Uçak fabrikaları arasında parça taşıyan zeplin kılıklı uçak. Adı BelugaXL ya da BelugaST. Açık adı Beyaz Balina. Aslında çok şirin bir uçak. Gövdesine şu sıralar Airbus’ın en büyük yeni uçağı olan A350’nin iki kanadını birden alıyor. Airbus parçaları Türkiye dahil 11 ülkede imal ediliyor. Bu fabrikalar arasında parçaları toplayıp Fransa ya da Almanya’ya taşıma görevi BelugaST ve ağabeyi BelugaXL’e verilmiş. Kusursuz operasyonlar yapıyor.
#BelugaxlArtık Türkiye’nin ‘Cumhuriyet’ adında bir uçağı var. Kuyruk dikmesinde Atatürk’ün müthiş bakışı yer alıyor. O uçak aslında uzun bir yoldan geliyor. Pegasus Havayolları çalışanlarının yıllarca yaptıkları çalışmaların bir armağanı. Ne kadar güzel görünüyor bir baksanıza...
#Ali SabancıYüzyılı aşkın bir havacılık fuarı. Tekli yıllarda açılıyor. Dünyada daha büyüğü yok. En fazla uçak alımı yapılan bir organizsyon. Havayolu şirketleri, savunma sanayi kuruluşları, hükümetler alımlarını bu fuarda açıklamayı çok prestijli buluyor. 54’üncü Paris Air Show, yükselen havacılık dünyasının yine yıldızı oldu. Milyarlarca dolarlık sipariş verildi, rekorlar kırıldı.
#Havayolu ŞirketleriDünyanın sayılı uçak motoru üreticilerinden Pratt&Whitney’in özellikle Airbus A320 ve 321neo ailesi için yaptığı PW1100G motorlarda ciddi sorunlar çıkmaya başladı. THY dört uçağını yere indirmek zorunda kaldı. Şirketten yedek motor istendi. THY yalnız değil. Bunun gibi birçok havayolundan talep artınca Pratt&Whitney zor durumda bıraktı.
#Pratt&WhitneyMacaristan merkezli Avrupa’nın düşük bütçeli hava yolu şirketi Wizz Air İstanbul Havalimanı uçuşlarına başladı. Wizz Air’ın İstanbul’a ilk uçuşu, İngiltere'nin başkenti Londra’da bulunan Luton Havalimanı’ndan kalkan uçakla gerçekleşirken İstanbul Havalimanı’na inen hava yolu sayısı 84 oldu.
#Wizz AirAntalya Nürnberg kardeşliğinin 25’inci yılı nedeniyle Nürnberg’e gelen Antalya Büyükşehir Belediyesi heyeti, gezinin ikinci gününde Havaalanı Müdürü Dr. Michael Hupe tarafından ağırlandı. Ziyarette Nürnberg Büyükşehir Belediye Başkanı Marcus König de hazır bulundu. Burada yapılan görüşmeler sırasında Havaalanı Müdürü Hube, Antalya heyetine bir jest yaparak, uçak merdivenine, özel olarak yapılmış Antalya-Nürnberg kardeşliği 25 yaşında yazısı ile birlikte, Antalya ve Nürnberg’in görünüşünü resmetti.
#Almanya-TürkiyeBirleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli havayolu şirketleri Emirates ve Air Arabia, Fransa, Almanya, İngiltere, İspanya ve Hollanda ortaklığındaki Avrupa şirketi Airbus ile uçak satın almak için 30 milyar dolarlık anlaşma yaptı.
#EmiratesTürkiye’nin ilk düşük maliyetli havayolu şirketi Pegasus, Sabiha Gökçen Havalimanı’nı da kurtardı. 2005 yılında sadece 14 uçakla başlayan operasyona kadar Sabiha Gökçen Havalimanı’nın yıllık yolcu sayısı 250 bindi. Pegasus devreye girdiğinde bu sayı bir anda 1 milyonu aştı. Bugün Pegasus yılda 28 milyondan fazla yolcu taşıyor. 2024’te 103 uçağı olacak.
#YazarlarTürk Hava Yolları Üst Yöneticisi Bilal Ekşi: "THY'nin 2018 sonu hedefi 1 milyar dolardı ama takım ruhuyla çalışarak 9 ayda 1 milyar 149 milyon dolarlık rekor kara ulaştık. Bize düşen, doğru zamanda doğru yelkeni rüzgara uygun şekilde tutmaktı, THY ekibi de bunu başardı" açıklamasında bulundu.
#Türk Hava YollarıYeni nesil çevreci motorlara sahip uçaklarla filosunu genişletmeye devam eden Pegasus Hava Yolları, 2018 yılında filosuna katılacak 10 yeni uçaktan ikincisi olan ve Hamburg’tan kalkarak İstanbul’a uçan TC-NBR kuyruk tescilli ‘İrem Asya’yı teslim aldı.
#PegasusUğur Cebeci’nin hazırladığı Kokpit’te bu hafta otomotivdünyasından gökyüzüne taşınan teknolojiler anlatılıyor. Formula F1 aracındakisürücü koltuğunun tasarımı artık uçaklarda kullanılacak. İkinci konumuz,Pegasus’un yeni uçağı Airbus A320neo. Bu uçağa, ‘demokrasi’ adı verildi…
#Formula F1Pegasus Hava Yolları, Airbus A320neo model uçaklardan ilkini teslim aldı. Pegasus, Sabiha Gökçen Havalimanı’na iniş yapan uçağa “Demokrasi” ismini verdi. Pegasus Hava Yolları CEO’su Mehmet Nane, “Demokrasiye olan tam inancımızı ifade etmek için uçağımıza ‘Demokrasi’ adını verdik” dedi.
#Pegasusİlyas Salman ve Şener Şen’in başrollerini paylaştığı ‘Çiçek Abbas’ filminde müşteri çekmek için iki ünlü ismin ‘Aksıray Aksıray’ diye bağırarak girdiği komik rekabeti birçoğunuz hatırlar. Aslında bu sahne bugün Türkiye’de birçok minibüs şoförünün hâlâ başvurduğu geçerli bir yöntem. Ama ya minibüste hiç şoför veya muavin olmazsa. Fransa hükümeti ve Avrupa Komisyonu’nun desteklediği Ligier Grubu, Robosoft Teknoloji şirketiyle sürücüsüz minibüsü geliştirmiş ve üretime başlamış. Hürriyet Dünyası olarak biz de bu aracın dünyadaki ilk test sürüşüne katıldık.
UÇAKTA cep telefonu kullanımını değerlendiren sektör temsilcileri, ücretlendirmenin yurtdışı tarifesi gibi olacağını açıkladı. Sistemin hayata geçmesi halinde görüşmeler uydu üzerinden yapılacağı için 1-2 saniye gecikmeli olacak. THY beklemede, Pegasus ve Atlasjet şimdilik ‘cep’ten görüşmeye çok sıcak bakmıyor.