Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) gençlik teşkilatı Jusos, artan gıda fiyatları üzerine serbest piyasa ekonomisine son verilmesini istedi. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Jusos Münih Teşkilatı Başkanı Benedict Lang, gıda maddelerinin temininde demokratikleşme olması gerektiğini belirterek, haksız kazanç sağlanmasının önüne geçilmesi için fiyatların devlet eliyle belirlenmesi önerisinde bulundu.
#SPDİngiltere'de, aralarında büyük süpermarketler ile Coca Cola, Nestle ve Procter & Gamble gibi şirketlerinin de bulunduğu 40'tan fazla kuruluş, çevre kirliliği konusundaki baskılar karşısında, plastik ambalaj kullanımını azaltmaya karar verdiler.
#Coca ColaForbes dergisi, dünyanın en zenginleri listesini yayımladı. Listede yer alan isimler arasında Almanya’nın en zenginleri de yer alıyor. Ekonomik olarak dünyanın en güçlü ülkelerinden bir olan Almanya’da, listenin en zenginleri sıralamasında yer alan 10 Alman iş insanının toplam serveti yaklaşık 200 milyar Euro. En zengin iş insanlarının en büyük ortak özelliği ise kamuoyundan ve medyadan uzak yaşamaları.
#AlmanyaKüresel atıştırmalık pazarı büyüme trendinde. Şölen Çikolata’nın CEO’su Erdoğan Çoban’ın verdiği bilgilere göre en hızlı büyüme ise kaplamalı çikolata ve kek pazarında. Çoban, bu büyümeyi araştırma şirketleriyle tartıştıklarını belirtiyor, ‘‘Dünyada ciddi bir enflasyon var. Bizim ürünler ulaşılabilir kaldı. Gerektiğinde öğün bile olabiliyor’’ diyor. Büyüyen dünya pazarında hedeflerini de büyüten şirket, kapasiteyi yüzde 70 artırmak için kolları sıvadı.
#Şölen ÇikolataAkhisar’daki 11 bin metrekaresi kapalı, 11 bin metrekaresi de açık alan olmak üzere 22 bin metrekare alanda çevre dostu üretim gerçekleştiren Baktat Zeytin’in Yönetim Kurulu Başkanı Ali Baklan, “2022 yılı dış ticaret anlamında oldukça verimli geçti. Her sene bir önceki yıla oranla ihracatımız artıyor. Gıda alanında bir çok ürünü bünyemize ekleyip ihracat ağımızı genişletip daha çok kitleye ve ülkeye ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.
#Baktat Zeytin‘Made in Germany’ etiketiyle dünya çapında ün yapan Alman şirketleri her geçen gün değer kaybediyor. Borsada işlem gören dünyanın en değerli 100 şirketi sıralamasında 2007’de 46 Avrupa şirketi yer alırken bunların 7’si Almanya’dandı. 2022 yılında ise ne bir Alman şirketi ne de Avrupa’dan hiçbir şirket ilk 100’de yok.
#AlmanyaGıda sektörünün öncü firmalarından Baktat Zeytin A.Ş., üretiminin yüzde 90’ını Has Premium markasıyla tüm Avrupa Birliği ülkeleri ile Kuzey Amerika ve Güney Amerika’dan Asya’ya, Orta Doğu’dan Türki Cumhuriyetlere kadar dünyanın dört bir tarafına ihraç ediyor.
#ZeytinRusya’nın gazı tamamen kesmesiyle Avrupa’daki 150 milyon emeklinin kışın nasıl bir tercih yapacağı merakla bekleniyor. Türkiye’deki turizmciler ise son 3 yılın en hareketli kış turizmini geçirmeye hazırlanıyor. Kasım ayına ilişkin veriler, şimdiden çok iyi geldi.
#RusyaRusya’dan tahıl ürünleri ithalinin yasaklanması üzerine açıklamada bulunan Almanya Çiftçiler Birliği (BV) Başkanı Joachim Rukwied, 2022 yılı için yeterli tarım rezervleri olduğunu, bu nedenle marketlere hücum etmenin saçmalık olduğunu söyledi.
#Tahıl ÜrünüBirleşik Krallık'taki birçok sektörde personel sıkıntısı yaşanıyor. İngiltere'nin de önde gelen bazı hukuk firmalarında, personel bulunamaması yüzünden, yeni başlayanlara yılda brüt 150 bin sterlin (yaklaşık 2 milyon 726 bin lira) gibi çok yüksek ücretler teklif edildiği açıklandı.
#PersonelÇevre örgütü Greenpeace’in, İngiltere’deki plastik atıkların önemli kısmının Türkiye’ye ihraç edilerek uygunsuz şekilde imha edildiği yönündeki raporu dün İngiliz basınında geniş yer buldu. Rapora göre, geçen yıl İngiltere’deki plastik atıkların yaklaşık yüzde 40’ı Türkiye’ye ihraç edildi.
#GazetehaberleriAlmanya’da “Yemek ve içmek bedeni ve ruhu bir arada tutar” diye bir atasözü var. Gıda piyasasında hâkimiyet Aldi, Edeka, Kaufland, Lidl, Rewe, Netto, Penny, Hit, Real gibi binlerce mağazası olan zincir şirketlerin elindedir. Aralarında kıyasıya bir rekabet olduğu herkesçe bilinir. Sürekli fiyat düşürerek rakiplerini zorlarlar. Birkaç yıl önce ABD’nin en büyük mağazalar zinciri Wallmart, büyük bir kâr iştahı ile Alman pazarına girdi. Kısa sürede rekabete dayanamayıp her şeyi yok pahasına satıp toplanıp gitti. Almanya’da gıda ihtiyaç maddeleri satan yabancı zincir markalar yoktur, olmaz. Çünkü yerli şirketler dolaylı olarak buna izin vermez. Unutmayın.
#Yazar