kavramları iyice ön plana çıkmaya başladı. Çünkü şu gerçeği çok iyi biliyoruz: Tarım ve gıdada “ihracatçı” olmaya mecburuz! Başka seçenek yok... İşte ancak söz konusu kavram ve uygulamalar sayesinde bunu başaracağız. “İhracat Odaklı Tarım ve Gıda Stratejileri” çerçevesinde yoluna hızla devam eden firmalarımızın sayısı da giderek artıyor. K.F.C. Gıda da bu alanda güzel bir örnek. Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, firmanın küresel vizyonunu şöyle anlatıyor:
#1Bilindiği gibi ziraat odaları çiftçinin mesleki örgütü... Söke ise tarımsal faaliyetin çok yoğun biçimde yapıldığı bir bölge. İlçe Ziraat Odası’na kayıtlı 11 bin 500 çiftçi bulunuyor. Ancak hemen komşu ilçe Kuşadası’nda ziraat odası olmadığı için orada bulunan 700 çiftçiye de Söke Ziraat Odası hizmet veriyor. Tabii Kuşadası turizmin fazlaca ön plana çıktığı bir ilçe ama burada da 46 bin dekar tarım arazisinin bulunuyor olması küçümsenecek gibi değil. Bu arada hemen not düşelim, Söke’nin tarım alanı varlığı da 616 bin dekar. Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri bölgede çok tanınan bir çiftçi temsilcisi. “Söke üreticisinin ve bölge tarımının daha iyi bir yere gelebilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı, ilimiz milletvekilleri ve Ziraat Odaları Genel Başkanlığı’na sürekli olarak dilekçe ve dosyalar şeklinde çözüm önerilerimizi iletmekteyiz” diye söze başlayan Tanyeri, şu bilgileri paylaşıyor:
#1Çeşitli ürünlerin internet üzerinden satışa çıkarıldığı iş modeline e-ticaret denir. 2022 yılı verilerine göre Dünyada 25 milyona yakındır. E-ticaret siteleri hem üretici firmalara hem de kullanıcı ve alıcılara büyük avantajlar sağladığı için tercih edilmektedir. E-ticaret sitesi nedir, faydaları nelerdir? İşte, e-ticaret hakkında merak edilen tüm detayları sizler için derledik.
#E-TicaretÇocukları Tütün Salgını ve Zararlarından Koruma İnisiyatifi, tütün endüstrisi ve Dumansız Dünya Vakfı'nın, Türkiye'nin elektronik sigara pazarının içine itilmesi ve milyonlarca çocuk ve gencin küçük yaşlarda nikotin bağımlısı olması için çalıştığını bildirdi.
#TütünMersin'in Erdemli ilçesinde alternatif ürün olarak yetiştirilmeye başlanan ejder meyvesinin tanesi 25- 30 liradan alıcı buluyor. Irak'taki Amerikan askerlerine ejder meyvesi gönderdiklerini belirten Zekeriya Akyar, "Amerikalılar, ejder meyvesini çok seviyor. Rusya, Ukrayna, Irak gibi ülkelere de ihracatı yapılıyor" dedi.
#MersinDenizli’nin Acıpayam ilçesinde, ‘yapamazsın’ diyenlere inat kurduğu serada karanfil üretimine başlayan Kadir Hüseyin Okyay (56), ilk yılda, Avrupa’nın en fazla çiçek üretimine sahip ülkesi Hollanda’ya da ihracat yaptı. Gururlu olduğunu söyleyen Okyay, “Tereciye tere satıyoruz. ‘Yapamazsın’ diyenler şu an bana imreniyor, karanfil üretmeyi düşünüyor” dedi.
#HOLLANDADenizli’nin Acıpayam ilçesinde, ’yapamazsın’ diyenlere inat kurduğu serada karanfil üretimine başlayan Kadir Hüseyin Okyay (56), ilk yılda, Avrupa’nın en fazla çiçek üretimine sahip ülkesi Hollanda’ya da ihracat yaptı. Gururlu olduğunu söyleyen Okyay, "Tereciye tere satıyoruz. ’Yapamazsın’ diyenler şu an bana imreniyor, karanfil üretmeyi düşünüyor" dedi.
#KoronavirüsBurdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) yerleşkesinde susuz tarım uygulamasıyla 3 yıl önce hayata geçirilen projeyle üniversitede yaklaşık 720 dekarlık alana ada çayı, kekik ve lavanta gibi tıbbi aromatik bitkiler dikildi, taşlık alanlar ekilen tıbbi aromatik bitkilerle yeşillendirildi, ekilen bitkiler olgunlaşarak büyük bahçelere dönüştü. Bu bitkilerden dikkat çekici olanını ise ekonomik geliri yüksek tıpkı lavanta gibi mor çiçekler açan 350 dekarlık alandaki ada çayı bahçeleri oluşturuyor.
#Ada Çayı BahçesiGaranti BBVA, temiz/yenilenebilir/alternatif enerji teknolojilerinde faaliyet gösteren yerli ve yabancı şirketlerin, sermaye piyasası araçlarına yatırım yapmasına imkân veren Garanti Portföy Temiz Enerji Karma Fon’u hizmete sundu.
#Garanti Bbva