2024 Paris Olimpiyatları’nda altın madalya kazanan Cezayirli ‘kadın’ boksör Imane Khelif, cinsiyeti hakkındaki tartışmalarla bir kez daha gündemde. Fransız gazeteci Djaffar Ait Aoudia’nın ulaştığı tıbbi rapora göre, Khelif’in iç testislere ve XY kromozomlarına sahip olduğu belirtiliyor.
#Imane KhelifElektrikli araçların geniş kitlelere yayılmasını sağlayacak, uygun fiyatlı ve uzun menzilli modeller geliyor. 2025 itibarıyla B segmentinde birçok yeni nesil modelin piyasaya sürülmesi beklenirken markaların Türkiye’deki ilk hedefi, araçlarını yüzde 10 ÖTV dilimine sokabilmek. Kia Türkiye Genel Müdürü Can Ağyel, kasımda düşük ÖTV diliminde satışa çıkarmayı planladıkları 605 km menzile sahip EV3 ile ilgili, “Fiyat doğru noktada durursa 2025’in önemli elektrikli oyuncularından bir tanesi olur” dedi.
#Elektrikli AraçlarStellantıs çatısı altına girdikten sonra otomotiv sektöründeki büyük mirası nedeniyle geleceği en çok merak edilen markalardan birisi Alfa Romeo’ydu. Ortak üretim stratejisi kapsamında Tonale modeliyle önemli bir satış adedi yakalayan marka, şimdi Junior ile hem satışlarını artırmayı hem de spor otomobil mirasını sürdürmeyi planlıyor.
#StellantısOtomotiv sektöründe genel beklenti, pazarın 2024’te yüzde 30-35 daralarak 800 bin adetle kapanması yönünde. Ancak Stellantis bünyesindeki markalar beklentilerin tam aksine en iyimser tabloyu çizerek yılın 1.1 milyon satışla kapanacağını vurgulamayı sürdürüyor. Citroen Türkiye Genel Müdürü Selen Alkım, “Yaptığımız hesaplara göre pandemi döneminden bu yana 300 bin otomobil satın alamamış veya ihtiyacı olan kişi var” dedi.
#Otomotiv SektörüBir girişimci, mühendis ve yarış pilotu… Kendi soyadını taşıyan otomobil şirketi ‘Ferrari’yi bir imparatorluk haline getirdi. “Yarışmak, insanın her şeyini çekinmeden, tereddüt etmeden feda etmesi gereken büyük bir çılgınlıktır” diyen Enzo Ferrari’nin yaşamöyküsüne odaklanan film cuma günü vizyona girdi. Hayatından dram eksik olmayan otomobil dünyasının ‘kumandan’ı 1988 yılında öldüğünde arkasında dünyanın en büyük markalarından birini bıraktı.
#Hazan Aköz IŞIKBeta HCG, hamilelik sırasında salgılanan hormonlardan biridir. Beta HCG hormonu, alfa ve beta olmak üzere iki alt türe sahiptir. Hamileliğin en erken aşamalarında bile belirlenmesini sağlayan HCG hormonu, gebelik testi olarak en sık kullanılan parametredir. Çünkü önemli ölçüde artmaktadır. Kan ve idrarda kolayca test edilebilir. Kanda yapılan ölçüm, idrar testlerinden daha önce ve daha doğru sonuçlar verme yeteneğine sahiptir. Peki, Beta HCG ne işe yarar? Beta HCG düşüklüğü ya da yüksekliği ne anlama gelir? Bu ve benzeri soruların cevaplarını sizler için detayları ile derledik.
#SağlıkAFP (Alfa fetoprotein), anne karnında gelişmekte olan fetüsler ve anneleri için çok önem taşıyan proteindir. Bu protein, fetüsün karaciğeri tarafından üretiliyor. Bu protein, plasenta yoluyla anneye de geçiyor. Hamileliğin belirli evresinde AFP testi yapılarak, bebeğin gelişiminde ve annede sorun olup olmadığı tespit ediliyor. AFP testi hakkında merak edilenleri sizler için derledik.
#AFP DeğeriBundan üç yıl önce bir anda dünyanın odak noktası haline gelen koronavirüs, şimdilerde normalleşmiş olsa da halen hayatımızın bir parçası. Bu virüsle ilgili bilimsel çalışmalar da halen devam ediyor. Öyle ki bilim insanları şimdiye kadar görülen en uzun süre koronavirüs enfeksiyonunu taşıyan hastayı aramak için kolları sıvamış durumda. Peki neden? İşte ayrıntılar...
#SağlıkSıfır araç satışında bayilerin rolü değişiyor, yüksek maliyetli yeni plaza yatırımlarının sonuna yaklaşılıyor. Avrupa’da birçok markanın geçtiği ‘online’ satış döneminin ilk örnekleri 2023 itibarıyla Türkiye’de de görülecek. Başta Togg olmak üzere Tesla ve Mercedes-Benz tüketicilerin karşısına farklı satış modelleriyle çıkacak. Bayilerin ise gelecekte teslimat, satış sonrası hizmetler, dijital servislerin satışı, mobilite hizmetleri gibi servislerden yüksek gelirler elde etmesi bekleniyor.
#ToggGöz çevremiz yaşlanma belirtilerinin ilk görüldüğü yer... Yaşımız ilerledikçe kırışıklık, sarkma, göz altı morluğu gibi şikâyetlerimiz olabiliyor. Göz çevresini gençleştirmek için kimimiz bıçak altına yatmaya cesaret edebilirken kimimiz ameliyatsız yöntemlerle yetinebiliyor. Uzmanlara sorduk: Göz çevresi bakımı nasıl yapılmalı? Bu bölgenin estetiğinde hangi uygulamalar tercih edilebilir?
#Güzellik2 yılı aşkın süredir koronavirüsü ile mücadele eden dünya şimdi de Omicron alt varyantı BA.4 ve BA.5 için alarma geçmiş durumda. Dünya genelinde vaka sayıları artmaya devam ederken İngiltere'den dikkat çeken bir uyarı geldi. Aşı olanların dahi enfekte olma riski bulunduğunun altını çizen İngiliz profesör Tim Spector, 2 semptoma dikkat çekti...
#KoronavirüsOmicron'a karşı en iyi korumayı sağlamak için aralarında Türkiye'nin de bulunduğu pek çok ülke üçüncü doz kararı aldı. Norveç'ten gelen haber bu kararın önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Yapılan araştırma ile takviye doz olmayan kişilerde Omicron'a yakalanmaları durumunda görülen temel semptomlar belirlendi. İşte 2 doz aşı olanlarda en sık görülen Omicron belirtileri...
#KoronavirüsYazılım, teknolojinin geliştiği elektronik alanda cihazlara verilen bir görevin komutlara yansımış halidir. Bilgisayar dilinde yapılmakta ve gelişme göstermektedir. Yazılım birçok kolaylığı beraberinde getirmektedir. İletişim kolaylığı, zamanda tasarruf ve iş bitirmede hızlılık gibi önemli etkileri söz konusudur. Ayrıca teknoloji ile entegre bir şekilde gelişimini sürdürmektedir. Her geçen gün yazılım dünyasında önemli atılımlar meydana gelmektedir. İşte, yazılım yaşam döngüsü hakkında tüm detayları derledik.
#EğitimYerli korona aşımız TURKOVAC’ta onun imzası var. Erciyes Üniversitesi’ndeki merkezde bir yılı aşkın süre gece gündüz demeden ekibiyle ter döken Prof. Dr. Aykut Özdarendeli’nin... Aykut Hoca ile buluştuk, TURKOVAC’ı konuştuk... TURKOVAC’a yöneltilen eleştirileri, iddiaları, etkinlik oranını sorduk... Cevabı net oldu: “TURKOVAC’a acil kullanım onayı bağımsız komisyonlar tarafından verildi. Hiçbir tereddüte gerek yok. Gayet başarılı bir çalışma.”
#TURKOVACDünya genelinde Covid-19 vaka sayısı, Omicron varyantıyla endişe verici boyuta ulaştı. Artan vaka sayısıyla birlikte birçok ülkede yeni uygulamalar devreye sokuldu. Varyant ABD’de de vakaların yüzde 70’ini oluştururken, günlük 1 milyon vaka ile rekor kırıldı. Hollanda tam kapanma kararı aldı. Portekiz’de futbol takımları krize girerken Güney Afrika ve Japonya'da durum dünyadan biraz farklı. İşte ülkelerin Omicron'a karşı aldığı tedbirler ve son gelişmeler...
#KoronavirüsCovid-19'un en yaygın belirtilerini şimdiye kadar şiddetli öksürük, yüksek ateş, tat/koku kaybı ve nefes darlığı olarak biliyorduk. Ancak yeni varyantlarla beraber yepyeni belirtiler de ortaya çıkıyor. Dominant varyant olma hızında ilerleyen Omicron'un semptomları ise deltadan daha farklı. Peki insanlar yeni semptomları ayırt edebiliyor mu ve en önemlisi bu semptom değişimi pandemi sürecini nasıl etkiliyor?
#KoronavirüsKoronavirüs salgınında en büyük umudumuz olmaya devam eden Kovid-19 aşılarından iyi haber geldi. ABD merkezli Novavax firmasının Kovid-19'a karşı ürettiği aşının kullanılması Avrupa İlaç Ajansı tarafından onaylandı. Bu haber aşı karşıtlığını önleyebilecek yeni bir umut olarak yorumlandı.
#Koronavirüsİngiltere'de pandemi başladığından bugüne kadar bir günde tespit edilen en yüksek Covid-19 vaka sayısı dün 78 bin 610 ile kayıtlara geçti. Hükümetin baş sağlık danışmanı Prof. Chris Whitty, önümüzdeki haftalarda yeni rekorların görüleceğini de ekledi. Peki İngiltere'deki Ulusal Sağlık Sistemini neler bekliyor?
#İngiltereHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Covid-19 ile mücadelede alınan izolasyon tedbirleri kapsamında ailede pozitif vaka çıktığında aşılı yetişkinlere karantina uygulanmadığını hatırlattı. Ceyhan, "Bu çok yanlış; çünkü aşı bulaşmayı engellemiyor. Aşılı bir insan evdeki pozitif kişiden virüsü alıp, götürüp, iş yerinde bulaştırabilir. Aşılı, aşısız ayırt etmeden herkese izolasyon tedbiri uygulamak zorundayız" dedi.
#KoronavirüsKoronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, aşı adaletsizliği ve aşıya ulaşamamanın etkili olduğu Güney Afrika, Hindistan ya da Brezilya gibi ülkelerde yeni varyantların ortaya çıkmasının bir tesadüf olmadığını belirterek, " Yüzde 95'i aşılanmamış ülkelerde bu varyantların ortaya çıktığını görüyoruz. Özellikle Afrika aşılanmadan pandeminin dünya genelinde biteceğini düşünmek bence bir hayal" dedi.
#KoronavirüsDünya son birkaç gündür yeni bir varyant tehlikesiyle karşı karşıya. Dünya Sağlık Örgütü'nün 'endişe verici' olarak ilan ettiği varyant, ülkelerin de bir takım önlemler almasına sebep oldu. Peki Omicron adıyla bilinen bu varyant, pandeminin seyrini nasıl etkileyecek? Prof. Dr. Derya Unutmaz yanıtladı...
#OmicronABD’nin New York eyaletinde bulunan ve kalp başta olmak üzere organ nakli konusunda uzman New York Üniversitesi Langone Sağlık Merkezi, bugün, domuzdan insana başarıyla nakledilen bilimsel çalışma konusunda basın toplantısı düzenledi. Çalışmanın başında bulunan ve kendisi de daha önce kalp nakli ameliyatı olan öğretim üyesi Dr. Robert Montgomery yaptığı açıklamada, birinin yaşaması için birinin ölmesi gerektiği mevcut paradigmaya son vermek istediklerini ifade etti.
#Organ Nakliİngiltere'de yaklaşık 45 bin kişiye yanlış koronavirüs test sonuç verildiği ihtimali güçlenirken yetkililer harekete geçti. Yapılan açıklamada binlerce kişi ile iletişime geçileceği açıklandı. Bu durumdan Kovid pozitif olan kaç kişinin etkilendiği belirlenmeye çalışılıyor.
#Koronavirüs