Mesleki eğitim okulları, ülkemizde, Tanzimat Fermanı’nın yayınlanmasını takiben, 1857’de Maarif Nezareti Nizamnamesi ile bölgesel ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak açılmaya başlandı.Askeri Baytar Mektebi, Orman Mektebi, Ziraat Talimnamesi o dönemin ilk meslek okulları arasında yer aldı. Cumhuriyet döneminin de öncü Mesleki ve Teknik Okulları olarak değerlendirilirler…
#Konuk YazarOsmanlı'dan bu yana erkek çocuklarına verilen isimlerden biri olan Cevdet, karşılık beklemeden yapılan iyilik anlamına gelir. Bu isim birçok kitapta, iyilik, kusursuzluk ve tazelik manasında da kullanılmıştır. Tarihte bu ismi taşıyan en meşhur kişilerden biri Mecelle'yi yazan Ahmet Cevdet Paşa'dır. Cevdet ne demek? İsmin özellikleri nelerdir detayları ile derledik.
#CevdetEdebiyat tarihimizde 1908 -1923 yılları, Milli Edebiyat dönemi olarak nitelendirilir. 15 yıllık bir dönemi kapsayan bu sürecin en önemli özelliği dilde sadeleşme hareketinin başlaması ve şiir dışında çok fazla sayıda roman ve öykü kitabının yayımlanmasıdır. Milli edebiyat dönemi yazarları kimlerdir ve özellikleri nelerdir detayları ile derledik.
#EğitimEdebiyat döneminde bilinen birçok farklı dönem bulunmaktadır. Tanzimat dönemi de edebiyatta bulunan en önemli dönemlerden birisi olarak bilinmektedir. Tanzimat dönemi yazarlarının kim olduğunu öğrenmek ve Tanzimat döneminin özellikleri hakkında bilgi edinmek isteyebilirsiniz. Tanzimat dönemi yazarları kimlerdir ve özellikleri nelerdir? Tanzimat dönemi yazarlarının eserleri ve kitapları nelerdir tüm detayları ile derledik.
#EğitimTBMM Başkanı Mustafa Şentop, canlı yayında gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Şentop, "bizim tarihimizde ve İslam düşüncesi ve hukukunda teokrasi olmadığını düşünüyorum. Bahsettiğimiz Batılı anlamda. Teokratik iktidar yapısı olmadığı kanaatindeyim." dedi. Şentop, "Eskiden ulusal hükümetlerin ülke sınırları içerisinde demokrasiye, özgürlüklere karşı tehdit ve risk oluşturan uygulamaları vardı. Şimdi ise çok uluslu şirketlerin demokratik davranışları, siyasi kararları etkileyen tutumları var. Bence tedbir alınmazsa, bu tedbiri uluslararası bazı sözleşmelerle, ülkelerin birlikte hareket etmesi suretiyle yapabiliriz." ifadelerini kullandı. "Demokasinin modası geçmiş değil, geçmeyecektir" diyen Şentop, sözlerine şöyle devam etti: Demokrasinin şablon ve kavram olarak kalacağını düşünüyorum ama içeriğinin boşaltılması, bozulması, manipüle edilmesi riskiyle karşı karşıyayız
#Mustafa ŞentopUsta oyuncu Suna Selen, yer aldığı dizi ve film projelerinin yanı sıra konuk olduğu programlarla da gündeme geliyor. İkinci evliliğini Münir Özkul ile yapan ve bu evlilikten kızı Güner Özkul'u dünyaya getiren Suna Selen 2016 yılında İsmet Küntay Tiyatro Ödülleri kapsamında ilk kez verilen Yaşam Boyu Nadide Küntay Ödülü'ne layık görülmüştü.
#Suna SelenGenç Türkiye Cumhuriyeti'nin Kuruluşu büyük bir mücadele neticesinde elde edilen Zafer'in taçlanması ile olmuştur. Kurtuluş Savaşı kazanılmış ve TBMM açılmış yepyeni bir Cumhuriyet Anadolu'nun bağrından yeniden filizlenmişti. Fakat Türkiye Cumhuriyeti her anlamda büyük bir İmparatorluğun da devamı olan bir devletti. Muhteşem bir hükümdarlık sürmüş olan Osmanlı İmparatorluğu çöküş döneminde "Boğazın hasta adamı" olarak anılır olmuştu. Osmanlı Devleti'nin son yıllarında aydınlar, düşünürler ve vatanperver insanlar çare ve çözümler arayışına girmişti. Dönemin en bilinen grubu "Genç Türkler" yani Jön Türklerdir. İşte, Jön Türkler kimdir, Osmanlı'da Jön Türklerin etkisi nasıl olmuştur ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
Osmanlı İmparatorluğu yüzyıllar boyunca çok geniş bir coğrafyada hüküm sürmüştür. İmparatorluk toprakları genişledikçe idari yönden çeşitli sorunlar ortaya çıkmış ve bunların giderilmesi için ilk devirlerde Sultanlar fermanlar çıkarmıştır. Ancak Osmanlı'nın sınırları dışında da var olan bir dünya ve bu dünyada yaşanan gelişmeler vardı. Milliyetçilik akımı Fransız İhtilali ile ortaya çıkmış, farklı gelişmeler olmuştu. Zaman zaman duyulan "Mecelle ya da Mecelle Kanunu" merak uyandırmaktadır. İşte ilgiyle okuyacağınız Mecelle kanunu nedir, kaç maddeden oluşur, neleri kapsar ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Mecelle KanunuTürkiye Cumhuriyeti kurulmadan önce, Osmanlı'nın son dönemlerinde ülke çok sıkıntılı günler geçirmiştir. İşte ilgiyle okuyacağınız istibdat dönemi nedir, özellikleri nelerdir, dönemin yasakları ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#İstibdat Dönemi Nedir?LGS sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih yapacak öğrenciler, Aksaray lise taban puanları ve yüzdelik dilimlerini araştırıyor. Aksaray lise taban puanları ve yüzdelik dilimleri, lise eğitimine devam etmek isteyen adayların, tercih döneminde yardımcısı olacak. Peki Aksaray' da sınavla öğrenci kabul eden okulların taban puanlarını ve yüzdelik dilimleri nedir? İşte 2021 yılına ait Aksaray Anadolu, İmam Hatip, Fen Lisesi LGS yüzdelik dilimleri ve taban puanları bilgisi
#Aksarayİlk kadın şair Antik Çağda yaşamış olan Sappho'dur. Türkiye'de daha çok Sapfo adıyla bilinen şair, M.Ö. 615 yılında Yunanistan'da doğdu. Lirik şiirler kaleme alan Sappho'nun yaklaşık 200 şiiri günümüze kadar ulaştı. Tıpkı ilk kadın şair gibi ilk kadın yazarın kim olduğu da birçok kişi tarafından merak ediliyor. Türk ve Dünya edebiyatında ilk kadın romancı kimdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#İlk Kadın Yazar Kimdir?Utilitarizm, hukukta ve diğer sosyal bilimlerde faydacılığı temel alan bir kuramdır. ''Faydacı ahlak'' ve ''Ulitiryanizm'' adıyla da bilinir. Bu görüşe göre çoğunluğun refahı için bireylerin ve azınlıkların haklarından feragat edilebilir. Utilitarizm akımının özellikleri nelerdir ve kurucusu kimdir? Sizin için araştırdık.
#Utilitarizm Nedir?Meşrutiyet döneminin önde gelen kadın yazarlarından, kadın hareketinin öncülerinden olup da zamanla tamamen unutulan Emine Semiye yeniden okurla buluşuyor. ‘Emine Semiye Kitaplığı’ başlıklı dizinin başlangıç kitabı ‘Sefalet’ Türk romanının ilk örneklerinden biri.
#SefaletÜlkemizde Osmanlı Devleti zamanında inşa edilen cami sayısı fazladır. Bazıları günümüze kadar varlığını koruyabilmiştir. Bunlardan bir tanesi de Fatih Sultan Mehmet Camii'dir. Bu ünlü caminin nerede olduğunu, tarihini, özelliklerini ve kim tarafından yaptırıldığını sizler için derledik. Ayrıca cami hakkında bilinmesi gereken diğer detayları da derledik.
#Fatih Sultan MehmetAnkara ve Diyarbakır'da iki çocuğun şırınga şeklindeki çikolatanın kapağının boğazına kaçması sonucu hayatını kaybetmesi üzerine okul kantinlerinde denetimler yapılıyor. Ümraniye'de zabıta ekipleri gittikleri okullarda denetim gerçekleştirdi. Bir okulun yakınındaki bakkalda bulunan şırınga çikolatalar ise işlem yapılarak yediemine götürüldü.
#İstanbulAdalet Bakanı Abdulhamit Gül, "Türk Yargı Etiği Bildirgesi en başta bağımsızlık ve tarafsızlığın önemine, hukukun, hak ve hürriyetlerin üstünlüğüne, insan onurunun, doğruluk ve dürüstlük gibi değerlerin önceliğine, saygı ve nezaketin, mesleğe yakışan olgun davranışların değerine vurgu yapıyor" dedi. Bakan Gül ayrıca "Hile ve kumpaslarla hukuku çiğneyenlerin, vicdanını terör örgütüne esir edenlerin, Türk yargısı içinde yeri yoktur" diye konuştu.
#Abdulhamit GülMEB'in 24 Kasım Öğretmenler Günü etkinlikleri kapsamında Ankara'da ağırlayacağı, eğitimde farklılıklar oluşturan 130 öğretmen arasında, kendi alanlarında başarılı çalışmalara imza atmış isimler yer alıyor. Tekirdağ'da görev yapan Melih öğretmen, Mobekap isimli proje kapsamında Gaziantep'teki bütün köyleri dolaşarak yetenekli çocukların müziğe kazandırılması için çalıştı. Afyonkarahisar'da görevli Özlem öğretmen ‘Geri Dönüşümden Tasarıma’ isimli projesi ile büyük beğeni topladı ve velilerin eserlerinden yıl sonu resim ve sanat galerisi oluşturdu. İzmir'in Tire ilçesinde çalışan Mutlu öğretmen, Türkiye'nin birçok ilinde düzenlediği seminerlerle 5 bin öğretmene geleneksel çocuk oyunları eğitimi verdi.
#MEBMecelle, 1868-1876 yılları arasında Ahmet Cevdet Paşa başkanlığındaki bir komisyon tarafından derlenmiştir. 99 genel hukuk ilkesini içeren giriş bölümünden sonra Mecelle şu konulara değinir: Büyu, İcar (kira), Kefalet, Havale, Rehin, Emanet, Hibe, Gasp ve İtlaf, Hacir, İkrah ve Şuf'a, Enva-ı Şirket (ortaklık çeşitleri), Vekâlet, Sulh ve İbra, İkrar (borcu kabul etme), Dava, Beyyinat ve Tahlif (kanıt ve delil), Kaza (yargı). Peki, Mecelle tam olarak nedir?
#Mecelle