Almanya’da korona salgınının yeniden atağa geçmesi üzerine yeni önlemler tekrardan konuşulmaya başlandı. Bir yandan açık havada da maske takma mecburiyeti tartışılırken diğer yandan da araştırma enstitüleri halkı kuralları çok dikkate almaya çağırdı.
#Almanya Araştırma EnstitüleriKaslar, kemikler, damarlar, organlar... Bunların önemini hepimiz biliyoruz. Peki ya fasya? Vücutta çok önemli görevleri yerine getiren fasyanın önemini 20 yıl öncesine kadar doktorlar bile bilmiyordu. Fasyanın görevlerini ve sağlıklı olması için yapmamız gerekenleri 3 soruda ele aldık.
#FasyaBilimde kariyer yapmak kolay değil. Müthiş bir adanmışlık gerektirdiğini kadın ya da erkek bütün bilim insanları söylüyor. O adanmışlığın kendini gerçekleştireceği sahaya ihtiyaç olduğu da kesin. İşte o sahalardan biri İş Bankası ve Koç Üniversitesi ortaklığında kurulan KUIS AI Yapay Zekâ Uygulama ve Araştırma Merkezi. İstanbul Levent’teki İş Kuleler’in 21’inci katında bir yapay zekâ araştırma merkezi olduğu kimin aklına gelirdi ki?
#Yapay ZekâKocaeli'de 28'inci Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde resmi olmayan sonuçlara göre AK Parti 6, CHP 4, İYİ Parti, MHP, YRP ve YSP 1'er milletvekilliği kazandı. Sandıklara AK Parti ve YSP tarafından yapılan itirazlar değerlendiriliyor.
#KocaeliTürkiye’nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu, kuru meyve sektörünün muhteşem üçlüsü olarak tabir edilen çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incirden 2021/22 sezonunun geride kalan diliminde 1 milyar 15 milyon dolarlık ihracat geliri elde edildi.
#İhracatOnu ve yaptığı çalışmaları anlatmaya cümleler, sayfalar yetmez. 1971'de Olympia’da konser veren ilk Türk olan, Yunus Emre’yi dünyaya duyuran, 1973'te Bulgaristan'daki Uluslararası Altın Orfe Şarkı Yarışması'nda ikincilik ödülünü alan, 1977’de Polonya Sopot Uluslararası Müzik Festivali’nde dünya birinciliğini kazanan, ‘Hamlet’ karakterini canlandıran, Zeki Müren’in isteğiyle sahneye çıkıp şarkılar söyleyen, tiyatroda çok oyunda rol alan, beyaz perdede de adından söz ettiren, sanata katkılar sağlayan, oyuncu adaylarına eğitimler vermeye devam eden, tiyatronun kilometre taşlarından, değerli oyuncu Ayla Algan sohbet konuğum…
#Ayla Algan2020 insanlığın yaşadığı en zor yıllardan biri olarak tarihe geçti. Dünyayı kasıp kavuran ve adeta distopik bir hikâyenin ortasındaymış gibi hissetmemize neden olan pandemi o yıl başladı. 2021’de pandemi kısıtlamalarına alıştık; uzaktan eğitim, maske-mesafe-hijyen kuralı, hafta sonu sokağa çıkma yasakları hayatımızın ‘normali’ oldu. Kısıtlamaların esnetildiği 2022’ye Omikron varyantının hafif semptomlarının yarattığı umutla girdik. İşte salgının başından bu yana yaşadıklarımız...
#PandemiÇok farklı geçmişlerden gelip kendilerini aynı anda aynı noktada bulan iki bilim insanı: Dr. Uğur Şahin ve Stephane Bancel. Dünyayı kasıp kavuran koronavirüsten çıkışın anahtarının ellerinde olduğunu biliyorlardı. Çevrelerini ve yatırımcıları buna ikna etmek için uzun süre var güçleriyle çabaladılar ve nihayet başardılar. Bu haber inanılmaz paralellikteki iki başarının hikayesi...
#Mrna AşılarıYerli koronavirüs (Kovid-19) aşısının Faz-3 çalışması kapsamında gönüllülerle yürütülen aşılama programı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çevrimiçi katılımıyla Ankara Şehir Hastanesi'nde başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerli koronavirüs aşısının adının 'TURKOVAC' olduğunu açıkladı.
#Yerli AşıAlman dili ve edebiyatı bölümü, ülkemizde pek çok ülkede okutulan ve ilgi gören bir bölümdür. Alman dili ve edebiyatı nedir? Mezunları ne iş yapar? Gibi en çok merak edilen sorunun cevabını sizler için derledik.
#Alman Dili Ve Edebiyatı Bölümü Nedir?Bütün dünya kilitlenmiş halde COVID-19 salgınına karşı bir aşı geliştirilmesini bekliyor. O kadar çok proje var ki belki de korona aşısı, insanlık tarihinin en hızlı bulunan aşısı olacak. Peki, COVID-19’un daha önce üzerinde çalışılan virüslerle aynı aileden olması bilim insanlarının işini kolaylaştırıyor mu? Faz 3 aşaması nedir ve neden bu kadar önemli? Salgının başından beri aşı çalışmaları yürüten uzmanlarla konuştuk.
#GazetehaberleriTürkiye'de ilk kez bir Kovid-19 aşı adayı, insanlarda denenmeye başlanacak. 10 yıl önce, başka bir proje için geliştirilen yapay akciğer modeli ile azot tankında dondurularak bekletilen akciğere özel bağışıklık hücrelerinin 'uyandırılarak', Kovid aşısı araştırmasında kullanılması, projede hızla yol kat edilmesini sağladı. Böylece, hem ilk sonuçları, hem de etkinliği açısından dünya devlerinin Kovid-19 aşısında elde ettiği başarıya Ankara'da da ulaşıldı. Her şey yolunda giderse yıl sonunda hazır olması hedeflenen yerli Kovid aşısı, burundan uygulanacak ve dünyada ilk kez bir aşının ek içeriğinin belirli bir süreliğine de olsa tedaviyi destekleyici özelliği de olacak.
#KoronavirüsHaliç Kongre Merkezi’nde Ali Müfit Gürtuna’dan beri kongreler, çeşitli etkinlikler ve düğünler izlemişizdir. Etkinliklerde ilk sırada Erdoğan yer alır. Sakin bir şekilde kapıdan girdik. CHP ve İYİ Partili siyasetçiler, belediye başkanları ve gazeteciler ağırlıklıydı. İçeri girerken, bizlere ‘2019-2020 Birlikte Başardık-Adil, Yeşil ve Yaratıcı İstanbul Yolunda 1. Yıl’ adlı kitabı verdiler. 31x31 ebadında, fotoğraflı, 434 sayfalık bir belge. DYP, SHP/CHP, Refah/Fazilet ve AK Parti’den hiç söz edilmediği gibi bunlara ilişkin hiçbir fotoğraf da yok. Kitaptaki bütün ‘malzeme’ İmamoğlu üzerine kurulmuş. CHP ve İYİ Parti’nin adları da yok hiçbir yerde...
#YazarADD kurucu üyesi ve 4. genel başkanı Prof. Dr. Özer Ozankaya, “TBMM’nin 100. yıldönümünde, bağımsızlık savaşını kazandıran ve çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmuş olan Meclis yönetiminin yerine, siyaset biliminde benzeri bilinmeyen bir cumhurbaşkanı yönetiminin ağır olumsuzluklarını yaşıyoruz” diyor. Ve devam ediyor:
#YazarAlmanya’ya geç giren koronavirüs, başlangıçta daha çok yabancı ülkelerden dönenlerde tespit ediliyordu. Şimdi ise ülke içinde daha çok bulaşma vakası yaşanıyor. Almanya Sağlık Bakanlığı, sağlık sigortaları, eczaneler, araştırma enstitüleri virüsün yayılmasını önlemek için kriz toplantıları yapıyor.
#Jens SpahnSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Yazılım teknolojileri alanında faaliyet gösteren TÜBİTAK BİLGEM öncülüğünde ilk milli mikro işlemcimizin tasarımına başladık. Milli tasarım işlemcinin 2021 yılı içerisinde silah sistemlerinde test edilebilir noktaya geleceğini öngörüyoruz" dedi. 2023 yılına kadar 50 bin teknoloji yıldızı yetiştirmeyi hedeflediklerini belirten Bakan Varank, "Bu ülkenin hiçbir gencini imkansızlığa terk etmeyeceğiz. Gerekirse 780 bin kilometrekareyi tarayarak o cevherleri tek tek bulacağız" ifadelerini kullandı.
#Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Mustafa VarankTeknolojinin gelişmesiyle giderek daha belirgin hale gelen Endüstri 4.0 ve tam otomasyon devri pek çok soruyu da beraberinde getiriyor. Robotların giderek iş gücünün yerini almasının insanları korkuttuğunu ifade eden Cem Savaş Aydın, lojistiği sağlayan ve hatta pazarlamaya el atabilecek robotların önümüzde 20 yıl içerisinde hayatımıza girmesinin mümkün olduğunu söyledi.
#Endüstri 4.0Başbakan Binali Yıldırım, Kocaeli'deki Deprem Çalıştayı'nda açıklamalarda bulundu. Yıldırım, "Altyapı, üst yapı tedbirlerini alarak deprem gerçeğiyle yaşamayı öğrenmek mecburiyetindeyiz" dedi. Başbakan, "Deprem, dünyanın gerçeği. Depremleri engelleme şansımız yok. Gelişimine baktığımız zaman son yüzyıl içerisinde 39 Erzincan depremiyle beraber deprem hareketlerinin doğudan batıya doğru ilerlediğini görüyoruz. Bunun en son örneği 99 depremidir. Demek ki bundan sonra olacak deprem de batı bölgemizde olacak. Bu bilimsel bir tespittir. Bu gerçeği bilerek, bu alanda bilinçlenerek altyapı, üst yapı tedbirlerini alarak deprem gerçeğiyle yaşamayı öğrenmek mecburiyetindeyiz" diye konuştu.
#Başbakan Binali Yıldırım