Büyük İstanbul depremi için tarih belli mi? Deprem ne zaman olacak? Türkiye'nin deprem riski en düşük yerleri olan Sivas, Konya ve Kastamonu'daki depremler ne anlama geliyor? CNN TÜRK Muhabiri Mücahit Topçu, Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'a sordu.
#Ahmet Övgün ErcanYüksek Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Marmara Denizi'nden bir Kuzey Marmara kırığının geçtiğini belirterek, "Tekirdağ depremi dediğimiz ikinci kol, bu kırık üzerinden olacak. Tekirdağ kolunun beklenen deprem odağı da tam Marmara Ereğlisi'nin 10-15 kilometre deniz içinde olacak. 10-15 kilometre deniz içinde granit katmanında patlayacak, doğu-batı doğrultusunda bir patlama gösterecek. Aynı zamanda 1-1,5 metre göçecek ve Marmara'da 2-2,5 metre Yunanistan'a doğru bir kayma yaşanacak. Bu depremin büyüklüğü ne olur derseniz, 7.2 olur. Bu deprem çok büyük olur" dedi.
#DepremMANİSA’da dün saat 18.53’te meydana gelen ve merkez üssü Gölmarmara İlçesi olan Richter Ölçeği’ne göre 5.1 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede 19 saatte, büyüklükleri 1.2 ile 4.9 arasında değişen toplam 70'den fazla sarsıntı oldu. Manisa'da AFAD verilerine göre saat 14.04'te 4.8 büyüklüğünde bir deprem daha ölçüldü. Kandilli depremin büyüklüğünü 4.9 (Saruhanlı Lütfiye) olarak duyurdu. Gölmarmara ve Saruhanlı ilçelerinde, evleri hasar görenler ve devam eden sarsıntılar nedeniyle korkanlar, geceyi Manisa İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri tarafından kurulan çadırlar ve yakınlarının yanında geçirdi. Prof. Dr. Ahmet Ercan artçı sarsıntıların en az 15 gün sürmesinin beklendiğini söylüyor.
#Manisa- İTÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Ercan:- "Bugün Marmara 17. depremini bekliyor. Baktığımızda yaklaşık 2045 çıkıyor. 2030 yılında olabilir mi, olamaz. Hiçbir zaman erken olmamış. Olası yıl 2075'e doğru gecikebilir. Hatta 2150 yılına kadar dahi gidebilir"
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Övgün Ercan, dün Marmara'da peş peşe meydana gelen 3 deprem, Ege Denizi ve bugün de Yunanistan'ın batısında İyon Denizi'nde meydana gelen depremlerle ilgili hurriyet.com.tr'ye önemli açıklamalarda bulundu. Üç depremin birbirini tetiklemediğini belirten Ercan, Marmara'da meydana gelen 4.2'lik depremin ardından büyük bir deprem beklemediğini söyledi ve ekledi: ''Marmara, 1999 depreminden sonra aşırı boşaldığından yakın sürede büyük bir deprem beklemiyorum. Ne var ki, ana deprem oluncaya dek Marmara’da bu ile bundan büyük gerginlik depremleri olacaktır. Geciken Kentsel Dönüşüm ivedilikle bitirilmelidir. Yoksa çok üzüleceğiz.''
#Ahmet Övgün ErcanKandilli Rasathanesi’yle Alman Jeoloji Araştırma Merkezi’nin olası İstanbul depremiyle ilgili yürüttüğü çalışmayı değerlendiren deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Övgün Ercan, dün Nature dergisinde yayınlanan araştırmanın sonuçlarının doğru olduğunu söyledi. Tarihi yarımada olarak adlandırılan Eminönü’nün önünde bir deprem beklemeyen Ercan, büyük depremin yerini Marmara Ereğli, büyüklüğünü ise 7 ile 7.2 olarak açıkladı. İşte Ercan'ın hurriyet.com.tr'ye özel o yorumları...
ABD’de yaşayan Türk araştırmacı Cemil Emre Yavaş ve ekibi, 5,5 büyüklüğünün altındaki depremleri 30 gün önceden tahmin edebilen yapay zekâ tabanlı sistemle San Diego’da yüzde 98, İstanbul’da yüzde 91’e yakın başarıya ulaştıklarını duyurdu. Yavaş, çalışmanın detaylarını Hürriyet’e anlattı... Ayrıca Türk biliminsanlarına da sordum: Bu mümkün mü? Çalışmaya oldukça mesafeliler: “Depremler tahmin edilemez” diyorlar, ekliyorlar: “Tahminlere değil, deprem dirençli kentler yaratmaya odaklanın!”
#Cemil Emre YavaşGümüşhane, Erzincan ve Yalova'nın üzerinde olduğu Kuzey Anadolu kırığında meydana gelen depremleri değerlendiren jeofizik yüksek mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, "Şu anda çekinceli bir durum söz konusu değil. Bunlar, İstanbul depreminin tetikleyicisi ve ön depremi değil. Bu tarz küçük depremler olur. Gerginlik biriktikçe ve patlama noktası yaklaştıkça, gelecekte deprem büyüklükleri de artacaktır" dedi.
#DepremEvvelsi gece saat 23.50 sularında Yalova’nın Çınarcık ilçesi açıklarında, İstanbul’da da hissedilen 4.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Ne ben ne ailem bu depremi hissettik. Bundan önce 4 Aralık’ta Gemlik Körfezi’nde meydana gelen 5.1 ve 4.5 büyüklüğündeki iki depremi de aynı şekilde hiç hissetmedik. Ancak hem mahalle komşum hem de gazeteci arkadaşım Emre Eser her 3 depremi de oturduğu 4 yıllık, 8 katlı yeni binasında sanki “İstanbul yıkılıyormuşcasına” hissettiğini söyleyince, dahası birçok arkadaşımdan da “Nasıl yani hiç mi hissetmedin” tepkisi alınca “Acaba” dedim, “Emre, 4 yıllık yeni binada depremi böylesine büyük hissederken ben 40 yıllık binada aynı depremi neden hissetmedim? Yoksa binamız çok mu sağlam?” Ve anladım ki bu durum çoğumuz için hayli yanıltıcı olabileceği gibi kafa da karıştırıyor. Ben de durumu uzman hocalarımıza sordum. İşte yanıtlar...
#DepremVan'da 9 Kasım 2011'de meydana gelen 5.6'lık depremde 40 kişi hayatını kaybetmişti. Depreme ilişkin anısını paylaşan deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, 'Eğer çalışmaya gitmeyip, Bayram Oteli'nde kalmış olsaydım; ben de tıpkı Japon bilim insanı gibi ölen bir Türk bilim insanı olacaktım. Belki bir sokağa benim de adımı koyarlardı.' ifadelerini kullandı.
#VanVan'da 9 Kasım 2011'de meydana gelen 5.6'lık depremde 40 kişi hayatını kaybetmişti. Depreme ilişkin anısını paylaşan deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, 'Eğer çalışmaya gitmeyip, Bayram Oteli'nde kalmış olsaydım; ben de tıpkı Japon bilim insanı gibi ölen bir Türk bilim insanı olacaktım. Belki bir sokağa benim de adımı koyarlardı.' ifadelerini kullandı.
#VANKonya, İzmir ve Erzurum'daki depremlere ilişkin konuşan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, "Dün 3 ilde olması rastlantı. Her zaman olabilecek, 'depremcik' ve 'küçük deprem' diye andığımız sarsıntılardır. Sadece Erzurum'un üzerinde duruyorum. Erzurum Narman hattı bana göre depremini bekliyor. Erzurum-Kars kesiminin de devamı olan Çıldır Gölü-Ermenistan hattında bir deprem beklentisi içindeyim. Orada 6'dan daha büyük bir deprem olursa benim için şaşırtıcı olmaz" ifadelerini kullandı.
#DepremSEVEN For Life Thermal Hotel, 2 ünlü misafirini daha Feronya Restoran’da ağırladı. Mekan; Türkiye ve Avrupa güzeli, bale sanatçısı, akademisyen ve çok sayıda çevre, kadın ve kırsal kalkınma derneğinin kurucusu Nazlı Deniz Kuruoğlu ve dünyaca ünlü jeofizik profesörü, deprem bilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan’ı konuk etti. Yediyol Holding Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Şuheyp Mendi ve eşi İnci Mendi’nin ev sahipliğini yaptığı yemek davetine; Holding Genel Koordinatörü Hasan Göçmen ve eşi Esra Göçmen ile jeoloji mühendisi Ahmet Anıl Kayaalp’te eşlik etti. Yemek öncesinde yapılan toplantıda Kuşadası’nda termal turizm, termal kentsel dönüşüm, Kuşadası’ndaki deprem riski ve ikinci konutların göreceği zararlar, Kocagöl Lagünü’ndeki çevresel sorunlar ve holdingin ülke genelinde kurduğu jeotermal ısıtmalı teknolojik seralar hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu.
#1Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, sıvılaşmış kaygan zeminden oluştuğu belirlenen bazı alanlarda atılan temellerin yetersiz olduğunu belirterek "Alaşehir'de 6.2 ile 7 büyüklüğünde bir deprem tahmin ediyoruz" dedi.
#DepremSosyal medya paylaşımları nedeniyle gözaltına alınan Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, yurt dışına çıkış yasağı konulup adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Prof. Dr. Ercan'ın emniyetteki ifadesinde, "Pişmanım, art niyetim yoktu, oralarda öyle konuşuyorlardı, doğru olmadığını öğrendim, ben de paylaştım ve geri kaldırdım" dediği belirtildi.
#Övgün Ahmet ErcanJeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, sosyal medyadaki 'İlk iki gün asker inmediği için korumasız kadınlara tecavüz edilmiş' şeklindeki paylaşımı nedeniyle Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında Elazığ'da gözaltına alındı.
#Ahmet ErcanDeprem Uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Malatya’da meydana gelen 5,6’lık deprem sonrası uyarılarda bulundu. Bu depremin artçı olduğunu söyleyen Ercan; artçıların devam edeceğini, bazılarının ise yıkıcı olabileceğini belirterek, "Evlere kesinlikle girilmemelidir" uyarısında bulundu.
#Prof. Dr. Övgün Ahmet ErcanDeprem Uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Malatya’da meydana gelen 5,6’lık deprem sonrası uyarılarda bulundu. Bu depremin artçı olduğunu söyleyen Ercan; artçıların devam edeceğini, bazılarının ise yıkıcı olabileceğini belirterek, "Evlere kesinlikle girilmemelidir" uyarısında bulundu.
#Övgün Ahmet Ercan6 Şubat depremiyle yıkıldık, TV ekranlarının karşısında her dakika felaketin boyutunu anlamaya çalışıyor, mucize kurtuluşlarla havalara uçuyoruz... Bir soluk arasında 30 Ekim 2020 İzmir ve 23 Kasım 2022 Düzce sarsıntıları sonrası yazdıklarımdan notlar hazırladım:
#1Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremle ilgili Deprem Bilimci Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki depremin yaklaşık 130 atom bombası gücünde olduğunu söyledi. Öte yandan depremin yer altındaki ürkütücü sesi Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Araştırma Görevlisi Dr. Hamdullah Livaoğlu tarafından kaydedildi.
#Depremİstanbul’da dün 03.15’te merkez üssü Kâğıthane olan 3.1 büyüklüğündeki deprem, çoğumuz tarafından hissedilmedi bile ancak Prof. Dr. Okan Tüysüz’ün katıldığı bir yayında ‘Bu bölgede aktif bir fay yok’ açıklaması, endişeden çok komplo teorilerini tetikledi. Teorilerden ilki 2 gün boyunca Boğaz’a demirleyen 155 metre uzunluğundaki ABD savaş gemisinden bir saldırı yapılmış olması, ikincisi de Tesla’nın çılgın projesi ‘HAARP’ın depremi tetiklemiş olma olasılığıydı. Her iki teoriyi de farklı uzmanlara sordum.
#HAARPYURDUMUZA geçmiş olsun! Başta Düzce ve çevre iller çarşamba günü depremle uyandı. Elbette tüm ülke sarsıldı, iki can yitirdik, “Yine de ucuz atlatıldı” dedik... Depremle ilgili sorular ve tartışmalar başladı tabii ki... Aklıma İzmir İş Dünyası Derneği (İZİD) Başkanı İnşaat Mühendisi Feyyaz Sungur’la ilgili, 8 Kasım’daki bir haber geldi. Konu, imar affı ya da imar barışı... Özetliyorum:
#1