Aksa Enerji, Afrika’da 3 ülkeye yaptığı yatırımlarla büyümeye devam ediyor. Şirket, Afrika’da Gana, Madagaskar ve Mali’de kurduğu santraller ile birlikte toplam 2.426 MW büyüklükte üretim gücüne ulaştı. Aksa Enerji CEO’su Cüneyt Uygun, Şirket’in Faiz Amortisman Vergi Öncesi Kar’ının (FAVÖK) yüzde 77’sinin Afrika santrallerinden sağlanacağını belirtiyor. 2018’de ise bu oranın yüzde 85’i aşması bekleniyor.
#Aksa EnerjiTürkiye’de rekabet gücü azalan fuel-oil ve gaz motorlu santrallerini Afrika’ya taşıyan Aksa Enerji, Gana ile yaptığı anlaşmalar kapsamında ülkenin elektrik tüketiminin yüzde 15’ini karşılayacak. Aksa Enerji CEO’su Cüneyt Uygun, “Gana, Madagaskar ve Mali ile yaptığımız anlaşmalarla Afrika’da varlığımızı pekiştirdik. Yurtdışına açılırken acil enerji ihtiyacı olan ülkeleri hedefledik” diyor.
#AfrikaSON yılların gözde sektörü enerjide, rüzgâr tersine döndü. Türkiye’den çıkış kararı alan Total ve Petrol Ofisi’ni satacağını açıklayan OMV’nin ardından, Alman enerji devi RWE’nin de Türkiye’deki faaliyetlerini satmak istediği konuşuluyor. Ancak şirket temsilcileri, iddiaların aksine Türkiye’de hiçbir varlığı elden çıkarmayacaklarını söylüyor.
#Gazprom Ve Katarlı Bazı ŞirketlerTÜRKİYE ekonomisi için kötü haberler artıyor. 2013 yılında yabancılar sadece 5.2 milyar dolarlık birleşme ve satın alma işlemi yaparken Fitch TL’deki değer kaybının şirketlerin kredi notunu tehdit ettiğini duyurdu. Özelleştirmede erteleme talepleri gelirken, yılın ilk üç işlem gününde Türkiye dahil gelişmekte olan ülkelerden 1.2 milyar dolar kaçtı.
#BorsaTürkiye’de elektrik enerjisi kurulu gücünün 3’te birini oluşturan Elektrik Üretim A.Ş’ye (EÜAŞ) 45 adet termik ve hidroelektrik santralın özelleştirmesi çalışmalarında sona gelindi. 4 santral ayrı ayrı, ardından geri kalan 41 santral da 9 portföy halinde satışa çıkarılacak. Bu özelleştirmelerden 10-15 milyar lira gelir elde edileceği hesaplanıyor.