Güncelleme Tarihi:
DANIŞMANLIK kuruluşu ‘EY’ tarafından şirketlerin üst düzey yöneticileri arasında bir anket yapıldı. EY’nin güncel ‘CEO Anketi’ne 100’ü Almanya’dan olmak üzere dünya çapında büyük şirketlerde çalışan 1200 CEO katıldı. Ankete göre şirketlerin çoğu, kendileri için maliyeti artırıcı malzeme satın almayı, ürünü daha pahalı hale getiren ve aynı zamanda tüketici harcamalarını yavaşlatan yüksek fiyatlara karşı maliyet azaltma planları yapıyor. Hem dünya genelinde hem de Almanya’da büyük şirketlerin yüzde 36’sı yeniden yapılanmak ya da istihdamda kesintiye gitmek istiyor. Daha dikkat çekici olan ise her dört Alman şirketinden biri, rekor enflasyona rağmen ücret artışlarını askıya almayı planlıyor. Almanya’daki şirketlerin yüzde 27’si işe alımları dondurmayı planlıyor. EY’nin anketine göre şirket patronları yüksek seyreden enflasyonu büyüme ve kârın önündeki en önemli engel olarak görüyor. EY araştırmasına katılanların yüzde 40’ı enflasyon faktörünü kendi şirketlerinin büyümesine yönelik büyük bir risk olarak tanımlıyor. Üst düzey Alman yöneticileri en çok endişelendiren ikinci konu ise yüksek faiz oranları ve buna bağlı olarak sermaye maliyetindeki artışlar. Ankete katılanların yüzde 39’u bu durumdan endişe ettiklerini belirtti.
İKİ ŞİRKETTEN BİRİ...
Ayrıca şirket yöneticileri tüketicilerin alım gücünün azalması ve geleceğe ilişkin endişelerini de dile getirdi. Yöneticiler bu nedenle tüketimin zayıflayabileceğinden korkuyor. Araştırma sonucunu değerlendiren EY danışmanlık şirketinden Constantin M. Gall, ekonomik durumun zor olduğunu belirtirken, “Yakın zamanda durumun düzeleceğine dair umutlar azalıyor. Şirketler daha zor zamanlara hazırlanıyor ve kemerleri sıkıyor” dedi. Constantin M. Gall dünya genelinde her iki şirketten birinin 2023’te güçlü bir gerileme beklediğini, Almanya’da ise bu oranın yüzde 57’ye kadar çıktığını kaydetti.
Almanya’da Federal İstatistik Ofisi geçen yılın tamamına ve aralık ayına ilişkin ayrıntılı enflasyon rakamlarını yayımladı. Buna göre 2022 yılında ortalama enflasyonun yüzde 7.9 olduğu belirtildi. Aralık ayında yıllık enflasyon, temel olarak enerji fiyatlarındaki bir miktar düşüşe bağlı olarak bir miktar zayıfladı. Kasım ayında bu oran yüzde 10 olmuştu. Gıda fiyatları ise kayda değer bir düşüş göstermeyerek yüzde 20.7 oranında artmıştı.