Alerji haberleri sayfasında Alerji hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 4992 Alerji haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Bahar aylarının gelmesine çoğumuz sevinsek de sürekli burun akıntısı, hapşırma, göz yaşarması gibi semptomlarla kendini gösteren saman nezlesinden mustarip olanlar bu aylarda zorlanabiliyorlar. İlaçla kontrol altına alınan bu hastalığın doğru güneş gözlüğü seçimi, burna su çekmek gibi önlemlerle etkilerini azaltmanın bazı basit yolları da var.
#SağlıkBahar ayları kimileri için doğayla buluşmak demek. Fakat alerjisi olanlarla astım ve KOAH hastaları için durum farklı. Çünkü polenler, nem artışı ve hava değişimiyle artan solunum yolu enfeksiyonlarıyla yaşamak pek kolay değil. Uzmanlardan alerjikler için bahar tavsiyeleri aldık: “Polen ve çöl tozları yoğunsa maske takın, bağışıklığınızı güçlendirin.”
#Hazan Aköz IşıkOrdu’da bir süre önce yaptırdığı test sonrası yeşil yapraklı bitkilere alerjisinin olduğunu öğrenen Mevlüt Kovan, çok sevdiği ve 25 yıldır yaptığı mesleğini sağlığını bozduğu için bırakmayı düşünüyor.
#Orduİzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nden (DEÜ) Prof. Dr. Doğan Yaşar, "Mart ayı ile çöl tozları yavaş yavaş gelmeye başladı. Çöl tozları, dünyada yaşamın olmazsa olmazıdır. Bu tozlar geldikten sonra gübre olduğu için sıcaklıkla beraber doğa bir anda canlanır ve bahar gelir" dedi. Prof. Dr. Yaşar, "Doğadaki zaman zaman olan volkan ya da çöl tozları gibi olaylardan korkarız. Ancak bunlar yoksa yaşam yoktur. Bu nedenle korkulacak bir durum yok sadece alerjisi olanlar için önlem almak gerekir" diye konuştu.
#Çöl TozuGöğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü uzun süre geçmeyen öksürükle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Özlü, "Uzun süreli ve tekrarlayan inatçı öksürüğün ardında çoğu zaman alerjik bir durum olabilir. Boş yere antibiyotik kullanmak ve enfeksiyonla alakalı grip ilaçlarını almanın bir faydası olmayacaktır" ifadelerini kullandı.
#Uzun Süreli ÖksürükGöğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü uzun süre geçmeyen öksürükle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Özlü, "Uzun süreli ve tekrarlayan inatçı öksürüğün ardında çoğu zaman alerjik bir durum olabilir. Boş yere antibiyotik kullanmak ve enfeksiyonla alakalı grip ilaçlarını almanın bir faydası olmayacaktır" ifadelerini kullandı.
#Öksürük19 yaşındaki Chloe Ramsay’in bebeklikten itibaren pek çok şeye alerjisi var. Bebekken muz ya da patates verildiğinde anafilaktik şoka giren Chloe’nin vücudu yıllar içinde farklı şeylere de alerjik tepki vermeye başladı. Vücuduna temas ettiğinde 'derisini bıçakla kazımak' isteyecek kadar rahatsız eden 40 farklı şeye alerjisi olan Chloe, rahatsızlığı nedeniyle artık meyve yiyemiyor, cildine su ve kum değdiremiyor.
#AlerjiÇocuklukta hiçbir sorun yaşamazken ergenlik yıllarında ve sonrasında alerji şikâyeti yaşayanları zaman zaman duyuyoruz. Üstelik bilim insanları hayatı tehdit edecek boyutlara gelebilen bu durumun nedenini açıklamayı henüz başarabilmiş değil. İşte bildiklerimiz...
#AlerjiEkim ayında doktor Kanokporn Tangsuan, Florida’da bir restoranda yediği akşam yemeğinden sonra hayatını kaybetmişti. Fındık ve süt ürünlerine alerjisi olan kadın siparişini verirken çalışanları defalarca alerjisi konusunda uyarmış ve teyit almıştı. Maalesef yemeği yedikten 45 dakika sonra hayatını kaybetti. Dava dosyasında yer alan adlı tıp raporuna göre kadın, süt ürünleri ve sert kabuklu yemişlerin neden olduğu anafilaksi nedeni ile hayatını kaybetti. Peki bu olayın ölümle sonuçlanmasının nedeni ne? En riskli gıda alerjileri nelerdir? Nelere dikkat edilmeli? Nasıl önlem alınabilir? Besin Alerji Derneği Başkanı Alerji Uzman Prof. Dr. Ahmet Akçay ile konuştuk.
#Gıda AlerjisiNew York Üniversitesi'nden bir doktor, Disney'in Florida'daki restoranlarından birinde yemek yedikten kısa bir süre sonra hayatını kaybetti. Talihsiz kadının kocası restoranı ihmalkârlıkla suçladı ve dava açtı.
#AlerjiErciyes Üniversitesi (ERÜ) ile Ankara Üniversitesi İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bilim Dalları ortak projesi olarak 2021 yılında başlayan, 'kuaförlerde mesleksel alerjik hastalıkların değerlendirilmesi' projesi tamamlandı. Proje araştırmacılarından ERÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İnsu Yılmaz, "Kuaförler, fırıncılar, boyacılar, mobilyacılar ve inşaat işçileri hem solunumsal hem de cilt hastalıkları açısından risk grubunda olan meslek gruplarıdır. Bunların başında da kuaförler geliyor. Kabaca, 4 kuaförden birinde alerjik cilt hastalıkları görülebiliyor" dedi.
#KuaförGüzel bir gülüş için kompozit kaplama yaptıran Lily Lindsay, diş kaplamaları yüzünden bırakın gülmeyi aylarca sağlık sorunları nedeniyle acı çekti. Tedavi sonrası yüzünün ve vücudunun birçok yerinde acı veren kalın kabuklar oluştu. Doktorlar kadının yaşadığı rahatsızlığı başta egzamaya bağlasa da sonrasında asıl nedenin ağzındaki kaplamalar olduğu anlaşıldı.
#Diş SağlığıDaha güzel ve sağlıklı dişleri olsun isteyen Lily Lindsay, kompozit kaplama yaptırdı ama tedavi sonrası güzel bir gülümseme beklerken yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle uzun süre gülemedi. Zira tedavi sonrası yüzünün ve vücudunun birçok yerinde acı veren kalın kabuklar oluştu. Doktorlar kadının yaşadığı rahatsızlığı başta egzamaya bağlasa da sonrasında asıl nedenin ağzındaki kaplamalar olduğu anlaşıldı. Peki, her gün yüzlerce insanın yaptırdığı bu işlemler anafilaktik şoka kadar giden ciddi tablolara nasıl yol açıyor? İşlem öncesi alerji testi yapılmalı mı? Kimler için daha riskli? Diş Hekimi Periodontist Ahmet Altuğ Sofuoğlu ile konuştuk.
#SağlıkGeçtiğimiz günlerde İzmir’de evde saçını boyarken fenalaşıp hayatını kaybeden Deniz Demirbayraklı'nın, saç boyasına alerjik reaksiyon gösterdiği iddia edildi. Ölüm nedeni adli tıpta yapılacak otopsinin ardından belirlenecek olan Demirbayraklı'nın babası, kızının saçını ilk defa boyamadığını ve mevsimsel alerji dışında başka bir şeye alerjisi olmadığını belirtti. Peki saç boyası gerçekten böyle ciddi bir reaksiyona neden olabilir mi? Defalarca kullanılmasına rağmen bir gün aniden alerji gelişebilir mi? Uzmanlarla konuştuk...
#Saç BoyasıAlerjiler her zaman hayatımızdaydı ama son zamanlarda bu konudaki şikayetleri çevremizde çok daha sık duyar olduk. Kiminin polene kiminin çeşitli besinlere kiminin de hayvanların tüyüne kısaca hemen herkesin bir şeylere alerjisi var. Peki alerji vakalarında son dönemlerde gerçekten de bir artış var mı, yoksa her zaman bu kadar yaygın mıydı? Uzmanlar yanıtladı…
#Sağlıkİklim değişikliğiyle birlikte mevsimlerdeki ‘kaymalar’ alerjilerin güçlenmesine neden oldu. Polen sayısının son 30 yılda yaklaşık yüzde 20 arttığının altını çizen uzmanlar, daha önce hiç alerjik yakınması olmayanlarda bile semptomlar görüldüğünü söylüyor. Peki ülkemizdeki son durum ne? Mevsimsel alerjinin giderek artıyor olması hangi tehlikeleri ortaya çıkarabilir? Gündelik hayatta nasıl önlemler almak gerekiyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkSoya sütü meme kanseri riskini artırabilir, yağsız gıdalar yüksek yağlı gıdalardan daha sağlıklıdır, veganlar ve vejetaryenler protein açısından yetersiz besleniyorlar, tüm yağlar kötüdür ve çok daha fazlası... Beslenmeyle ilgili bazı yanlış fikirler birçok kültürde yer etmiş durumda. Beslenme uzmanları ‘ortadan kalkmasını istedikleri’ beslenme efsanelerini ve nedenlerini anlattı.
#Beslenme Efsaneleriİstanbul Beylikdüzü'nde özel bir hastaneye soğuk algınlığı şikayeti ile başvuran Şükrü Keleş (22), iddiaya göre hastanede uygulanan serumun ardından, yoğun bakıma alındı. Hastanede bir süre kaldıktan sonra başka bir hastaneye sevk edilen Keleş, 9 gün sonra hayatını kaybetti. Anne Satı Keleş, "Adrenalin iğnesi hemşirenin, doktorun cebinde bulunması gerekiyormuş ama hemşireyi çağırdım bize serumu çıkarttırmadığı gibi iğne de yapmadı, tekrar gitti. Doktorla birlikte geldiler, baktılar. İkisi birden tekrar yanımdan ayrıldılar. Yine yapmadılar. Ben iğne yapıldığını bilmiyordum ama onların bilmesi gerekiyor. 2 kere geldiler o iğneyi yapmadılar. Aradan 15 dakika geçti, ilk 5 dakikada yapsalardı böyle olmayacaktı" dedi.
#SerumAilemizde kanser, diyabet veya alzheimer gibi bir hastalık olması bizim de bunlara yakalanacağımız anlamına mı geliyor? Bu sorunun cevabı evet de olabilir, hayır da. Doç. Dr. Gülsen Meral ‘Genlerle Dans’ isimli kitabında DNA’nın kader olmadığını, yaşam tarzımızın ve çevresel faktörlerin hastalıkların oluşmasında büyük etkisi olduğunu anlatıyor.
#Doç. Dr. Gülsen MeralTıpkı bizim gibi hayvan dostlarımız da mevsim geçişlerinde bir uyum süreci yaşıyor. Bahar aylarında tüyleri daha çok dökülmeye başlıyor, hormonları değişiyor ve bu yüzden daha enerjik oluyorlar. Polenler onları da rahatsız edebiliyor. Pire ve kene gibi parazitler de cabası…
#KediBahar aylarının gelmesine çoğumuz sevinsek de sürekli burun akıntısı, hapşırma, göz yaşarması gibi semptomlarla kendini gösteren saman nezlesinden mustarip olanlar bu aylarda zorlanabiliyorlar. İlaçla kontrol altına alınan bu hastalığın doğru güneş gözlüğü seçimi, burna su çekmek gibi önlemlerle etkilerini azaltmanın bazı basit yolları da var.
#SağlıkBahar ayları kimileri için doğayla buluşmak demek. Fakat alerjisi olanlarla astım ve KOAH hastaları için durum farklı. Çünkü polenler, nem artışı ve hava değişimiyle artan solunum yolu enfeksiyonlarıyla yaşamak pek kolay değil. Uzmanlardan alerjikler için bahar tavsiyeleri aldık: “Polen ve çöl tozları yoğunsa maske takın, bağışıklığınızı güçlendirin.”
#Hazan Aköz IşıkAlerjik rinit sezonu bu yıl beklenenden erken başladı. Uzmanlar, sosyal medyada vaka sayılarındaki artışa dikkat çekerken, kullanıcılar Ekşi Sözlük’te alerjik rinitin hayatlarını nasıl zorlaştırdığını ‘Hayatımı zindan etti’, ‘Perişan oldum’, ‘Yoruldum’, ‘Bıktım’ gibi ifadelerle paylaşıyor. Dahası, daha önce alerjik rinit yaşamamış olanlar bile bu yıl hastalığın etkilerini hissediyor. Bazı besinler ise hastalığı tetikliyor. Konuyu İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Irmak ile mercek altına aldık.
#SağlıkOrdu’da bir süre önce yaptırdığı test sonrası yeşil yapraklı bitkilere alerjisinin olduğunu öğrenen Mevlüt Kovan, çok sevdiği ve 25 yıldır yaptığı mesleğini sağlığını bozduğu için bırakmayı düşünüyor.
#Orduİzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nden (DEÜ) Prof. Dr. Doğan Yaşar, "Mart ayı ile çöl tozları yavaş yavaş gelmeye başladı. Çöl tozları, dünyada yaşamın olmazsa olmazıdır. Bu tozlar geldikten sonra gübre olduğu için sıcaklıkla beraber doğa bir anda canlanır ve bahar gelir" dedi. Prof. Dr. Yaşar, "Doğadaki zaman zaman olan volkan ya da çöl tozları gibi olaylardan korkarız. Ancak bunlar yoksa yaşam yoktur. Bu nedenle korkulacak bir durum yok sadece alerjisi olanlar için önlem almak gerekir" diye konuştu.
#Çöl TozuÇoğu zaman aldırış edilmeyen gözdeki kızarıklığın önemli hastalıkların belirtisi olabileceğini ve körlüğe sebebiyet verebileceğinibelirten Op. Dr. Olcayto Çelik, “Gözdeki kızarıklığa ağrı eşlik ediyorsa derhal hekime başvurulmalı” uyarısında bulundu
#1Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü uzun süre geçmeyen öksürükle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Özlü, "Uzun süreli ve tekrarlayan inatçı öksürüğün ardında çoğu zaman alerjik bir durum olabilir. Boş yere antibiyotik kullanmak ve enfeksiyonla alakalı grip ilaçlarını almanın bir faydası olmayacaktır" ifadelerini kullandı.
#Uzun Süreli ÖksürükGöğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü uzun süre geçmeyen öksürükle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Özlü, "Uzun süreli ve tekrarlayan inatçı öksürüğün ardında çoğu zaman alerjik bir durum olabilir. Boş yere antibiyotik kullanmak ve enfeksiyonla alakalı grip ilaçlarını almanın bir faydası olmayacaktır" ifadelerini kullandı.
#Öksürük19 yaşındaki Chloe Ramsay’in bebeklikten itibaren pek çok şeye alerjisi var. Bebekken muz ya da patates verildiğinde anafilaktik şoka giren Chloe’nin vücudu yıllar içinde farklı şeylere de alerjik tepki vermeye başladı. Vücuduna temas ettiğinde 'derisini bıçakla kazımak' isteyecek kadar rahatsız eden 40 farklı şeye alerjisi olan Chloe, rahatsızlığı nedeniyle artık meyve yiyemiyor, cildine su ve kum değdiremiyor.
#AlerjiÇeşitli ilaçların karışımıyla oluşturulan ve halk arasında ‘sarı serum’, ‘atom serum’ olarak bilinen serumlar yüzünden son bir ayda dört kişi yaşamını yitirdi. Son dönemde sıklıkla ‘sağlık görevlileri’ tarafından evlere giderek takılan ve yaygınlaşan sarı serum konusunda uzmanlar endişeli.
#Meltem FıratlıKış aylarında hastalanan, vücut direnci düşen ya da hastalıklardan korunmak isteyen pek çok insanın kurtarıcı olarak başvurduğu halk arasında ‘atom’, ‘vitamin serumu’ ya da ‘sarı serum’ olarak bilinen tedavi yöntemiyle ilgili uzmanlar sıklıkla uyarı yapıyor. Basit bir vitamin deyip geçiyoruz ama maalesef bu serumlar nedeniyle ölümler yaşanıyor.
#Sarı SerumAfyonkarahisar’da yaşayan Mehmet Gündoğan geçtiğimiz günlerde boğaz ağrısı şikâyeti ile özel bir kliniğe giderek ‘sarı serum’ aldı. Eşi Songül Gündoğan, “Eşimin hiçbir hastalığı yoktu. Biz umreye gidecektik. Hızlıca toparlamak için serum almak istedi. Ancak serumun sonuna doğru fenalaşıyor. Doktorlar panikliyor ve ambulansı dahi arkadaşı arıyor” dedi. Uzmanlar ‘sarı serum’u şöyle anlattı...
#Sarı SerumKış mevsiminde ‘evde sağlık hizmeti’ adı altında 1500 TL’ye ev ve işyerlerine gidilerek uygulanan ‘sarı serum’ tehlike saçıyor. Antalya Tabip Odası Başkanı Hüseyin Can Ertürk, sarı serumun hastane dışında uygulanmasının kişiyi ölüme götürecek çeşitli reaksiyonlara yol açabileceğini belirtiyor.
#Evde Sağlık Hizmeti