Alman aşısı haberleri sayfasında Alman aşısı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 465 Alman aşısı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Çin aşısı Coronavac’ın ardından Alman-ABD ortaklığında geliştirilen BioNTech aşılarının da gelmesiyle randevu alanlara seçenek sunulmaya başlandı. Bu da vatandaşın kafasında soru işareti yarattı. Hangi aşı daha iyi, hangisini yaptıralım?’ Prof. Dr. İsmail Balık, "Klinik gözlemlerimize göre, eğer alerjik bünyeniz varsa mRNA aşısı yerine tercihiniz varsa alerjik bünyelerde daha az yan etki yapan inaktif aşı olan Sinovac aşısını yaptırabilirsiniz." dedi.
#Koronavirüs AşıAnkara'da Alman BionTech firmasının geliştirdiği Covid-19 aşısının Faz 3 çalışmalarında gönüllü olan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Ünal, "Hangi aşıyı bulursanız yaptırın, elinize ne geçerse olun. Çok iyi bildiğimiz inaktif virüs aşısı da olabilirsiniz. 'O aşı, bu aşı, şu aşı' tartışmasına girecek lükse sahip değiliz" dedi.
#AşıTürkiye'de gönüllü vatandaş uygulamaları devam eden Çin menşeli Covid-19 aşısı ile Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin'in başında olduğu Alman BioNTech firmasının geliştirdiği Covid-19 aşısı, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde kilitli dolaplarda muhafaza ediliyor. Yüzde 90'ının üzerinde etkili olduğu açıklanan Alman ve ABD ortaklığındaki aşı, eksi 72 derecedeki dolapta kilit altına alınırken, Çin aşısı artı 4 derece ısıya sahip dolaplarda bekletiliyor.
#Covid-19 AşısıSAĞLIK Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın Çin’li Sinovac firması ile anlaşmaya varıldığı ve 10 milyon doz aşı temin edileceğini açıklamasının ardından kamuoyunda oluşan “Alman aşısı mı, Çin aşısı mı” tartışmalarını, aşının Faz 3 klinik denemelerinin yürütüldüğü merkezlerden Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak yanıtladı.
#Çin AşısıSAĞLIK Bakanı Dr. Fahrettin Koca'nın Çin'li Sinovac firması ile anlaşmaya varıldığı ve 10 milyon doz aşı temin edileceğini açıklamasının ardından kamuoyunda oluşan "Alman aşısı mı, Çin aşısı mı" tartışmalarını, aşının Faz 3 klinik denemelerinin yürütüldüğü merkezlerden Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak yanıtladı.
#Çin AşısıGaziantep’te hastaneye kaşıntı şikayetiyle gelen Şükran Tekin’in hem lenf kanserine hem de koronavirüse yakalandığı tespit edildi. Hastanın Covid-19’un tipik belirtilerini göstermediğini, akciğer tomografisinde de bulguya rastlanmadığını, sadece kaşıntı belirtisi yaşadığını belirten Doçent Dr. Gülseren Elay, Covid tedavisinin ardından hastanın kaşıntısının sona erdiğini söyledi. Türkiye’de koronavirüsü kaşıntı belirtisiyle geçiren ilk hasta olan Tekin, doktorları da şaşırttı. Koronavirüsü yenerek ölümden dönen Şükran Tekin ise "Aşı sayesinde virüsü yendim. Aşıyı herkese öneriyorum. Herkes gelip aşısını yaptırsın" dedi.
#GaziantepGaziantep’te hastaneye kaşıntı şikayetiyle gelen Şükran Tekin’in hem lenf kanserine hem de koronavirüse yakalandığı tespit edildi. Hastanın Covid-19’un tipik belirtilerini göstermediğini, akciğer tomografisinde de bulguya rastlanmadığını, sadece kaşıntı belirtisi yaşadığını belirten Doçent Dr. Gülseren Elay, Covid tedavisinin ardından hastanın kaşıntısının sona erdiğini söyledi. Türkiye’de koronavirüsü kaşıntı belirtisiyle geçiren ilk hasta olan Tekin, doktorları da şaşırttı. Koronavirüsü yenerek ölümden dönen Şükran Tekin ise "Aşı sayesinde virüsü yendim. Aşıyı herkese öneriyorum. Herkes gelip aşısını yaptırsın" dedi.
#GaziantepSağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamasının ardından Alman aşısı BioNTech aile sağlığı merkezlerinde uygulanmaya başlandı. Aile hekimleri, “Bir flakon (şişe) 6 doz olduğu için bizim günlük randevu sayımız en az 6 olmalı” dedi.
#Koronavirüs AşısıÇin aşısı Coronavac’ın ardından Alman-ABD ortaklığında geliştirilen BioNTech aşılarının da gelmesiyle randevu alanlara seçenek sunulmaya başlandı. Bu da vatandaşın kafasında soru işareti yarattı. Hangi aşı daha iyi, hangisini yaptıralım?’ Prof. Dr. İsmail Balık, "Klinik gözlemlerimize göre, eğer alerjik bünyeniz varsa mRNA aşısı yerine tercihiniz varsa alerjik bünyelerde daha az yan etki yapan inaktif aşı olan Sinovac aşısını yaptırabilirsiniz." dedi.
#Koronavirüs AşıAşı programında 55 yaş üzerine geçildiğinin açıklanmasının hemen ardından vatandaşlar soluğu hastanelerde aldı. Özellikle BioNTech aşısının yapıldığı merkezlerin önünde uzun kuyruklar oluştu. Randevusunu alıp sıraya girenler, “Bir yıldır bugünü bekliyorduk” dedi...
#GazetehaberleriEnfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, yazarımız Ömür Kurt’un konuğu oldu. Aşı karşıtlığı yapmanın çok tehlikeli bir girişim olduğunu belirten Ertuğrul, aşı olan yaş grubunda vakaların azaldığını belirtti. Son zamanlarda pek çok kişinin sorduğu “Acaba Çin aşısı mı yoksa Alman aşısı mı olmalıyım?” sorusuna da yanıt veren Prof. Dr. Bülent Ertuğrul aşılama sürecinin hızla tamamlanmasının hastalığın ortadan kalkması için önemli bir adım olduğunu vurguladı.
#HtvlifestyleDünyayı kasıp kavuran koronavirüs belasından kurtulmak için ilk etkili aşıyı bulan Almanya’nın Mainz kentindeki BioNThech şirketinin kurucuları Türkiye kökenli Dr. Özlem Türeci ile eşi Prof. Dr. Uğur Şahin, dün (cuma) Berlin’de Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier tarafından ‘Yıldızlı Federal Liyakat Nişanı’ ile ödüllendirildi.
#Uğur ŞahinSağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, “Ülkemizde aşı sadece Bilim Kurulu’nca belirlenen öncelik sırasına göre ve herkes için ücretsiz olarak yapılmaktadır. Vatandaşlarımıza ulaşarak, aşıda öncelikli hale getireceğini iddia ederek para talep eden dolandırıcılar hakkında adli işlem başlatılacaktır” ifadelerinin ardından bir uyarı da Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan’dan geldi.
#Koronavirüs AşısıYeni aşıların Türkiye'ye geleceği tarihle ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan açıklama geldi. Çin'den gelecek olan 10 milyon yeni aşıya onay çıktığını belirten Cumhurbaşkanı "Huzurevlerinde vesaire kalanlarına yönelik aşılarımız devam edecek" dedi. Aşılama süreci ikinci parti aşıların geleceği tarih son yapılan açıklamalarla gündeme geldi. Öte yandan Sağlık Bakanlığı’nın, BioNTech’le ilk etapta gelecek 500 bin aşının dışında da bağlantılar yaptığı öğrenildi. Peki, yeni aşılar ne zaman gelecek? İşte, yeni koronavirüs aşısıyla ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Yeni Aşılar Ne Zaman GelecekDünyayı etkisi altına alan koronavirüse karşı Türk bilim insanları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci’nin geliştirdiği Kovid-19 aşısının taşınmasında da yine bir Türk’ün imzası var. Yıllar önce Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinden Almanya’ya giden Mehmet, Aziz, Ali, Ali Rıza, Hüseyin ve İsmet Yüzer kardeşlerin 1987’de Alman Bernd Lang ile kurduğu holding bünyesindeki tesiste üretilen kuru buzlar, aşıların taşınmasında kullanılıyor. -70 derecede taşınması ve saklanması gereken aşılarda kullanılan kuru buzların derecesi ise -78.
#Alman Aşısı Maraş Dondurması Buzuyla TaşınıyorKoronavirüste yeni aşıların Türkiye ne zaman geleceği, aşılama sürecinde gündemde yer alıyor. Salgından en fazla etkilenen yaşlılara hızla aşılama yapılırken ikinci part aşıların geleceği tarihe gözler çevrildi. Aşılama programında yol haritasını belirleyen Sağlık Bakanlığı üç partide 10 milyon aşının Türkiye'ye ulaştırılacağını duyurdu. Toplamda ithal edilecek aşı sayısı ise 50 milyon olacak. Sağlık Bakanlığı’nın, BioNTech’le ilk etapta gelecek 500 bin aşının dışında da bağlantılar yaptığı belirtildi. İşte, koronavirüs aşısıyla ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Yeni Aşılar Ne Zaman GelecekTürkiye’nin aşı takvimi ve planlamasıyla ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve parti yönetimine detaylı bilgi verdi. Bu plana göre, ikinci parti aşılar 15 gün sonra gelecek. Üç partide 10 milyon aşı Türkiye’ye ulaşacak. Toplamda ithal edilecek aşı sayısı ise 50 milyon olacak.
#Koronavirüs AşısıTürkiye genelinde aşılama, sağlık çalışanları ile başladı. Şu an için 3 milyon doz geldi. Sağlık çalışanlarının ardından yaşlı, engelli, koruma evleri gibi yerlerde kalan ve çalışanlar sonra da 65 yaş üstü bireyler aşılanacak. “Sıra bana ne zaman gelir?” diye soruyorsanız, Sağlık Bakanlığı aşı bilgilendirme platformundan hangi gruba girdiğinizi bulabilirsiniz.
#YazarYeni yıla günler kala gazete ve TV’lerde peş peşe kaçak alkol kullanımından ölümler, kaçak içki imalathaneleri ve ele geçirilen kaçak içki haberleri çıkıyor. İdeolojik nedenlerle de sık sık gündeme getiren alkol konusunu 54. Hükümet döneminin Turizm Bakanı Bahattin Yücel başka bir açıdan ele aldı. “Alkol deyip geçmeyelim” diyen Yücel’in turizmgazetesi’ndeki yazısında şöyle deniyor:
#YAZARTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Hastanesi Başhekimi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nejat Altıntaş, İngiltere'de mutasyona uğrayan koronavirüse ilişkin açıklama yaptı. Altıntaş, mutasyona uğrayan koronavirüste üç değişiklik meydana geldiği söyledi. Altında, değişiklikle birlikte virüsün savunma hücrelerimize karşı görünmez olduğu belirterek, "Bundan dolayı da şu an bulaştırıcılığı yüzde 70 arttı. Bir insandan bir insana daha kolay, daha hızlı geçiyor" dedi.
#Nejat AltıntaşSakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Karabay, Türkiye’nin Çin’den aldığı inaktif özellikli koronavirüs aşısının güvenle kullanılabileceğini belirtti. Karabay, "Toplumun yüzde 70’inin etkene karşı antikorları olursa o toplumda hastalığın sıklığı dramatik bir şekilde değişmekte ve hastalığın yayılması durmaktadır" dedi.
#SakaryaÇin'de üretilen ve Türkiye'de uygulanması planlanan COVID-19 aşısıyla ilgili toplumda ön yargı olduğunu belirten Sağlık Bakanlığı Toplumda Salgın Yönetimi Bilim Kurulu Üyesi ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Çalışkan, “Koronavirüs aşısında biz aşının hangi ülke tarafından üretildiğine değil üretim teknolojisine ve koruyuculuğuna bakıyoruz” dedi.
#Pelin ÜZEK KILIÇ-Onur Can KANKAL/DHASon günlerde halkın kafasındaki en önemli soru Çin aşısı mı olmalı Alman aşısı mı? Çin aşısı için gönüllü olan Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan ile Alman aşısı yaptıran Kelebek yazarı Sahrap Soysal deneyimlerini Hürriyet için anlattı:
#GazetehaberleriHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Akova, "Hem BioNTech/Pfizer hem Çin menşeli aşı aslında farklı yöntemlerle uygulanan; ama şimdiye kadar klinik çalışmalarda hem etkinliği gösterilmiş hem de yan etkilerinin ciddi boyutta olmadığı gözlemlenmiş aşılardır. Şu anda 'o aşı mı', 'bu aşı mı' düşünmekten çok elde olan bir aşı eğer güvenli ve etkili gösterilmişse olmak lazım. Ben de elde hangi aşı varsa ondan olacağım" dedi.
#ANKARACHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Türkiye’nin ithal edeceği aşıya Çin malı değersizleştirmesi üzerinden güvensizlik oluşturulmasını doğru bulmadıklarını belirterek, “Sağlık Bakanı’nın söyledikleri, eczacı kimliğimle doğruluyorum ki haklıdır. Türkiye’nin laboratuvarlarında onay aldıktan sonra ben bu aşıyı vurulacağım, bütün sevdiklerime de tavsiye edeceğim” dedi.
#Gazetehaberleri