GAYRİMENKUL sektöründe en çok tartışılan konuların başında stok durumu geliyor. Konutta balon var mı, satılamayacak kadar çok mu konut üretiliyor, ya da üretim ihtiyacın gerisinde mi kaldı? İşte tüm bu soruların yanıtları için ‘önce ihtiyacın belirlenmesi gerektiği’ fikrinden yola çıkılarak, ‘İstanbul’un 10 Yıllık Konut Strateji Raporu’ hazırlandı. Rapora göre, İstanbul’un 2032’ye kadar 1 milyon 230 bin yeni konuta ihtiyacı var. Bu da yıllık ortalama 123 bin konuta denk geliyor.
#GAYRİMENKUL SektörüKiralara gelen sınırlama, kredi kısıtlamaları ve mevduat cazibesi konutu yatırım aracı olmaktan uzaklaştırıyor. İkinci el piyasada ilan sayısı artarken, konutlara alıcı bulmak zorlaşıyor. Ülke genelinde son bir yılda ortalama konut pazarlama süresi 60 günden 86 güne, İstanbul’da 61 günden 91 güne çıktı. Kiralık evde ise talep hâlâ canlı.
#Satılık KonutKültür ve Turizm Bakanlığı, günübirlik ev kiralamayla ilgili yasal düzenlemeyi içeren çalışmada sona geldi. Büyük ölçüde şekillenen düzenlemeye göre evini günübirlik kiralamak isteyenler üç yasal şartı yerine getirmek zorunda kalacak: Apartmandaki bütün maliklerden izin alınacak, bakanlıktan izin belgesi çıkarılacak, kiralanan mülkün kapısına levha asılacak. Kurallara uymayanlara 1 milyon TL’ye kadar ceza verilecek.
#Kültür Ve Turizm BakanlığıAntalya’da yabancılara satışı yapılan konutların özellikle Alanya ve Konyaaltı ilçelerinde amacı dışında kullanıldığını, bunun da otelcilik faaliyetlerine büyük zarar verdiğine yönelik tespitlerin doğru olduğunu söyleyen Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar, aynı tespitleri kendilerinin de yaptığını kaydederek Hürriyet’e şu bilgileri verdi:
#AntalyaRusya-Ukrayna savaşı sonrası yabancı göçünün zirve yaptığı, 200 bin yerleşik yabancının yaşadığı Antalya’da kayıt dışı ticari faaliyet sorunu başta turizm olmak üzeri onlarca sektörü etkisi altına almaya devam ediyor.
#AirbnbFiyat avantajı nedeniyle kiralık konutlar yerli ve yabancı turistler için daha cazip hale gelmiş durumda. Otelcilik sektörünün itirazları ve konuyla ilgili olası düzenlemeler gündemde. Endişelerden biri de uygulamanın yarattığı güvenlik sorunları. Uzmanlar, Türkiye'de villa satın alıp kiraya veren yabancıların sayısının da her geçen gün arttığını öne sürüyor. Sektör temsilcilerine göre tüm bu tablo, turizmi nasıl etkiliyor?
#TurizmTuristler kiralık evlere yönelince oteller istediği doluluğu yakalayamadı. Eşit şartlarda rekabet isteyen sektör temsilcileri kısa dönem kiralama sektörü için denetim ve vergi çağrısı yaptı. İstanbul’da da mülk sahipleri daha yüksek gelir için kısa dönem kiralamaya yönelince, kiralık ev arayanların seçenekleri azaldı. Şimdi gözler Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un açıkladığı yeni düzenlemede.
#Mehmet Nuri ErsoyKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Çok fazla turist geliyor ama hepsi otellerde konaklamıyor. Bir kısmı satın aldığı evlerde kalıyor. Ayrıca deprem ve resesyon etkisi de var. O yüzden bazı otellerde bir boşluk oluştu” dedi. Ersoy, “Airbnb tarzı günlük kiralama faaliyetleri için hazırladığımız düzenleme yıl sonunda hazır olacak. Artık bu kiralamalarda kimlik bildirimi zorunlu olacak. Konaklama başına da vergi ödenecek. Rekabette eşitlik olmalı” diye konuştu.
#Mehmet Nuri ErsoyKira artışına gelen sınırlama ev sahiplerinin tercihlerini değiştirdi. Yüzde 25 zam sınırına takılmak istemeyen ev sahipleri kısa dönem kiracı aramaya başladı. Hem uzun süren tahliye süreçleri hem de piyasa değerinin altında kalan rakamlar nedeniyle kimi mülk sahipleri artık uzun dönemli kiralamaya sıcak bakmıyor. Kısa ve orta dönem kiralık ev ilanları hızla artarken, uzun dönem kiralık arayanların seçenekleri azalıyor.
#Ev SahibiKraliyet ailesindeki gelişmeler Londra turizminin çok işine yaradı. Biz de dünyanın dört bir yanından giden turistlerin uğrak noktası olan şehirdeki Türk restoranlarını gezdik. Kendi Londra’nızı bulmanız için şovlardan kitapçılara ve konaklama önerilerine kısa bir rehber hazırladık.
#LondraMalaga, Sevilla, Cordoba ve Granada’yı gezerken kulağımızda Yahya Kemal’in ‘Zil, şal ve gül’ diye başladığı ‘Endülüs’te Raks’ şiiri yankılanıyor. Başlığa taşıdığımız dizedeki gibi bir memleket; güneşli ve rahat. Emevi kalıntılarının üzerinde Arap esintili bir mimari, mutfak ve kültür karşılıyor bizi. Meraklıları için birkaç günde gezilmeyecek bir bölge burası…
#Hürriyet144 milyonluk Rusya halkı için yeni bir iPhone telefon, Nike ayakkabı ya da IKEA’dan bir koltuk almak artık hayal oldu. Zira Ukrayna işgali nedeniyle Batılı birçok marka Rusya’dan çekilme kararı aldı. Louis Vuitton’un da bağlı bulunduğu Fransız tekstil grubu LVMH başta olmak üzere Hermes ve Chanel gibi pek çok lüks giyim markası da cuma günü Rusya’dan çekileceklerini duyurdular.
#Rusya2022 Pekin Kış Olimpiyatları Oyunları’nın başlamasına az bir süre kalmışken bir yandan koronavirüs salgını bir yandan da batılı ülkelerin uyguladığı diplomatik boykot kararı yüzünden zor günler geçiren Çin flaş bir hamleyle imajını batılı TikTok'çulara emanet etti...
#ÇinFransa’da hükümet bu kez de havuza giren Müslümanları hedef aldı. Fransız gazetesi Le Monde’un haberine göre hükümet, ev kiralama şirketi Airbnb’den kadın kadına havuza girmek için villa kiralayan Müslümanları rapor etmesini istedi.
#FransaAkıllı telefonlarımıza indirebileceğimiz uygulamalar yurtiçi veya yurtdışı seyahatlerde hayatımızı kolaylaştırıyor! Bu mobil uygulamalar sayesinde otel-uçak rezervasyonu yapıp restoran tavsiyelerine ulaşabiliyoruz. Jürimize en iyi seyahat uygulamalarını sorduk, 10 tanesini sıraladık.
#GazetehaberleriDünya genelinde kısa süreli ev kiralama hizmeti veren Airbnb hakkında tüyler ürperten gerçekler ortaya çıktı. Eski Airbnb çalışanlarının iddialarına göre, kiralanan evlerde yaşanan korkunç olayları örtbas etmek için şirket her yıl 50 milyon dolar para harcıyor...
#Airbnb