Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sonrası ülkeler sınırlarını açarak ekonomik toparlanmayı teşvik etmeye devam ederken, Almanya'dan AB dışı ülkelere ihracat mayısta yıllık bazda 27,9 artarak 48,4 milyar avroya ulaştı.
#Alman Federal İstatistik OfisiGeçen haftaki yazımda Almanya’da bu aydan itibaren yürürlüğe giren yeniliklere ve değişikliklere değinmiştim. Günlerin 22’sinden itibaren uzayacağı aralık ayında, günlük hayatımızda başka nelerin bizleri etkileyeceğini sizler için derlemeye devam ediyoruz.
#AlmanyaSon yıllarda yaşanan Kovid-19 salgını, tedarik zinciri kesintileri ve Rusya-Ukrayna Savaşı gibi çok sayıdaki kriz, Alman ekonomisinin zayıf yönlerini su yüzüne çıkarırken, yüksek enerji fiyatları, Çin’den gelen rekabet ve imalat sektöründeki kalıcı zayıflık ülke ekonomisinin büyümesini baskılıyor.
#AlmanyaAlmanya zor dönemlerden geçiyor. Aşırı sağın güçlendiği ve göçmenleri hedef gösteren söylemlerin giderek kabul görmeye başladığı bir dönem. Koronavirüs salgını ve Rusya-Ukrayna savaşının ardından başlayan enerji krizinin tetiklediği ekonomik sorunlar giderek hissediliyor. Ve böyle bir dönemde göçmen STK’ların faaliyetleri, söylemleri daha da önem kazanıyor. Özellikle ekonomi derneklerinin, daha fazla öne çıkarak göçmenlerin ekonomiye katkısının görünür olmasını sağlaması gerekiyor. İşte bu derneklerden biri de ATİAD. Her sektörden temsilcisi var ATİAD’ın. Ben de Alman ekonomisine büyük katkı sağlayan ve istihdam yaratan döneri sordum. Neden ‘Made in Germany’ diyorlar? Bu soruya Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Sayın hiç tevazu göstermeden cevap veriyor: “Döneri dünyaya biz tanıttık.”
#AlmanyaDünyanın çeşitli kesimlerinde olduğu gibi, Almanya’da da Türkiye’de de 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında bir dizi etkinlikler düzenlendi. Birleşmiş Milletler’in (BM) verilerine bakıyorum. 2022 yılında dünya genelinde 89 bin kadın ve kız cinayeti işlenmiş. Bu cinayetlerin yüzde 55’i, yani 48 bin 800’ü eşler, partnerler veya eski eşler tarafından işlenmiş.
#AVRUPADAN HABER