Adrenalinizi artıracak, keşif duygunuzu kışkırtacak, yeteneklerinizi sınamanıza fırsat verecek bir tatil programına ne dersiniz? Gözünüzde büyütmeyin. Haftada iki gün düzenli spor yapıyor, sağlığınıza dikkat ediyorsanız siz de yaz aylarında rahatlıkla göllerin arasından yürüyerek Kaçkar Dağları’nı geçebilir, temmuzun ilk yarısında geceleri gökyüzünde yaşanan meteor şölenine tanıklık edebilirsiniz. Rehber eşliğinde Ağrı’ya tırmanıp, kanoyla Kızılırmak kıyılarını keşfedebilirsiniz. Atlas Dergisi, tatilde macera yaşamak isteyenlere beş alternatif rota öneriyor.
Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Terzi, nörolojik hastalıklara dikkat çekmek, nöroloji asistan ve uzmanların eğitimine destek sağlamak için çıktığı 6 gün süren Ağrı Dağı tırmanışında ölümcül olabilen ‘akut dağ hastalığı’na yakalandı.
#Türk Nöroloji DerneğiSosyal medyada gösteri dünyasının ünlülerini gördüğünüzde siz de özeniyor musunuz? Kusursuz vücut hatları, yaşları ne kadar ileri olursa olsun tek bir kırışık bulunmayan ciltleri, pırıl pırıl dişleri, dolgun dudakları. İncecik belleri, dolgun kalçaları... Kısacası günümüz güzellik anlayışına göre mükemmel sayılacak ne kadar ayrıntı varsa hepsi!
#Donna D'erricoAlplerin bir bölümünü oluşturan Dolomit Dağları'nın en yüksek noktası olan Marmolada'da meydana gelen çığ felaketi, iklim değişikliğinin olumsuz etkisini bir kez daha gözler önüne serdi. Peki Türkiye’deki buzul dağlarında da erime yaşanıyor mu? İtalya’dakine benzer bir çığ felaketi bizde de yaşanır mı? İşte Marmolada felaketine tanık olanların anlattıkları ve Türkiye’deki buzul dağlarının son durumu…
#İklim DeğişikliğiAğrı Dağı'na tırmanmak için Ankara'dan gelen Fransa Konsolosluğu'nun 5 görevlisi, rehberleri Saffet Akkuş nezaretinde zorlu bir tırmanış gerçekleştirdi. Türk dağcıların da bulunduğu grup, kar ve fırtınanın etkili olduğu dağda zirveye ulaştı.
#Ağrı DağıAğrı Dağı'na tırmanmak için Ankara'dan gelen Fransa Konsolosluğu'nun 5 görevlisi, rehberleri Saffet Akkuş nezaretinde zorlu bir tırmanış gerçekleştirdi. Türk dağcıların da bulunduğu grup, kar ve fırtınanın etkili olduğu dağda zirveye ulaştı.
#AğrıÜç tarafı denizlerle çevreli olan ülkemizin dört bir yanı dağlarla çevrilidir. Dünyanın en güzel ülkelerinden birinde yaşıyoruz. Dünya bir bütün olarak güzel olsa da coğrafi ve mevsimsel çeşitlilik bakımdan zengin bir ülke olduğumuz da kesindir. Türkiye sınırları içinde bulunan, yükseklikleri ise, 5137 metre ila 2500 metre arasında değişen dağlar bulunuyor. Türkiye'deki ve dünyadaki bilinen dağların isimleri ve bulunduğu yerler nelerdir sizler için derledik.
İRAN'dan gelen ve Ağrı Dağı?na tırmanan 6?sı kadın 24 dağcı ölümden döndü. Türkiye Dağcılık Federasyonu Batman Temsilcisi Emrullah Girgin ve 2 dağcı; tipi nedeniyle mahsur kalan İranlı dağcıları, bulundukları 4 bin 200 metreden indirmeyi başardı.
#İranAğrı İbrahim Çeçen Üniversitesi öğrencileri, Taşlıçay İlçesi’ndeki Türkiye’nin en yüksek rakımlı göllerinden biri olan Balık Gölü’ne tırmandı. En derin noktası 37 metre olan lav set gölünü gezen öğrenciler, 2650 metre yüksekliğindeki Ziyarettepe Dağı’nın zirvesine çıkarak bayrak açtı.
#Ağrı‘Geçkin Gezgin’ lakaplı A. Rüştü Hatipoğlu 70 yaşında bir dağcı. Hayatının son 12 yılını tırmanışlarla geçirmiş... Kendisine “Hiç yorulmuyor musunuz” diye sorduğumuzda “Uzun süre aynı yerde olmak beni hem ruhen hem de fiziksel olarak çürütüyor” diyor. Yakında Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı’na (TEGV) bağış toplamak için yine Everest’e tırmanacak. Hazırlıklarını tamamlayan Hatipoğlu ile konuştuk.
#Hürriyet'Türkiye'nin çatısı' olarak nitelendirilen Ağrı Dağı'nın şapka buzulları, sıcakların etkisiyle eriyor. Dağın eteklerindeki bazı köyler, özellikle aşırı sıcaklarda buzulların erimesi ile sele maruz kalıyor. Erzurum Alpin Doğa Sporları Kulübü Başkanı Mustafa Tekin, "Ağrı Dağı'ndaki ciddi değişim, gerçekten korkutucu boyutta çünkü inanılmaz hızlı bir şekilde buzullar eriyor" dedi.
#Ağrı Dağı6 yıl aradan sonra resmi tırmanışlara başlanan Ağrı Dağı'nda 25 Haziran'da Ukraynalı dağcıların karşısına biri albino olmak üzere iki ayı çıktı. Korku dolu anlar yaşayan dağcıların çığlıkları üzerine ayıların kaçtığını söyleyen tur rehberi Saffet Akkuş, "16 yıldır Ağrı Dağı'nda rehberlik yapıyorum ve ilk kez bir ayı ile karşılaştım. Tırmanış sırasında kayaların arasından çıkan iki ayıdan boz olanı kaçtı, albino ise saldırmak için hamlede bulundu. Ancak hepimiz aynı anda çığlık atınca kaçtı. Kabus dolu dakikalar yaşadık" dedi. O anlar, dağcı turist kafilesinden bir kişinin cep telefonuna saniye saniye yansıdı.
#Ağrı Dağı6 yıl aradan sonra resmi tırmanışlara başlanan Ağrı Dağı'nda, 25 Haziran'da Ukraynalı dağcıların karşısına biri albino iki ayı çıktı. Korku dolu anlar yaşayan dağcıların çığlıkları üzerine ayıların kaçtığını söyleyen tur rehberi Saffet Akkuş, "16 yıldır Ağrı Dağı'nda rehberlik yapıyorum ve ilk kez bir ayı ile karşılaştım. Tırmanış sırasında kayaların arasından çıkan iki ayıdan boz olanı kaçtı albino ise saldırmak için hamlede bulundu. Ancak hepimiz aynı anda çığlık atınca kaçtı. Kabus dolu dakikalar yaşadık" dedi. O anlar, dağcı turist kafilesinden bir kişinin cep telefonuna saniye saniye yansıdı.
#Ağrı DağıAntalya'nın Kemer ilçesine kamp yapmaya gelen ve fotoğraf çekmek için dağlık bölgeye çıktıktan sonra kaybolan Mustafa Yıldırım'ı (60) arama çalışmaları sürüyor. 8 gündür haber alınamayan Yıldırım için bugün Kemer bölgesinde kara ekiplerinin yanı sıra drone ile de havadan arama çalışması yapıldı.
#AntalyaAĞRI Dağı'na da tırmanan Balıkesirli tırmanış hakemi Erdek Cennet (49), Mardin'in Derik ilçesinde bulunan Turcel Dağı'na tek başına tırmandı. Cennet, "Türkiye'nin tek solo alpinistiyim, spor tırmanış hakemliği yapıyorum. Dünyada ilk defa 5 bin 137 metrede, solo olarak 3 gün 2 gece kalıp, yüzde 11 oksijen miktarında dünya rekoru gerçekleştirdim" dedi.
#MardinTecrübeli dağcı ve fotoğrafçı Cenk Ertekin kendi adıyla açtığı YouTube kanalında 26 yıllık birikimini bu sporun meraklılarıyla paylaşıyor. Ertekin’le her birini belgesel özeniyle hazırladığı videolarını ayrıca Türkiye’den ve dünyadan en iyi trekking rotalarıyla dağcılığa başlayacaklara tavsiyelerini konuştuk.
#SeyahatManisa’nın 1517 rakımlı Spil Dağında kaza yapan ve oldukları yerden çıkarılamayan araçlar Türkiye’nin tek solo alpinisti olan dağcı Erdek Cennet tarafından görüntülendi. Araçların bulunduğu ortamlarda araç yolunun olmaması ise araçların o bölgelere nasıl geldiği hakkında kafalarda soru işareti oluşturdu.
#Manisa