Bilgiye en hızlı ulaşmanın yolu internet olsa da online platformlar “Her zaman güvenli mi?” sorusunu da beraberinde getiriyor. Kişisel bilgilerin diğerleri tarafından okunabilir ve kullanılabilir olma ihtimali yetişkinleri bile tedirgin ederken bu, çocuklar için daha büyük önem kazanabiliyor. Avrupa Dijital Haklar’ın hazırladığı çocuklara el rehberi bu konuda ailelere yardımcı olabilir.
#İnternet GüvenlikÖzellikle sosyal medya kanalları aracılığıyla internet üzerinden paylaştığımız kişisel verilerimiz sadece kişi veya özel firmaların değil artık devletlerin de ilgi alanına girdi. Peki, paylaştığımız bu verilerin başkalarının eline geçmemesi için ne gibi önlemler alabiliriz?
#İnternetCHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir, "Torba Kanun Tasarısı"nda İnternet ile ilgili düzenlemelerin temel hak ve özgürlükleri daha da geri götürdüğünü belirterek, "Akıl tutulması diyebileceğimiz bu süreç sonucunda internet hak ve özgürlüklerimiz daha da sınırlandırılıyor" dedi.
Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER), 2021 yılı Telekomünikasyon Sektörü Düzenlemelerine Yönelik Değerlendirmeler Raporu’nu sektör ve kamuoyuyla paylaştı. 2021’de telekomünikasyon sektörü toplam gelirleri 92,37 milyar TL oldu. TELKODER uzmanlarınca Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyon verileri kullanılarak yapılan diğer bir hesaplamaya göre enflasyon etkisinden arındırılmış pazar büyüklüğü ise 13,45 Milyar TL oldu. TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Halil Nadir Teberci konuya ilişkin yaptığı açıklamada: “2003 yılında 14,98 milyar TL olan enflasyondan arındırılmış elektronik haberleşme gelirinin 2021 yılında 13,45 milyar TL olduğu ortaya çıkıyor. TELKODER olarak 20 yıldır sektörün gelişmesi ve layık olduğu konuma gelmesi için hep doğruları işaret ediyoruz. Telekomünikasyon sektörü tüm alt alanlarıyla iş dünyasından eğitime kadar birçok sektörün altyapısı niteliğinde ve özellikle fiber altyapı başta olmak üzere telekomünikasyon sektörünün gücü Türkiye’nin ekonomik gücünü destekleyecek” dedi.
#Telkoder21’inci yüzyılın ilk yirmi yılı, yeni medya dediğimiz bilgisayar tabanlı iletişim araçlarının ön plana çıktığı ve hayatımızın her alanında yer aldığı bir dönem oldu. Pandemideki kısıtlamalar nedeniyle iletişimimizi, işimizi, günlük hayatımızı ve eğitimimizi son iki yıldır daha önce hiç olmadığı kadar teknolojiye bağımlı hale getirdik. Diğer taraftan, teknoloji bu kadar yaygın ve gelişmiş olmasaydı ülke ekonomileri durma noktasına gelir, eğitim aksar, sağlık alanında teşhis ve aşı gibi tedavi yöntemleri geliştirilemezdi.
#Prof. Dr. Cem Sütcü Kimdir?Erken çocukluk dönemi, insan yaşamının ilk sekiz yılını kapsayan dönem olarak kabul edilir. Erken çocukluk döneminin insan gelişimine temel oluşturacak becerilerin ve alışkanlıkların kazanıldığı kritik bir dönem olduğunu tüm dünya tarafından kabul edilir. Öğrenme yaşam boyu devam eder ve bu dönemde yaşamın hiçbir döneminde olmadığı kadar hızlı bir gelişme ve öğrenme süreci yaşandığını gösterir.
#Sosyo-Kültürel KuramTürkiye’nin ilk online pazaryeri GittiGidiyor, bilişim alanındaki eğitim projelerine bir yenisini daha ekledi. ‘Genç Dönüşüm Akademisi’ ile geleceğin bilişim teknolojileri alanında geleceğin uzmanlarını yetiştiren GittiGidiyor aynı zamanda yeni mezun ve üniversite son sınıf öğrencisi gençlere kariyer fırsatı da sunuyor.
#GittigidiyorEvlilik sitelerinde, evlenme vaadiyle dolandırılanların sayısı her geçen gün artıyor. Sosyal medya üzerinden de yapılan dolandırıcılıkların pandemi döneminde artış gösterdiği bilidirildi. Tüketici Hakları Derneği Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Geçen yıl ayda 10 şikâyet geliyorsa, bu yıl ayda 25-30 civarında şikâyet geliyor. Bunlar bildiklerimiz, bir de utanıp şikâyet edemeyenler var" dedi.
#İstanbulBilişim Sanayicileri Derneği'nin (TÜBİSAD) yıllık “Türkiye'de e-Ticaret Pazar Büyüklüğü” raporuna göre, e-Ticaret sektörü 2019 yılında, Türk lirası bazında yüzde 39 büyüme ile 83,1 milyar liralık hacme ulaştı. Sektör dolar bazında yüzde 18 büyürken, 2015-2019 yılları arasında sektörün ortalama yıllık büyüme hızı yüzde 35 oldu.
#Rapor