Alerjik rahatsızlıklardan pek çok kişi etkileniyor. Alışkanlık ve yaşam biçimi de bu durumu da tetikleyebiliyor. Ev ortamında bulunan akarlar da alerjik rahatlıklara yol açabiliyor. Peki akar nedir, nasıl oluşur? Ev tozu akarı nasıl temizlenir? Akar alerjisi belirtileri ve alınabilecek önlemler
#Akar NedirAntalya'da okulun müdür yardımcısı A.K.P., özel okulda öğretmenlik yapan eşi G.P.'den boşanmak için dava açtı. Eşinin ardından G.P. de aldatıldığı iddiasıyla karşı dava açtı. G.P. eşi ile G.Ö.'nün köpük partisinde çekilen fotoğrafını mahkemeye delil olarak sundu.
#Köpük PartisiDünyadaki tüm evlerde bulunan tozun gerçek zararlarını kaçımız biliyoruz? Bulunduğunuz odaya bakın, muhtemelen belirgin tozları göreceksiniz. Ya göremedikleriniz? Evlerimizdeki tozun çoğunluğunu içeren ve çıplak gözle göremediğimiz, sağlığımızı olumsuz etkileyen partiküllerin mevcut olduğunu da unutmayın!
#DysonAstımın tüm dünyada tahmini olarak 300 milyon kişiyi etkileyen kronik bir hastalık olduğunu söyleyen Bodrum Amerikan Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Figen Atalay, bahar aylarıyla birlikte bu rahatsızlığın daha çok ortaya çıktığını belirtti. Astım sıklığının ülkeler arasında ve bölgeden bölgeye farklılıklar gösterdiğini, bu farklılıkların genetik ve çevresel faktörlerin farklılıklarıyla açıklandığını kaydeden Prof. Dr. Atalay, şöyle dedi:
#İzmirKulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. İsmail Koçak, Avrupa’dan gelen son çalışmalara göre aniden ortaya çıkan koku alma kaybının Corona Virüse işaret edebileceğini söyledi. Prof. Dr. Koçak, “Ancak koku alma kaybı mevsimsel alerji, ileri yaş veya ilaç kullanımı gibi etkenlerle de ortaya çıkabilir. Sağlık çalışanları, kuryeler, kasiyerler gibi temas açısından risk grubundaki kişilerde başka hiçbir neden yokken ani koku alma kaybı başlarsa mutlaka değerlendirilmeli” dedi.
#İstanbul- ESOGÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kurt: - "Yorgan, yünlü ve tüylü kazak, atkı, hırka gibi eşyalarda bulunan akarlar, alerjisi olan kişilerde şikayetlerin artmasına neden olabilir" - "Kış aylarında evlerin özellikle yatak odalarının havalandırılması ihmal edilmemeli, kıyafetler, yorgan ve battaniyeler belirli sürelerle 60 derecede yıkanmalıdır"
Bahar aylarının gelmesi ile birlikte sıcak havayı fırsat bilenler, park, bahçe ve piknik alanlarının yolunu tutuyor. Ancak, bizi yanıltan bu günler astım hastaları için kötü günlerin başlangıcı oluyor. Özellikle çocuklarda bahar aylarında görülen nezle ve grip, çocukların yaşam kalitesini düşürürken, anne ve babaları da zor durumda bırakıyor.
astımlılarda hastalığın başlamasına neden olan alerjenlerin Astımlılarda hastalığın başlamasına neden olan alerjenlerin başında gelen ev tozu akarlarının tüylü oyuncaklarda bol miktarda bulunabileceğine dikkat çekierek, çocuklara oyuncak seçiminde dikkat edilmesi gerektiği söylendi.
Astım hastalığı, nefes alıp verdiğinizde solunum havasının akciğerlerinize girip çıkmasını güçleştiren bir hava yolu bronş sistemi sorunu. Çoğumuz bu hastalıkların sadece zor nefes alıp vermekten, yeteri kadar ‘oksijen-karbondioksit değişimi’ yapmamaktan ibaret olduğunu sanıyor ve yanılıyoruz. Hayatın erken dönemlerinden itibaren astım ve KOAH olmamak için hangi önlemler alınabilir? Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alev Gürgün, bu konuda önemli açıklamalarda bulundu ve şunları anlattı:
#1Sonbaharın gelmesiyle birlikte hava sıcaklıkları hissedilir derecede düştü. Kaşıntı, hapşırma ve nefes darlığı gibi bazı alerji belirtilerinde de artışlar yaşanıyor. Alerjilerin bu denli artmasındaki en önemli etken ise mikroskop altında görülebilen 250-350 mikrometre büyüklüğündeki toz akarları… Peki bu canlılardan korunmak için hangi önlemleri almak gerekiyor?
#Sonbahar AlerjisiKöpekler ve kedilerin yanı sıra, kuşlar da sıkça evcil hayvan olarak tercih edilen önemli bir grubu oluşturur. Evlerinizde veya yakınında beslediğiniz kuş türleri de alerjik reaksiyonlara neden olabiliyor. Alerji ve Astım Derneği Başkan Yardımcısı ve Yetişkin Alerji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kürşat Epöztürk kuş alerjilerini detaylı bir şekilde anlattı.
#Kuş AlerjisiSonbahar aylarında da alerjik hastalığı olanları ilgilendiren bazı değişiklikler meydana geliyor. Havaların serinlemesiyle beraber rüzgarlar ve rutubet bu dönemde yaşanan iklim değişikliğinin önemli özelliklerinden biri olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Hürkal, sonbahar mevsimi ve alerjik hastalıkları sizler için anlattı.
#AlerjiHavaların ısınmasıyla polen alerjisi olanların ve kronik astım hastalarının bazı belirtiler nedeniyle ‘koronavirüse mi yakalandım?’ endişesi taşıdığını söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Aydanur Mihmanlı, “Polen alerjisinde, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, hapşırık gibi belirtiler var ama yüksek ateş olmaz” dedi.
#Uzman Dr. Aydanur Mihmanlı