Teknolojideki gelişim, eksik dişlerin tamamlanması esasına dayanan implant tedavisinde de yeni tedavi seçenekleri oluşturuyor. Bunlardan biri de halk arasında ‘akıllı implant’ diye bilinen hidrofilik implant sistemleri ve yapay zekâ kullanılarak yapılan implant tedavileri. Diş implant tedavisi hakkındaki bu yeniliklere dair soruları, Denta New Diş Klinikleri Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Diş Hekimi İsmail Güleç cevaplıyor.
#Sponsorlu İçerikDesird Tasarım Ar-Ge, dünyada ilk kez üretilen ve kavisli rotalarda gidebilen manyetik asansör sistemini teknoloji ülkesi Japonya’ya ihraç edecek. 2013 yılından itibaren Amerika Petrol ve Gaz sektörü için yerli ve milli yüksek teknoloji ürünler ihraç eden şirket, aynı başarıyı Japonya’da da yakalamak istiyor.
#Desird Tasarım Ar-GeNesnelerin Interneti (IoT) sayesinde yakın gelecekte başta sağlık alanında olmak üzere günlük hayatımızda hemen her yerde çok daha fazla akıllı cihaz kullanılacak. Boğaziçi Üniversitesi, kalça değişim ameliyatlarında kullanılan protezin herhangi bir sebepten başarısız olduğunu erken teşhis edecek, bulunduğu ortamı izleyecek ve enfeksiyon tanısı konulursa enfeksiyona karşı harekete geçebilecek “Akıllı Ortopedik İmplant” cihazını geliştiriyor. Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Dr. Sema Dumanlı Oktar liderliğinde, BOUNtenna Laboratuvarı bünyesinde geliştirilecek olan cihaz, ameliyattan sonra oluşabilecek başarısızlığı insan bedeninde geri dönüşü olmayan hasarları oluşmadan önceden tahmin edebilecek.
#BilimABD'de üç yıl boyunca tam 17 doktora görünen yedi yaşındaki Alex’in sağlık sorununu ChatGPT'nin çözmesi, yapay zekanın ‘doktorluk’ yolunda olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Peki yapay zeka doktorların yerini alabilir mi? Alanında uzman isimler hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Yapay ZekaEkim, Meme Kanseri Farkındalık Ayı... Ülkemizde yılda 25 bin kadına meme kanseri teşhisi konuyor. Maalesef tanı konan kadınların yaşı 20’lere kadar düştü. Ama iyi haber, erken teşhiste yaşam oranı yüzde 100’e yakın. Üstelik Devlet hastanelerinde ve Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri’nde (KETEM) ücretsiz mamografi çekiliyor, kendi kendine muayene eğitimi ücretsiz veriliyor.
#Meme KanseriClubhouse daveti, sosyal medya kullanıcılarının gündemine geldi. Ses temelli olarak faaliyetine sürdüren sosyal medya ağı olan Clubhouse, şimdilik yalnızca iOS kullanıcılarına hizmet veriyor. Clubhouse uygulamasını kullanmak için ise davetiye gerekiyor. Clubhouse uygulaması ile kullanıcılar isterlerse konuşmalara katılmayıp sadece dinleyebiliyorlar. Uygulamada konuşulanlar ise kaydedilmiyor ve sonradan dinlenemiyor. Peki, Clubhouse nedi? İşte, Clubhouse davetiyesi ile ilgili ayrıntılı bilgiler.
#ClubhouseDünyanın en zengin ismi olan Elon Musk, son günlerde hızla popüler bir hale gelen Clubhouse uygulamasına girerek sıradışı açıklamalarda bulundu. Musk, kafatasındaki implant sayesinde video oyunu oynayabilen bir maymunu olduğunu açıkladı.
#Elon MuskMANİSA’da, üniversite- sanayi iş birliğiyle tamamen yerli ve milli sermaye ile seri üretimi gerçekleşen, daha önce tanesi 600 dolara ithal edilen akıllı omurga vidaları, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere, dünyanın dört bir yanındaki 13 ülkeye 1000 dolara ihraç ediliyor.
#Akıllı Omurga VidalarıBirçok kişi eksik dişlerle yaşamını sürdürmeye çalışsa da gerçek şu ki; eksik dişler birçok olumsuzluğu ve hastalığı da beraberinde getirebilir. Eksik dişlerin tedavi edilmezse zamanla ciddi komplikasyonlara neden olabileceğini ifade eden Diş Hekimi Pertev Kökdemir, eksik dişlerin yerine uygulanabilecek en sağlıklı tedavi yöntemleri hakkındaki bilgiler verdi.
#Eksik Dişler Nelere Yol AçarOmurga rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılan ve bir zamanlar tanesi bin 250 dolardan yurt dışından satın alınan akıllı omurga vidaları artık Manisa’da üretilerek bugün dünyanın dört bir yanına ihracatı gerçekleştiriliyor. Tamamen yerli ve milli sermaye ile üretimi yapılan akıllı omurga vidalarıyla ameliyatlarda yakalanan klinik başarı taleplerin de hızla artmasını sağlıyor.
#Omurga RahatsızlıklarıElon Musk'ın Neuralink projesi uzun bir zaman sonra nihayet meyvesini verdi; geçtiğimiz aylarda gerçekleştirilen etkinlikte çok konuşulacak proje, ete kemiğe büründü. Peki Neuralink gerçekten de kaçırılmaması gereken büyük bir fırsat mı sunuyor? Yoksa sakıncaları var mı?
#NeuralinkElon Musk'ın geçtiğimiz haftalarda ilk denemesini yaptığı Neuralink projesi yavaş yavaş şekilleniyor. Bilgisayar ile insan beynini bir araya getirmeyi amaçlayan ve domuz testi başarılı olan Neuralink gerçekten de insanlık için çığır açacak bir gelişme mi? Yoksa insanlık için yeni bir tehdit mi?
#NeuralinkSiber güvenlik uzmanları, insan beyniyle bilgisayarı birbirine bağlayan ve tek potada birleştiren çip teknolojisinin bu zamana kadar gelmiş geçmiş en büyük siber güvenlik risklerini doğuracağını söyledi. Uzmanlara göre, beyin-bilgisayar arayüzlerinin insanların becerilerini veya anılarını silmek veya bozmak için de ele geçirilebileceği konusunda uyarıda bulunuyor.
#NeuralinkMassachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) geliştirdikleri fiber kas projesiyle Science dergisine kapak olan Dr. Mehmet Kanık, ekibiyle birlikte omurilik hastalıklarının tedavisine odaklandıklarını belirterek, "Geliştirdiğimiz yapay kaslar ile omuriliğin esnekliğine uygun ve aktif olarak vücut ısısından aldığı enerji ile omuriliği destekleyecek kadar çok kuvvet üretecek bir implant tasarladık. Bu şekilde hastaların tekrar tekrar ameliyat olmalarını engellemek ve hayat kalitelerini maksimum hale getirip eski yaşantılarına kavuşmalarını sağlamaya çalışıyoruz." dedi.
#BilimUluslararası Diyabet Vakfı'na göre dünyada 463 milyon insan diyabet hastalığı ile mücadele etmektedir. Ve diyabetin ağız kuruluğu da dahil olmak üzere bazı diş sağlığı sorunları riskini arttırdığı bilinmektedir. “Ağız kuruluğu, konuşmayı zorlaştırabilecek bir sıkıntıdan çok daha fazlasıdır” diyen Diş Hekimi Pertev Kökdemir, ağız kuruluğu ve tedavisi hakkında önemli bilgiler verdi.
#Ağız KuruluğuKimi Cambridge Üniversitesi’nden kimi de dünyanın önde gelen araştırma merkezlerinden. Son yıllarda çok sayıda Türk bilim insanı Türkiye’ye döndü. Hürriyet, dünyanın en iyi üniversite ve araştırma merkezlerini geride bırakarak Türkiye’deki üniversiteleri seçen başarılı bilim insanlarına sordu: “Neden döndünüz?” İşte yanıtları...
#GazetehaberleriAğız sağlığının en önemli unsurlarından biri olan dişler, yaşamımızda çiğneme ve beslenme fonksiyonları için önemli etkendir. Bazen korkudan, bazen de maddi sebeplerle insanlar ağızlarında eksik dişle yaşayabiliyorlar. Eksik dişlerin estetik, fonksiyon kaybı ve çeşitli psikolojik etkilerle yaşantımızı zorlaştıracağını belirten Diş Hekimi Pertev Kökdemir, “Ülkemizde ağız ve diş sağlığı konusunda en büyük problemlerin başında diş eksikliği gelmektedir” dedi.
#Diş Eksikliğinin ZararlarıForbes Dergisi’nin belirlediği en etkili 20 sosyal medya kanaat önderi arasında gösterilen Glen Gilmore, uluslararası platformlarda Sosyal Medya Kanaat Önderi ve Dijital Pazarlama Stratejisti kimliğiyle tanınıyor. Glen Gilmore, Digital Age tarafından 11-12 Mayıs’ta bu yıl 10’uncusu düzenlenecek Digital Age Summit’teki konuşmasının öncesinde son zamanların en çok konuşulan konularından biri olan “Nesnelerin İnterneti”ni Hürriyet Dünyası için değerlendirdi.
#Hacker