Burası Dicle Nehri’nin ve insanlığın binlerce yılda ilmek ilmek işlediği, yaşı insanlığın yaşına denek, doğu ve batı uygarlıklarının doğum yeri… Burası ilk köylerin, şehirlerin kurulduğu arpanın, buğdayın, nohutun keşfedilip ekildiği yukarı Mezopotamya’nın kalbi. Hasankeyf… Burası, kültürle doğanın iç içe geçtiği, insanlık tarihinin suyla ve insan emeğiyle taşlara yazıldığı ve bu nedenle UNESCO’nun Dünya Mirası kriterlerinin 10’da dokuzunu karşılayabilen yeryüzündeki tek yer. Bu eşsiz mirasın yok olmasına neden olacak Ilısu barajının yapımı hızla sürüyor. Tarihi eserler taşınmaya başladı. Sular yükselmeden ve Hasankeyf yok olmadan görün.
#HasankeyfKaçkarlar’da rengârenk kelebekler, Toroslar’da alageyik, Urfa’da kamuflaj ustası çizgili ishakkuşu, Aladağlar’da ters lale... Bu efsane canlıları görmek için her yıl yurtiçi ve yurtdışından binlerce insan Türkiye sınırları içinde koşturuyor. Güzellikleri ve özellikleriyle aklınızı başınızdan alacak bu canlıların peşinden giderek Türkiye’nin en güzel doğal alanlarını keşfetmiş ve yeni dostluklar edinmiş olacaksınız. Doğada huzur bulmak için şimdi yollara düşme zamanı.
#BeyşehirBahar geldi, kışı sıcak coğrafyalarda geçiren ötücü göçmen kuşlar yuvalarına dönüyor. Anadolu’nun sayıları hızla azalan sulak alanlarında üreme dönemi boyunca en güzel aşk şarkıları yankılanacak. Fotoğraf makinenizi, dürbününüzü alıp doğaya çıkmanın tam zamanı. Okurumuz Haluk Uygur, 131 türün gözlemlenebildiği Osmaniye’deki Kırmıtlı Kuş Cenneti’ne gitti, izlenimlerini yazdı.
Çocukluğumuzda yaptığımız resimlere benziyor Osmaniye’deki Kırmıtlı Kuş Cenneti. Bir kasaba, yanında nehir, arkada Amanos Dağları, dağlardan doğan güneş ve kuşlar. Yaşar Kemal’in köyü Hemite’ye çok yakın olan kuş cenneti 3 yıl önce belediye başkanının amatörce çektiği yalıçapkını fotoğrafları sayesinde keşfedildi.
Hatay'daki Reyhanlı Barajı su depolama alanı ve çevresinde daha önce varlığı bilinmeyen 47 kuş türünün görüntülenmesiyle bölgedeki kuş çeşidi sayısı 99'a çıktı. Amik Ovası'nda yaklaşık 600 bin dekar arazinin sulanmasına imkan sağlayan 480 milyon metreküp su toplama hacmine sahip Reyhanlı Barajı'nda kuş türü tespit çalışmaları sürüyor.
#Hatayİstanbul'a 50 kilometre uzaklıktaki Ballıkayalar Tabiat Parkı içerisinde barındırdığı yüzlerce yabani hayvan ve bitki türleri ile doğaseverlerin uğrak noktası haline geldi. Parkı ziyaret eden yaban hayatı fotoğrafçısı Ümit Malkoçoğlu, "Alanın korunaklı yapısı son derece zengin bir biyo çeşitliliğe ev sahipliği yapmasına sebep oluyor" dedi.
#Ballıkayalar Tabiat Parkıİstanbul’a 50 kilometre uzaklıktaki Ballıkayalar Tabiat Parkı içerisinde barındırdığı yüzlerce yabani hayvan ve bitki türleri ile doğaseverlerin uğrak noktası haline geldi. Parkı ziyaret eden yaban hayatı fotoğrafçısı Ümit Malkoçoğlu, “Alanın korunaklı yapısı son derece zengin bir biyo çeşitliliğe ev sahipliği yapmasına sebep oluyor” dedi.
#Ballıkayalar