Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüs pandemisinin ilk 24 ayında yaklaşık 15 milyon insanın hayatını kaybettiğini açıkladı. Bu rakam, resmi vefat istatistiklerinin neredeyse üç katı… ‘Aşırı ölüm’ olarak adlandırılan bu sayı, Covid-19 ile ilgili birçok ilginç veriyi daha gün yüzüne çıkarıyor. Öte yandan en düşük ölüm oranı pandeminin başından beri katı karantina kurallarını reddeden İsveç’e ait. Peki tüm bunlar ne anlama geliyor? ‘Aşırı ölüm’ tam olarak ne ifade ediyor?
#Covid-19Nereden çıktı bu konu demeyin! Rusya’nın Ukrayna’daki taarruzu ikinci haftasında son sürat devam ederken Almanya’da ordunun teyakkuza geçmesi de an meselesi olabilir. Dolaysıyla Alman Ordusu’na ait askeri konvoy veya askeri taşıtlara otoyollarda daha sık rastlamamız önümüzdeki gün ve haftalarda olağan gözüküyor.
#Askeri Konvoyu Sollamakİngiltere Premier Lig, koronavirüsün Omicron varyantının İngiltere'de yoğun şekilde tespit edilmesiyle zor günler geçiriyor. Kulüplerdeki pozitif vaka sayıları, pandeminin başlangıcından bu yana en yüksek seviyeye ulaşmış durumda. Maçlar erteleniyor, sıkışık fikstür giderek tamamlanması zor duruma gelmiş durumda. Bazı takımların ligi durdurmak yönündeki talebi lig yönetimince kabul görmedi. Tüm bunlar yaşanırken bir de aşısız futbolcuların transferi konusunda farklı görüşler ortaya atılıyor. Biz de Spor Arena olarak Türk teknik adamlara konuyla ilgili görüşlerini sorduk. İşte detaylar...
#KoronavirüsYaklaşık iki yıldır hayatlarımızda olan koronavirüs salgını sadece hükümetleri değil dünyanın dört bir yanındaki şirketleri de oldukça sıkı ve acımasız önlemler almaya itiyor. Bunun son örneği ise Hong Kong merkezli bir havayolu şirketinde yaşandı.
#KoronavirüsBir süre önce tedbirleri gevşetip normalleşme aşamasına geçen birçok ülkede hareketli günler yaşanıyor. Delta varyantı bu ülkelerde salgının ve önlemlerin seyrini nasıl değiştirdi? Türklerden de görüşler alarak konuyu detaylıca inceledik…
#Delta Varyantıİster Sinovac aşısı olun isterse BioNTech. Türkiye'den aralarında Avrupa ülkelerinin de bulunduğu dünyadaki 97 ülkeye seyahat etmek mümkün. Ancak Avrupa Birliği üyesi ülkeler için durum biraz daha karışık. Örneğin; Almanya'ya BioNTech aşısı olsanız bile gitmeniz şu an için mümkün değil. Diğer bir AB üyesi Hollanda'ya gitmek için ise türüne bağlı kalmaksızın Dünya Sağlık Örgütü'nün tanıdığı herhangi bir aşıyı olmanız yeterli. İrlanda ise "BioNTech olduysan karantina yok ama Sinovac olduysan ancak benim belirlediğim otelde kalabilirsin" diyor… Evet biraz kafanız karıştı ama paniğe gerek yok... İşte "Hangi aşı ile hangi ülkeye gidebilirim" rehberi...
#Aşı PasaportuTürkiye, salgın gölgesinde geçen yolculuğunuzun son durağı. Salgın nedeniyle Türkiye’ye girişlerde bu sene yeni uygulamalar yürürlükte. 1 Haziran’da yayımlanan son genelgeyle Türkiye’ye giriş yapan herkesin https://register.health.gov.tr/ internet adresinden giriş formu doldurma mecburiyeti var (6 yaşından itibaren).
#Sıla YoluBerlin Sağlık Senatörü Dilek Kalaycı (SPD), 20 yılı aşkın aktif siyasi yaşamını bu yıl eylül ayında yapılacak seçimlerden sonra sonlandıracak. Son 10 yıldır kabinede olduğunu belirten Kalaycı, “Hükümet işleriyle uğraştım, iki yıl belediye başkanlığı yaptım, salgını yönettim. Bu şehre verebileceğim her şeyi verdim. Siyasetten önce bir yaşam olduğu gibi siyasetten sonra da bir yaşam var” diyor.
#AlmanyaKoronavirüs tedbirleri kapsamında güncellenen seyahat kuralları çerçevesinde, havayoluyla ABD, Almanya, Fransa, Azerbaycan, Rusya ve İspanya’nın da aralarında bulunduğu 146 ülkeden gelen yolculardan, yurda girişte aşı olduğuna dair belge gösterenlere PCR testi zorunluluğu kalktı.
#PCRTürkiye ile Almanya’nın geçen yıl yürüttüğü ‘güvenli koridor’ kuralının bu yıl da uygulanması gerektiğini belirten Almanya Seyahat Acenteleri Birliği (DRV) Başkanı Norbert Fiebig, önlemlerin alınması halinde tatilin de önünde hiçbir engel olmadığını söyledi. Türkiye’nin, İspanya ve Yunanistan’ın ardından rezervasyonlarda üçüncü sırada yer aldığını ifade eden Fiebig, “İnsanlar yeniden dışarı çıkmak, dinlenmek ve seyahate gitmek istiyor. Son yapılan kamuoyu yoklamaları bunu gösterdi. Yani Almanlar bavullarını hazırlamış, üzerinde oturuyor diyebiliriz. Şimdi tatil dönemi yaklaşıyor ve artan seyahate çıkma isteğini görebiliyoruz” dedi.
#Almanya Seyahat Acenteleri Birliği (DRV) Başkanı Norbert FiebigAvrupa Ekonomik Araştırmalar Merkezi (ZEW) Ekonomik Güven Endeksi, Almanya'da yatırımcıların yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında 3. dalgadan endişe duymasının etkisiyle mart ayına göre 5,9 puan azalarak 70,7 puana geriledi.
#Avrupa Ekonomik Araştırmalar MerkeziŞili, koronavirüse karşı aşılama konusunda yalnızca Latin Amerika’daki komşularını değil, dünyanın çoğunu geride bıraktı. Güney Amerika’da sürü bağışıklığını elde eden ilk ülke olma yolunda ilerlerken, bir yandan da yüksek vaka oranları dikkatlerden kaçmıyor. Şili'de aşı ile virüs arasındaki yarışın hikayesine bakıyoruz...
#KoronavirüsAvrupa'nın birçok ülkesi mart ayından itibaren koronavirüs kısıtlamalarını gevşetmeye hazırlanıyor. Bu kapsamda Almanya'da berber ve kuaförler 1 Mart'ta açılacak, İngiltere'de karantina 8 Mart'tan itibaren kademeli olarak kaldırılacak.
#AVRUPAALMANYA’da bu ay yürürlüğe giren bir dizi yenilikler nedeniyle, günlük hayatımızı ciddi anlamda etkileyeceğe benziyor. Federal hükümet tarafından koronavirüs pandemisiyle mücadele kapsamında karara bağlanan ve 2 Kasım’da uygulamaya konulan yeni kısıtlamalar, bir yandan sosyal mesafeyi korumayı amaçlıyor, öte yandan ise kamusal alandaki günlük hayatın hızını kesiyor. Bir ay boyunca yürürlükte kalacak olan yeni tedbirler ve bunun yanı sıra kasım ayı itibariyle uygulamaya giren yeni yasal düzenlemeleri sizler için derledik:
#Almanya