Güncelleme Tarihi:
ALARM 1
YABANCILAR SATIN ALMIYOR
ŞİRKET birleşme ve satın almaları 2013’te en kötü dönemlerinden birini yaşadı. 2013’te sadece 17.5 milyar dolarlık birleşme ve satın alma yaşanırken bu işlemlerdeki yabancı payı 5.2 milyar dolarla tarihinin en düşük seviyesine düştü. 2014 yılı ise umut vermiyor. Gerek iç piyasadaki çoklu seçim süreci ve siyasi gelişmeler, gerekse FED’in yeni kararlarıyla finansman imkanlarının azalması 2014’ün daha kötü geçmesi sonucunu doğuracak. Deloitte’un dün açıkladığı 2013 Birleşme ve Satın Almalar raporuna göre; 2013’te gerçekleşen 217 işlemin toplam işlem hacmi 17.5 milyar dolar olurken; bu sonuçlar 2012’ye göre işlem adedinde yüzde 15, hacimde de 20 gerilemeye işaret etti. Toplam 5.2 milyar dolarlık hacim yaratan yabancı yatırımcının birleşme ve satın alma işlemleri 2012’ye göre yüzde 60 azaldı. Yabancıların işlem hacmine katkısı yüzde 30 ile son yılların en düşük seviyesinde gerçekleşti. Türk yatırımcıların hakimiyetinde olan özelleştirmeler dışarıda tutulduğunda ise, yabancıların payı yüzde 47 ile ilk defa Türk yatırımcının gerisinde kaldı. Deloitte Türkiye Kurumsal Finansman Ortağı Başak Vardar, “İç piyasadaki sosyo-politik gerginlik ve FED’in tahvil alımlarını azaltma kararının gelişmekte olan pazarlara etkileri gibi olumsuz sinyaller 2014 yılının Türkiye için zorlu bir yıl olacağına işaret ediyor” derken 2014 yılında birleşme ve satın alma işlemlerinin Türk şirketler için fırsat olarak değerlendirilebileceğini vurguladı.
ALARM 2
ŞİRKETLERİN NOTU TEHLİKEDE
ULUSLARARASI kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, TL’nin değer kaybının uzun süreli olması halinde Türk şirketlerinin kredi notları üzerinde baskı oluşacağını açıkladı. Fitch yazılı açıklamasında, son zamanlarda Türk Lirası’nda yaşanan değer kayıplarının, Türk şirketlerinin kredi profillerinde ağır etkileri olmayacağı ifade edilirken, “Fakat, para birimindeki değer kaybının devam etmesi durumunda, bu durum 2014’te Türk şirketlerinin reytinglerinde baskı oluşturacaktır” öngörüsünde bulunuldu. Fitch açıklamasında, “Değerlendirmemiz, 2013 yılında Türk Lirası’nın dolar karşısında yüzde 15, Euro karşısında da yüzde 20 oranındaki değer kaybının şirketlerin kredi ölçütlerinde sınırlı bir etkisi olacağını gösteriyor. Buna rağmen, Türk şirketleri tarihsel ve yapısal olarak döviz kuru oynaklığına karşı kırılgan” denildi. Yakın zamanda Türk şirketleri ve döviz kuru ile ilgili olarak daha kapsamlı bir analiz yayınlayacaklarını bildiren Fitch, “Türkiye’deki politik krizden kaynaklı içsel şoklarla birlikte para biriminde değer kaybının devam etmesi, önümüzdeki yıl (Türk şirketlerinin) reytingleri için risk oluşturmaktadır” değerlendirmesini yaptı. Özellikle üretim için hammadde, enerji ve ara mamül ithal etmek zorunda olan şirketlerin artan maaliyet baskısını hissedebileceğine işaret eden Fitch, yüksek likiditeye sahip olan şirketlerin değer kaybının olumsuz etkilerini geçiştirebileceğini kaydetti.
ALARM 3
ÖZELLEŞTİRMELERDE ERTELEME TALEBİ
ÖZELLEŞTİRME İdaresi Başkanlığı’nın EÜAŞ’a ait Kemerköy-Yeniköy, Çatalağzı ve Yatağan termik santral ihaleleri için aralarında Sabancı Holding, Aksa Enerji, Fransız GDF-Suez, IC İçtaş ve Limak’ın da yer aldığı bazı şirketler şartname alırken, bazı yatırımcılar süre uzatımı talebinde bulundular. ÖİB, Kemerköy ve Yeniköy Santralleri’nin bir grup olarak özelleştirilmesi ihalesi için son teklif verme tarihinin 24 Ocak, Çatalağzı Termik Santrali’nin 5 Şubat ve Yatağan Santrali’nin 10 Şubat olacağını açıklamıştı. Reuters’a bilgi veren kaynaklar, şirketlerin ihale sürecine katılmak için hazırlıklarını yaptığını ancak bazı yatırımcıların daha detaylı çalışma için süre talep ettiğini ve bu talebin ÖİB tarafından gelecek hafta değerlendirilebileceğini kaydetti. Bazı şirketlerin dört santral için de şartname aldığını belirten bir yatırımcı, 17 Aralık 2013’te başlayan operasyonun ardından hem siyasi gündemin hem döviz kurunun yatırımcıların sağlıklı değerlendirme yapmasını engellediğini belirterek, “Bir süre erteleme olursa daha fazla yatırımcının ihaleye gireceğini düşünüyorum” dedi. ÖİB, yatırımcılardan gelen erteleme taleplerine çoğunlukla olumlu yanıt veriyor.
ALARM 4
KAÇIŞ DEVAM EDECEK Mİ?
EKONOMİLERDEKİ kötüye gidiş ve siyasi huzursuzluk ortamında yatırımcılar geçen yıl başlattıkları satış dalgasını genişleterek Türkiye’den Brezilya, Tayland ve Endonezya’ya kadar gelişmekte olan piyasalardan hızla kaçmaya başladı. The Wall Street Journal’ın haberine göre Endonezya para birimi salı günü Asya işlemleri sırasında dolar karşısında finansal krizden bu yana görüen en düşük seviyeye geriledi. Benzer şekilde lira da dolar karşısında rekor düşük seviyelere indi. MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi 2014’ün ilk dört işlem gününde yüzde 3,1 geriledi. 2013’te MSCI yüzde 5 gerilerken ABD, Japonya ve Avrupa’da borsalar çift haneli kazançlar elde etti. Veri sağlayıcısı IndexUniverse’e göre 2014’ün ilk üç işlem gününde yatırımcılar ABD’deki gelişmekte olan ülkelere ilişkin en büyük fon olan Vanguard FTSE Gelişmekte Olan Piyasalar ETF’sinden 1.2 milyar dolar çekti. Bu rakam, tüm ETF’ler içinde kaydedilen en yüksek yıllık erimeyi temsil ediyor. EPFR Global’a göre portföy yöneticileri geçen yıl gelişmekte olan ülkelerin borsalarından 6 milyar dolar çekti ki bu rakam 2011’den bu yana kaydedilen en yüksek rakam olma özelliğini taşıyor. Tahvil piyasalarında yaşanan sermaye çıkışı da toplamda 13.1 milyar dolar ile 2008 finansal krizinden bu yana kaydedilen en yüksek seviyeye ulaştı.
ALARM 5
ARIZA DURDURDU SİYASİ RİSK VURDU
PİYASALARA dün ‘teknik arıza’ damgasını vurdu. Saat 10:51’de borsa günlük yüzde 1,18 kayıpla 66 bin 537 puan seviyesindeyken işlemler durdu. Borsa İstanbul’dan yapılan ilk açıklamada teknik arıza gerekçe gösterilirken, saat 12:05’te ilk seans normal süresinden 30 dakika önce kapatıldı. Arızanın giderilmesi ikinci seans başında da gerçekleşmeyince Borsa İstanbul endekste ikinci seansın 15:30’da açılacağını duyurdu. Bu duyuruya rağmen endeks 10 dakika gecikmeyle 15:40’ta işleme açılabildi. Böylece yaklaşık 3 saat işlem yapılamadı. Endeks dün güne önceki kapanışa göre 618 puanlık düşüşle 66 bin 713 puandan başlarken doların sabah saatlerinde rekor seviye olan 2.1950 TL’ye yaklaşması gösterge bono faizlerinin tekrar yüzde 10’un üstüne çıkmasıyla birlikte borsada satış dalgası arttı ve günü yüzde 1.36 kayıpla 66 bin 413 puanda kapattı.
TOPAVE GÜNÜ YÜZDE 1,36 KAYIPLA 66 BİN 413 PUANDAN KAPADI.
Saat 10:51 ile 15:40 arası işlem yapılmayan borsada siyasi riskin canlı kalmasıyla birlikte gelen satışlar endeksi yüzde 1,36 düşürdü. Endeks dün güne önceki kapanışa göre 618 puanlık düşüşle 66 bin 713 puandan başlarken doların sabah saatlerinde rekor seviye olan 2.1950 TL’ye yaklaşması gösterge bono faizlerinin tekrar yüzde 10’un üstüne çıkmasıyla birlikte borsada satış dalgası arttı.
DOLAR REKORDAN DÖNDÜ
SERBEST piyasada dolar dün sabah saatlerinde 2.1930 TL’ye çıkarak rekora yaklaşsa da gün boyu yatay seyir izleyerek 2.1865 TL’den günü kapadı. Bono piyasası pozitif seyretti ve gösterge bono faizi yüzde 9,88 ile günü tamamladı.