Paylaş
Alerji, son yılların en bilinen ve hızla yayılan hastalığı olarak görülüyor. Her 5 çocuktan birinin alerjik, her 10 çocuktan birinin de astım tedavisi gördüğünü belirten Prof. Dr. Yonca Tabak, “Alerji, tedavisi zor bir hastalık olduğundan, kendini göstermeden gerekli tedbirleri almak en doğru adım olacaktır. Bunun içinde işe ilk olarak yaşam alanımız olan evlerimizden başlayıp halıları kaldırmak olmalıdır” uyarısında bulunuyor.
Alerji hastalığının pek çok çeşidi bulunuyor. Ancak bunlar içinde %90 oranıyla en sık rastlanan alerji türü; ev tozu akar alerjisi. Evlerimizde bulunan halılar ise akarların doğal yaşam alanını oluşturuyor.
Ev tozu akarlarının, insan atıkları ile beslenen, sıcak ve nemli ortamları seven, gözle görülmeyen mikroskobik canlılar olduğuna söyleyen Prof. Dr. Yonca Tabak, bu canlıların vücut parçacıkları ve dışkıları havaya karıştığında alerjiye neden olduğunu belirtiyor.
Prof. Dr. Yonca Tabak, ev tozu alerjisinin çocuklarda çoğunlukla alerjik nezle ile beraber alerjik astım ve bronşite neden olduğunu söylüyor.
Akarlar bakteri değildir
Ev tozu akarlarının en önemli yaşam alanını dokuma halılar oluşturuyor. Prof. Tabak; ister elde ister fabrikada dokunmuş olsun, ister sentetik isterse yün olsun, tüm halıların aynı etkiye sahip olduğunu söylüyor. Anti bakteriyel halılara da değinen Prof. Dr. Yonca Tabak, “Akarlar bakteri değildir. O nedenle anti-bakteriyel halılar ev tozu akarından korumaz” diyor.
Halıların temizliğinde yapılan hatalar
Prof. Dr. Yonca Tabak, halıların temizliğinde yapılan hatalara da değinerek; halıların yerde dururken elektrik süpürgesiyle yıkanmasının, alerjenin uzaklaştırılmasına fayda sağlamadığı gibi bir de halıyı nemlendirerek akarların daha fazla yaşamasına imkân verdiğini söylüyor.
Buharlı temizlik robotlarının yüksek ısıyla akarları öldürdüğünü belirten Prof. Tabak ; “Ancak bu yöntemde ev tozu akarlarının dışkı parçacıklarını uzaklaştırmada yetersiz kalır. Alerji potansiyeli olan çocukların evinde genel temizliğin HEPA filtreli özel elektrik süpürgeleri ile yapılması gerekir” diyor.
Çocuk odalarında halı yerine kilim
Özellikle çocuk odalarında halının bulunmaması gerektiğine değinen Prof. Dr. Yonca Tabak, halı yerine çamaşır makinesinde yıkanabilecek, ince örgü kilimler veya silmeye uygun dolgulu oyun matları kullanılmasını öneriyor. Tabak; “Kilimler 60 derecede yıkandığında hem ev tozu akarları ölür hem de akarların dışkı parçacıkları suyla uzaklaştırılmış olur” diyor.
Paylaş