Uzman Klinik Psikolog Dila Özçelik, çocuklarda alt ıslatmanın bağırsak ve sinir ağlarının denetiminde fizyolojik bir problem yoksa genellikle psikolojik olarak değerlendirildiğini söyledi. Özçelik, “Altına kaçıran çocuk bezlenmemeli, ona karşı rencide edici sözler ve tavırlar sergilememelidir” dedi.
#ÇocukÇocuklarda gece alt ıslatma problemi ülkemizde çok yaygın görülen bir durum. Peki bu hastalık kendiliğinden geçer mi? Tedavi edilmesi gereken durumlar nelerdir? Çocuk Ürolojisi ve Robotik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Selçuk Sılay, merak edilen soruları sizler için cevapladı.
#Çocuk ÜrolojisiBütün çocuklar altını ıslatabilir ama 5 yaş üstü çocuklarda sık görülen gece alt ıslatma sorunu çoğunlukla genetik nedenlidir. Ama 3 ayda haftada 2 kereden fazla alt ıslatma varsa, bir günde 7’den fazla sayıda idrara çıkıyorsa, tuvalete koşarak ya da son dakika gidiyorsa çocuğun tedavi olması gerekebilir. Çocuk Ürolojisi ve Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Selami Sözübir, alt ıslatma nedenleri ve tedavisini anlattı.
#Alt IslatmaHer gece binlerce çocuk ışıklarını kapatıp uykuya daldıktan sonra yataklarını ıslatır. Öncelikle bilinmesi gereken bunun sadece sizin başınıza gelmediği ve çok yaygın bir problem olduğudur. Tuvalet eğitimi sırasında bebeklerin gece yataklarını ıslatmaları gayet normal bir durumdur. Peki, hangi durumlarda önlem almak gerekir? Prof. Dr. Serdar Tekgül, gece alt ıslatma ile ilgili tüm merak edilenleri anlatıyor.
#Altına KaçırmaKüçük çocuklarda tırnak yeme, parmak emme, kekemelik gibi sorunlara sıkça rastlanıyor. Bu sorunları anlayışlı ve uzlaşmacı bir tavırla çözmek gerekiyor. Psikolog Bengi Semerci, çocuklara belli etmeden, dikkatini başka tarafa çekerek bu davranışları bıraktırmak gerektiğini söylüyor.<br>