Almanya’da Alzheimer nedeniyle 2023 yılında 10 bin 100 kişi hayatını kaybetti. 20 yıl öncesinde ise 2003 yılında Alzheimer bağlantılı 5 bin 100 ölüm vakası yaşanmıştı. Federal İstatistik Ofisi, bu artışın temel nedeninin Almanya’da yaşlanan nüfus olduğunu belirtti.
#ALMANYASon yıllarda yaşanan Kovid-19 salgını, tedarik zinciri kesintileri ve Rusya-Ukrayna Savaşı gibi çok sayıdaki kriz, Alman ekonomisinin zayıf yönlerini su yüzüne çıkarırken, yüksek enerji fiyatları, Çin’den gelen rekabet ve imalat sektöründeki kalıcı zayıflık ülke ekonomisinin büyümesini baskılıyor.
#AlmanyaAlmanya’da evsiz olarak barınma hizmeti alan insanların sayısında önemli bir artış gözlendi. Almanya Federal İstatistik Ofisi verilerine göre 31 Ocak itibariyle, belediyelerde veya ilgili yardım kuruluşlarında yaklaşık 439 bin 500 evsiz insana barınma imkânı sunuldu.
#AlmanyaAlmanya’nın nüfusu son yıllarda arttı, ancak daha önce varsayılandan daha az bir artış oldu. Bunun nedeni ise Almanya’da daha önce düşünülenden daha az yabancı yaşıyor olması. Buna göre yaklaşık 84 milyon olarak tahmin edilen Almanya’nın nüfusu Federal İstatistik Dairesi’nin 2022 Mayıs verilerine göre 82.7 milyon.
#AlmanyaAlmanya zor dönemlerden geçiyor. Aşırı sağın güçlendiği ve göçmenleri hedef gösteren söylemlerin giderek kabul görmeye başladığı bir dönem. Koronavirüs salgını ve Rusya-Ukrayna savaşının ardından başlayan enerji krizinin tetiklediği ekonomik sorunlar giderek hissediliyor. Ve böyle bir dönemde göçmen STK’ların faaliyetleri, söylemleri daha da önem kazanıyor. Özellikle ekonomi derneklerinin, daha fazla öne çıkarak göçmenlerin ekonomiye katkısının görünür olmasını sağlaması gerekiyor. İşte bu derneklerden biri de ATİAD. Her sektörden temsilcisi var ATİAD’ın. Ben de Alman ekonomisine büyük katkı sağlayan ve istihdam yaratan döneri sordum. Neden ‘Made in Germany’ diyorlar? Bu soruya Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Sayın hiç tevazu göstermeden cevap veriyor: “Döneri dünyaya biz tanıttık.”
#AlmanyaDünyanın çeşitli kesimlerinde olduğu gibi, Almanya’da da Türkiye’de de 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında bir dizi etkinlikler düzenlendi. Birleşmiş Milletler’in (BM) verilerine bakıyorum. 2022 yılında dünya genelinde 89 bin kadın ve kız cinayeti işlenmiş. Bu cinayetlerin yüzde 55’i, yani 48 bin 800’ü eşler, partnerler veya eski eşler tarafından işlenmiş.
#AVRUPADAN HABERAlmanya’da belediyeler geçen yıl ticaret vergisi gelirlerinde zirve yaptı. Merkezi Wiesbaden’de bulunan Federal İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, ticaret vergisi miktarı bir önceki yıla kıyasla toplamda yüzde 14.9 artarak yaklaşık 70.2 milyar Euro’ya ulaştı.
#Almanya