Minikler, israfı önlemek için ürettikleri akıllı buzdolabıyla TEKNOFEST’te kazananlar arasında yerini aldı. 5’inci sınıf öğrencilerinin yaptığı proje, “İnsanlık Yararına Teknoloji” yarışması “Sosyal İnovasyon” kategorisinde Türkiye birincisi oldu. Mobil uygulama üzerinden buzdolabındaki ürünün son kullanma tarihini haber veren sistem beğeni topladı.
#TEKNOFESTTeknolojinin gelişmesiyle hayatımıza giren çok sayıda şey oldu. Daha önce aklımızın ucundan geçmeyen ürünler bile artık ‘akıllı’ hale geldi. Bu ürünler arasında buzdolabı modelleri de yer alıyor. Yeni nesil buzdolaplarında kamera, sensör, internet bağlantısı gibi birçok özellik bulunuyor. Peki, bu özellikler kullanıcıların hayatını nasıl kolaylaştırabilir?
#Akıllı BuzdolabıBuzdolabınız akıllı olmayabilir ama siz buzdolabını akıllı kullanmayı öğrenebilirsiniz. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Y. Birol Saygı, buzdolabını akıllı ve doğru kullanmanın püf noktalarını anlattı.Akıllı buzdolabı kullanımı; buzdolabı sıcaklığını önerilen aralıkta tutmayı, buzdolabında yiyeceklerinizi uygun şekilde düzenlemeyi ve temizlemeyi içerir. Sürekli kontrol, temizlik ve bakımıyla buzdolabınız görevini tam olarak yapar ve sağlıklı mutfağınıza hizmet eder. Aksi takdirde beslenme kalitenize ve bütçenize zarar verebilir.
#BuzdolabıSanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Türkiye'nin Otomobili Projesi'nde yakın zamanda fabrika temellerinin atılacağını, marka ve pazarlama planlamalarının yapılacağını belirterek, "Türkiye'nin Otomobili 2022'nin sonunda yollarda olacak." dedi.
#Yerli OtomobilHer evin olmazsa olmaz beyaz eşyası olan buzdolaplarının yanlış kullanımı gıda kaynaklı hastalık risklerini artırıyor. Soğutma derecesinden rafların yerleşimine, temizliğinden bakımına buzdolabı kullanmanın da incelikleri var. Prof. Dr. Y. Birol Saygı, “Buzdolabını doğru ve akılcı kullanmak ailenizin gıda kaynaklı hastalık riskini azaltmakla kalmayıp bütçenize de katkı sağlar” diyor.
#Buzdolabı Nasıl TemizlenmeliUlaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, siber saldırıların her türlü akıllı ev sistemi üzerinden yapılabileceğini belirterek, "Kimse 'buzdolabından, klimadan olur mu?' demesin. Oluyormuş. İnternete bağlı cihazlar için de dikkatli olunmalı, tedbir alınmalı." dedi.
#Ulaştırma BakanlığıAnkara Üniversitesi Teknokenti'nde, "yapay sinir ağları", "bulanık mantık", "android" gibi yapay zeka üzerine lisans ve lisans üstü düzeyde derslerin verileceği ve Ar-Ge çalışmalarının yapılacağı Samsung Yapay Zeka Laboratuvarı açıldı.
#Yapay ZekaAraçlar kaza yaptığı anda bunu algılayıp size yardımcı olacak araba sensörleri, akıllanan TV'ler, kapıları kilitleyen araçlar ve daha neler neler... ESET Kuzey Amerika'dan Kıdemli Araştırmacı David Harley, sadece teknoloji sektörü açısından değil, yakın gelecekte tüm hayatımızı da etkileyecek nesnelerin interneti kavramını A'dan Z'ye Hürriyet'e anlattı.
Araçlar kaza yaptığı anda bunu algılayıp size yardımcı olacak araba sensörleri, akıllanan TV'ler, kapıları kilitleyen araçlar ve daha neler neler... ESET Kuzey Amerika’dan Kıdemli Araştırmacı David Harley, sadece teknoloji sektörü açısından değil, yakın gelecekte tüm hayatımızı da etkileyecek nesnelerin interneti kavramını A'dan Z'ye Hürriyet'e anlattı. ABD’de de çeşitli teknoloji gruplarının görüşünü alan Harley, nesnelerin interneti nedir, hayatımızı nasıl değiştirecek ve güvenlik konusunda ne tür riskler var gibi sorulara cevap bulmaya çalıştı.
#EsetTeknoloji artık kullancıları sanal gerçeklik dünyası ile farklı bir boyuta taşımaya hazırlanıyor. Consumer Electronics Show (CES) 2016’da teknoloji şirketlerinin geliştirdiği sanal gerçeklik ekipmanları, kullanıcıların artık en basit fotoğraflarda bile 360 derecelik bir bakış açısına sahip olmasını sağlıyor. Bunun dışında artık yanına yaklaştığınızda kapısını açan buzdolabı da teknolojinin geldiği son noktayı gözler önüne seriyor.
#Ahmet Can ŞitABD’nin Las Vegas şehrinde düzenlenen Consumer Electronics Show (CES) 2016’ya sensörler damga vurdu. Tanıtılan birçok cihaza yerleştirilen sensörler, teknolojik ürünlerin görmesini, duymasını ve hissetmesini sağlıyor. Buzdolaplarının kapakları dokunmadan açılıyor, robotlar evde güvenlik görevlisi gibi çalışıyor. Volkswagen'in Budd-e adındaki modeli ise tek bir şarjla 600 kilometre yol gidebiliyor.
#Ces 2016Nano teknoloji, tıptan ev elektroniğine ve tekstile kadar pek çok alanda kullanılıyor. Ve ortaya, bizi bilimkurgu öykülerine biraz daha yakınlaştıran akıllı ürünler çıkıyor. Teknolojiye adını veren nano (Yunanca cüce anlamında), bilimde bir maddenin en küçük parçasına verilen isim. Metrenin milyarda birine ise nanometre deniyor. Nano teknoloji ilk kez ABD’de ortaya çıktı. Ama özellikle Tayvan ve Çin’deki labaratuvarlarda, bu teknolojiyi günlük hayatın her alanına taşıyacak çalışmalar yapılıyor.