Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Gemlik Körfezi ile Mudanya arasındaki 5.1'lik depremin ardın çarpıcı açıklamalarda bulundu. Kutoğlu yaptıkları çalışmaları doğruladığını belirterek, "10-15 sene öncesinde Bursa bölgesindeki faylanmalara dikkat çekmiştik. Tektonik olarak Türkiye, çok aktif bir bölgenin içerisinde kalmakta. Bu nedenle bildiğimizin çok ötesinde, çok daha fazla faylar söz konusu" dedi.
#DepremTürkiye, ‘Beyaz Kıta’da bilim diplomasisi başlattı. 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında, Horseshoe Adası’nda 18 proje yürüten ve Şili, Rusya, Brezilya, Polonya, Arjantin, Uruguay, Bulgaristan ile Ekvatorlu meslektaşlarıyla bir araya gelen Türk araştırmacılar, kıtada kalıcı hale gelmeyi amaçlıyor...
#Beyaz KıtaTürkiye, Beyaz Kıta’da bilim diplomasisi başlattı. 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında Horseshoe Adası’nda 18 proje yürüten Türk araştırmacılar, yer kürenin geçmişi ve geleceğine dair önemli ipuçları barındıran kıtada 8 farklı ülkeye ait bilim üssünü ziyaret etti. Şili, Rusya, Brezilya, Polonya, Arjantin, Uruguay, Bulgaristan ve Ekvator’un bilim istasyonlarında meslektaşlarıyla bir araya gelen Türk bilim heyeti, bir taraftan ortak bilimsel çalışma imkanlarını değerlendirirken Türkiye’nin kıtada kalıcı hale gelmesi amacını da güçlendirdi.
#Horseshoe AdasıTürkiye, Beyaz Kıta’da bilim diplomasisi başlattı. 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında Horseshoe Adası’nda 18 proje yürüten Türk araştırmacılar, yer kürenin geçmişi ve geleceğine dair önemli ipuçları barındıran kıtada 8 farklı ülkeye ait bilim üssünü ziyaret etti.
#Ulusal Antarktika Bilim SeferiSanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, "G-20 genelinde yapılan akademik çalışmaların etki değeri yıllar içinde sakin seyretmiş. Buna karşın Türkiye kaynaklı yayınların etki değeri önemli ölçüde artış gösterdi" dedi.
#Mehmet Fatih KacırYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, "Türkiye orijinli makale sayısının gün geçtikçe artıyor olması fevkalade önemli olmakla birlikte; Türkiye'deki üniversitelerin kendi dilimizde yayın yapmaları da en az uluslararası yayın dilinde yapılan makaleler kadar önemlidir. Kendi dilini işlemeyen, zenginleştiremeyen, bilimsel bir yayın aracı olarak kullanmayan üniversitelerin uzun vadede dünyaya bir söz söyleme imkanı olmayacaktır" dedi.
#TÜBİTAKYÜKSEKÖĞRETİM Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, "Türkiye orijinli makale sayısının gün geçtikçe artıyor olması fevkalade önemli olmakla birlikte; Türkiye'deki üniversitelerin kendi dilimizde yayın yapmaları da en az uluslararası yayın dilinde yapılan makaleler kadar önemlidir. Kendi dilini işlemeyen, zenginleştiremeyen, bilimsel bir yayın aracı olarak kullanmayan üniversitelerin uzun vadede dünyaya bir söz söyleme imkanı olmayacaktır" dedi.
#YÖKİşgücü piyasaları her zamankinden daha rekabetçi bir hal alıyor. Pandemi, küresel krizler, savaşlar ve göçler tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de çalışma hayatını olumsuz etkiliyor. Bu tür küresel faktörlere ulusal koşullar da eklendiğinde gençler için istihdam önemli bir sorun haline geliyor.
#Konuk YazarCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Artık gençlerimizin hayal ettikleri yere yerleşemedikleri için tekrar tekrar üniversite sınavına girmelerine gerek bırakmayacak daha güçlü sistem kurmalıyız” dedi. Erdoğan, yurt eylemleriyle ilgili de “Nedir o Allah aşkına bankların üzerinde sere serpe yatanlar? Bunlar dışarıdan gelip Gezi’de olduğu gibi buralarda terör estiren teröristler” dedi. Erdoğan dün Beştepe’de düzenlenen 2021-2022 Yükseköğretim Akademik Yıl Açılış Töreni’nde özetle şu mesajları verdi:
#Üniversite SınavıCumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde 2021-2022 Yükseköğretim Akademik Yıl Açılış Töreni'ne katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu ana kadar sadece 2 okulumuzda karantina uygulamasına gidilmiştir. Vaka durumlarına göre bazı sınıflar karantinaya alınabilir ama okul, ilçe veya il çapında bir kapanma kesinlikle düşünmüyoruz" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "110 binin üzerinde yeni yatağı öğrencilerimizin hizmetine sunacağız. Yurt sorununu tamamen çözmüş olacağız" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanMicrosoft’un patentini aldığı yeni bir uygulama, insanların öldükten sonra dijtal dünyada yaşamaya devam edebilecekleri iddiasında. Yeterince veriyle beslenen yapay zekânın karakteri ‘o kişi’ye benzeyen bir sohbet botuna dönüşecek ve sevenleriyle hayattaymış gibi mesajlaşabilecek.
#YazarGünümüzde çalışma yaşamı gittikçe daha karmaşık ve yarışmacı bir hal alıyor, gençler bu yaşama uyum sağlamakta zorlanıyor. Bu süreçte başarıyı ve doyumu yakalayabilmenin güçlüğü, kariyer planlaması yapmayı ve gerçekçi stratejiler uygulamayı zorunlu kılıyor. Dolayısıyla çocuk ve gençlerin hem eğitimleri süresince hem de eğitimlerini tamamlayıp çalışma hayatına atıldıklarında ailelerinin de desteğine ihtiyaçları var.
#KariyerPandemi nedeniyle geçtiğimiz dönem üniversitelerde sınavların çoğu online yapıldı. Bazı öğrencilerin kopya olarak nitelenebilecek yardım aldığı saptansa da bir şey yapılamadı. Bunun üzerine YÖK daha sağlıklı ölçme değerlendirme için harekete geçti. Güz dönemindeki vizelerde not ağırlığının düşürülmesi, ödev ve projelere daha fazla önem verilmesi istendi. İstanbul’da yüz yüze görüştüğüm YÖK Başkanı Yekta Saraç, üniversitelerdeki hibrit eğitimle ilgili ilk kez konuştu. Ölçme değerlendirme sisteminde ne gibi değişiklikler yapılacağını anlatan Başkan Saraç, YÖK-Gelecek Projesi hakkında da yeni detaylar verdi. YÖK Başkanı Yekta Saraç’ın bana anlattıkları şöyle:
#YazarFransızcadan Türkçeye geçmiş olan literatür kelimesi günümüzde hala kullanılan bir sözcüktür. Birçok kişi literatür kelimesinin hangi anlama geldiğini merak etmektedir. Peki, literatür ne demek? Literatür nedir? Literatür TDK kelime anlamı nedir sorularının cevabı.
#TdkODTÜ ile Bilkent, Ankara, Hacettepe ve İstanbul üniversitelerinin rektörleri, para karşılığı yayın yaptığından 'yağmacı', 'şaibeli' veya 'predatör' olarak adlandırılan açık erişimli dergilerde yayımlanan bilimsel makalelerin, akademik yükseltmelerde dikkate alınmaması kararına destek verdi.
#Rektör