Teknolojinin şüphesiz hayatımıza getirdiği sayısız faydalar var. Ancak teknoloji kullanımı üzerinde kontrolün kaybolması ve teknolojinin ölçüsüz ve sınırsız kullanılması ciddi zararlara sebep olabilir. Günümüzde internet ve ekran kullanımını da kapsayan teknoloji kullanımı; ebeveynler tarafından en çok sınır getirilmeye çalışılan konuların başında geliyor. İstanbul Beşiktaş’ta eğitim veren Özel Ata Koleji’nin Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Servisi, bilinçli teknoloji kullanımı rehberi oluşturdu.
#EğitimDışarı çıkma sürelerinin kısıtlı olması, enerjilerini atacakları herhangi bir fiziksel aktivite yapamamaları nedeniyle çocukların bir kısmında kilo artışı olduğuna dikkat çeken Uzman Diyetisyen ve Uzman Klinik Psikolog Merve Öz, alınabilecek basit önlemlerle çocukların daha sağlıklı beslenip kilo almalarını engellemenin mümkün olabildiğini söyledi. Öz, “Ana öğün ve ara öğün saatleri belirlenerek, bu saatler dışında çocukların yemek yemesinin engellenmesi çok önemli” diye konuştu.
#Uzman Diyetisyen Ve Uzman Klinik PsikologKoronavirüsle birlikte yetişkinlerin günlük yaşantısında olan değişim çocuklarda da oldu. Bu süreçte çocukların ruh sağlığının yetişkinlere göre daha çok etkilendiğini dile getiren Çocuk Gelişimi Programı Başkanı Dr. Fatma Özkür Duman, ailelere önerilerde bulundu.
#Dr. Fatma Özkür DumanAkciğerlere ait hava yollarının iltihaplanmasıyla oluşan ve kış aylarında kendini gösteren bronşit çocukları daha fazla etkiliyor. Bronşit, soluk borusundan dallanarak akciğerlere yayılan hava borularını örten zarın akut veya kronik olarak iltihaplanması anlamına geliyor.
#ÇocukPandemi günlerinde çocuklar sosyalleşmek konusunda da elbette kısıtlandı. "Fiziksel olarak mesafelensek de sosyal olarak yakınlaşmaya her zamankinden çok ihtiyacımız var" diyen Rehber ve Psikolojik Danışman Betül Aşık, bu dönemde çocukların sosyal çevreleri ile temasta kalmalarının oldukça önemli olduğunu söyleyerek ailelere önerilerde bulundu.
#PandemiMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Uzaktan eğitimi duymayan yok ancak az da olsa denemeyenler mevcut. Bu yüzden uzaktan eğitime gereken özeni gösterelim, diyorum. Bu benim Bakanlığımızın ya da ülkenin tercihi değil. Dünyaca sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz, daha iyi sonuçlar almak için bulduğumuz çözümleri hep birlikte denemeli, sahiplenmeliyiz." ifadelerini kullandı.
#Ziya SelçukKonuşma seslerinin ediniminde görülen sorunlar ve müdahalenin gecikmesinin ilkokul döneminde okuma-yazma edinimi sürecini de aksatabileceğini belirten Dil ve Konuşma Terapisti Yasemen Şahin, çocukları konuşma zorluğu çeken ailelere önerilerde bulundu.
#ÇocukMili Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürü Dr. Cem Gençoğlu, Liselere Geçiş Sistemi sınavı (LGS) ile ilgili ailelere önerilerde bulundu. Hürriyet’e konuşan Gençoğlu, “Sınav sürecini yönetmek, aile için çocuğunun gireceği sınavdan daha büyük bir sınav” dedi. İşte ebeveynlere LGS önerileri:
#GazetehaberleriHaziran başından itibaren başlayan normalleşme sürecine uyumun herkesi farklı şekilde etkileyebileceğini belirten uzmanlar, bu durumun aile bireyleri arasında bile anlaşmazlıklara yol açabileceğine dikkat çekiyor. Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Emre Tolun Arıcı, normalleşme sürecinde herkesin yaşadığı duygunun farklı olabileceğini söyledi, ailelere önerilerde bulundu.
#Normalleşme SüreciEvde daha fazla vakit geçiren çocuğun fast food ve abur cubura yöneldiğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Sedef Aksu, “Evde hareketsiz kalan ve çok fazla abur cubur tüketen çocuk hızla kilo alır. Karantina süreci bittikten sonra sağlık sorunu yaşayabilirler, bu durum obezite riskini artırır. Kilo artışı şikayetiyle bize başvuran hastalar var” uyarısında bulundu.
#ÇocukEngelli olan çocuğu içinde bulunduğu çevrede değerlendirerek koşulları uygun hale getirmeye ve iyileştirmeye çalışmak hem aile hem de çocuk için önemi büyük olan bir çabadır. Peki, nelere dikkat etmek gerekir? İşte, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde uzmanlardan önemli tavsiyeler...
#Engelli Çocuk4 milyonu aşkın öğrenci için 2 günlük uyum eğitimi yarın başlıyor. Okul öncesi hazırlığın önemine dikkat çeken uzmanlar, kendilerinden ayrılmakta zorlanan çocukların ailelerine en fazla 1 ay okul içinde bekleyebileceklerini ama sınıfa girmemeleri gerektiğini öneriyor.
#GazetehaberleriÇocuklu ailelerin gündemi yaz tatilinden okul hayatına dönüyor. Okulların açılma sürecinde okula kayıt ve kıyafet-kırtasiye alışverişi telaşında olan ailelerin akıllarındaki en önemli konu yine çocukların başarılı bir eğitim dönemi geçirmesi oluyor. Çocuk-Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Leyla Alkaş, yeni eğitim dönemine iyi bir başlangıç için ailelere önerilerde bulundu.
#Okula AdaptasyonYarıyıl tatili pazartesi günü sona eriyor. Okul dönemine girerken, uyku, beslenme ve çalışma disiplini açısından hazırlık yapılmasının faydalı olacağını belirten uzmanlar, çocuğun akademik ve sosyal başarısı için anne-babanın yol gösterici, çocuğa disipline olmayı öğretebilen bir yaklaşımda olması gerektiğini vurguladı.
#ÇocukAkciğerlere ait hava yollarının iltihaplanmasıyla oluşan ve kış aylarında kendini gösteren bronşit çocukları daha fazla etkiliyor. Bronşit, soluk borusundan dallanarak akciğerlere yayılan hava borularını örten zarın akut veya kronik olarak iltihaplanması anlamına geliyor.
#Bronşite Kökten ÇözümÇocuklarda sıklıkla görülen kulak burun boğaz hastalıkları hakkında uyarılarda bulunan Op. Dr. Halide Güneş Çiftçi, “Üst solunum yolu enfeksiyonları, orta kulak enfeksiyonları, geniz eti veya bademcik büyümesi, işitme kayıpları, konuşma geriliği, boyunda şişlikler ve solunum güçlükleri gibi durumlarla karşılaşmaktayız” dedi.
#Kulak Burun BoğazArı, kene, böcek, sivrisinek sokmalarına karşı hazırlıklı olmanın ve önlem almanın tam zamanı… Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. İsmail Yıldız, bebek ve çocukları sivrisinekten korumak için lavanta yağının en doğal ve etkili yöntem olduğunu söyledi.
#Lavanta Yağı