Alman Bertelsmann Vakfı’nın yaptığı araştırma, yuvalarda eğitmen açığı yüzünden çocuklara ayrılan sürelerin kısaldığını ve personele çok yük bindiğini ortaya koydu. Ülke genelindeki eğitmen açığı sayısı ise 100 bini aşarken diğer yandan gittikçe yaşlanan Alman toplumunda kalifiye iş gücü açığının yalnızca Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden gelecek kişilerle kapanmayacağını gösterdi.
#AlmanyaÖzellikle yaşlı nüfusun dezavantajını taşıyan Avrupa ülkeleri, genç beyinleri ülkelerine çekmeyi hedefliyor. Bu kapsamda neredeyse her alanda istihdam açığı bulunan Almanya’da üst mertebelerde karar verici, uygulayıcı ve strateji belirleyen genç mühendis, yazılımcı ve eğitimcilere ihtiyaç doğdu. Yapılan araştırmalara göre Almanya’daki istihdam açığı 2 milyona yakın seyrediyor. Açık bulunan alanlarda eğitmen, öğretmen, yazılımcı, mühendislik, hasta bakımı, doktor ve bankacılık sektörü öne çıkıyor.
#AlmanyaAlmanya’da kalifiye açığı her alanda kendini hissettiriyor. Başta bilgisayar yazılım, hasta ve yaşlı bakımı ve ara meslek elemanlarındaki açığın yanı sıra Berlin eyaletinde eğitim alanında ciddi bir eğitmen açığı ortaya çıktı.
#Yabancı Kalifiye ÖğretmenlerAlmanya’da, camilerde istihdam etmek üzere din görevlisi yetiştirilmesi için pilot proje başlatılacağı belirtildi. Osnabrück Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Uçar, Almanya’da bazı İslami cemaatlerin, imam ihtiyacını karşılamak üzere sivil bir yapı oluşturulacağını söyledi.
#AlmanyaAlmanya’daki yuvalarda eğitmen açığının gittikçe artması nedeniyle aileler çocuklarına yuva bulmakta zorlanıyor. Ülke genelinde 100 bin eğitmen ve eğitmen yardımcısına ihtiyaç duyulduğunu açıklayan Eğitim ve Bilim Sendikası, sayının daha da artmasından endişe duyuyor ve açığın giderilmesi için ücretlerin iyileştirilmesini öneriyor.
#AlmanyaAlmanya’nın uzman iş gücüne olan ihtiyacı her geçen gün büyüyor. Ülkede geçen yıl uzman iş gücü açığı 121 bin iken, bu rakamın önümüzdeki 11 yıl içinde iki katına çıkması bekleniyor. Yapılan araştırmaya göre Almanya’nın 2030 yılında ihtiyaç duyacağı uzman iş gücü sayısının 230 bini bulacak.
#Avrupadan HaberlerAlman Ekonomi Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırma sonucu, gelecek 5 yıl içinde Almanya genelinde yuvalarda ve okullarda eğitmen ihtiyacının 215 bini bulacağını ortaya koydu. Almanya’da bir yandan eğitmen açığı tartışmaları sürürken bir yandan da çocuklara yuvalarda özel hayatı ve haklarının neler olduğu anlatılıyor.
#AlmanyaHürriyet Gazetesi'nin Bild Gazetesi ortaklığı ile düzenlediği Almanya'nın en büyük eğitim anketine katılanlar, "Yenilik zamanı" dediler. Eğitim anketine katılan Giessen'den Betül Yener şunları söyledi: "Eğitim kampanyasına katılmakla herkes eğitimdeki kendi yaşadığı sorunları gözler önüne sermiş olur. Almanya'daki eğitimin daha iyi olması sağlanabilir."