Merve ERDİL/ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2010 00:00
Türkiye’de elektrik enerjisi kurulu gücünün 3’te birini oluşturan Elektrik Üretim A.Ş’ye (EÜAŞ) 45 adet termik ve hidroelektrik santralın özelleştirmesi çalışmalarında sona gelindi. 4 santral ayrı ayrı, ardından geri kalan 41 santral da 9 portföy halinde satışa çıkarılacak. Bu özelleştirmelerden 10-15 milyar lira gelir elde edileceği hesaplanıyor.
ELEKTRİK üretiminde Avrupa’nın en büyük özelleştirme işlemi için düğmeye basıldı. Türkiye elektrik enerjisi kurulu gücünün 3’te birini oluşturan Elektrik Üretim A.Ş’ye (EÜAŞ) ait 16 bin MW kurulu gücündeki 45 adet termik ve hidroelektrik santral, paketler halinde özelleştirilecek. Önce 4 santral ayrı ayrı, ardından geri kalan 41 santralın 9 portföy halinde satılması sonucunda 10-15 milyar
dolar civarında bir özelleştirme geliri elde edilmesi planlanıyor.
İstanbul’da toplantı
Türkiye’nin ve dünyanın dev şirketlerinin de merakla beklediği özelleştirilecek termik ve hidroelektrik santrallerin listesi önceki gün İstanbul’da yatırımcılara açıklandı. Toplantıya Enerji Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş ve Özelleştirme İdaresi Başkanvekili Ahmet Aksu katıldı. Toplantıda yatırımcılara özelleştirme süreci hakkında bilgi verildi ve soruları yanıtlandı.
Belirlenen özelleştirme stratejisine göre, öncelikli olarak Hamitabat (1.120 MW), Soma A-B (1.034 MW), Çan (320 MW) ve Seyitömer (600 MW) santralleri ayrı ayrı özelleştirilecek. Ardından, büyüklükleri 356 MW ile 2,795 MW aralığında değişen 9 portföy grubu satışa çıkarılacak. Satılacak santraller 18 Mart’ta Ankara’da Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açılış konuşmasını yapacağı “Elektrik üretim ve dağıtım özelleştirmeleri” konulu konferansta kamuoyuna sunularak tartışılacak.
Koç, Enerjisa, Zorlu, Aksa, Borusan, AkCEZ gibi Türkiye’nin en büyük şirketlerinin yakından ilgilendiği özelleştirmede dünyanın önemli enerji şirketlerinin de ortaklıklar kurarak katılması bekleniyor.
Verimli-verimsiz birlikte
Enerji Bakanlığı yetkilileri, özelleştirilecek santrallar için portföyler oluşturularak alıcısı olan verimli, cazip santraller ile birlikte, yatırım gerektiren verimsiz santrallerin bir arada satılmasının planlandığını kaydetti. Üretim özelleştirilmesinde esas amacın santraller için gerekli yatırımlar yapılarak, kapasite kullanım artışı ve arz güvenliği olması gerektiğine dikkat çeken bir EPDK yetkilisi ise şunları söyledi: “Elektrik dağıtım özelleştirmelerinde 5 milyar dolarlık bir gelir sağlandı. Bu bölgeleri alarak müşteriyi garanti altına alan şirketler şimdi üretim cephesinde de yer alarak dikey entegrasyon hedefliyor.”