PCR ya da antijen testlerinde, pamuklu bir çubukla burundan boğazın arka duvarına dokunarak alınan sürüntü örneğinin incelenmesiyle COVID-19 saptanıyor. Türk biliminsanları, burundan sürüntü yerine yeni bir yöntemi bilim dünyasına kazandırdı.
#KoronavirüsKoronavirüsün kolunu bacağını kıran spreyler, gargaralar, adaçayı ve ebegümeci karışımları, kekik yağları ve dahası… Tüm dünyada koronavirüs salgınına karşı aşılama ve yeni aşı çalışmaları tüm hızıyla devam ederken bir yandan da virüse karşı hem koruyucu hem de tedavi edici özellikleri olduğu iddia edilen pek çok ürün ortaya çıkıyor. Peki hangileri gerçekten etkili? Mercek altına aldık...
#KoronavirüsKoronavirüs salgını dünyanın dört bir yanında yayılmaya devam ederken herkes aşılardan gelecek iyi haberi beklemeye devam ediyor. Salgının seyrini değiştirebilecek haber ise Galler'den geldi. Bilim insanları ağız çalkalama sularının virüs üzerinde öldürücü etkisi olduğunu kanıtladı!
#Ağız GargarasıRadyoterapi sırasında yorgunluk artar, bağışıklık sistemini zayıflar. Işınlama sonrası mide bulantısı, kusma gibi yan etkilerin ortaya çıkma riski vardır. Bu komplikasyonların derecesi kanser hastalarının yaşı, kanser türü ve kanser evresi gibi faktörlere de bağlıdır. Radyoterapinin komplikasyonlarını bazı şifalı bitkiler azaltır, direnci arttırır.
#Kanser Tedavisinde Bitkilerin FaydasıAğız kuruluğu (kserostomi) tükürük salgısının yetersiz olması nedeniyle ağız içinin kuru ve nemsiz kalmasıdır. Ağız kuruluğu önemli sağlık sorunlarının sonucu olarak ortaya çıkabileceği için gözardı edilmemesi gereken bir durumdur.
#Ağız Kuruluğu TedavisiNobel mevsimi yine geldi çattı. Fizikçiler, kimyacılar pırıl pırıl buluşlarıyla geçen hafta Nobel'lerini aldılar. Ama bir de Nobel'le ödüllendirilmeyen, hiçbir pırıltı taşımayan, gayet pis bilimsel işler var. Bağırsak gazı koklayanlardan tutun da, malaryayla mücadele uğruna kendini binlerce kez Amazon sivrilerine sokturan araştırmacılara kadar nice cefakar bilim adamı şan şeref kazanmadan yaşayıp gidiyor.
Dişleri kahvaltıdan önce mi fırçalamak lazım yoksa sonra mı? Diş hekimlerinin uzun zamandır tartıştığı bir konu bu… Bazı diş hekimleri önce, bazıları sonra fırçalamanın daha iyi olduğunu söylüyor. İngiltere’de bir diş hekiminin dişlerin sabah kahvaltıdan sonra değil önce fırçalanması gerektiğini, sonra fırçalamanın dişlere zarar verdiğini söylemesi ile tartışma tekrar gündeme geldi. Peki, bu konuda kabul görmüş bir doğru var mı? Hangisi daha sağlıklı? Uzmanlarla konuştuk…
#Diş SağlığıAğız bakım suyu; dişler üzerinde bakteri plağına sebep olan zararlı asit maddelerine karşı koruyarak, diş sorunlarının önüne geçmektedir. Fakat gün içerisinde ağız bakımı adına diş ipi temizliği ve diş fırçasının da kullanılması gereklidir. Peki ağız bakım suyu ne işe yarar ve nasıl kullanılır? Ağız bakım suyu zararlı mı ve faydaları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Ağız Bakım SuyuGaller’de yapılan ve ağız çalkalama suyunun tükürükteki koronavirüsü 30 saniye içinde öldürülebileceğine işaret eden araştırma, bilim insanlarını karşı karşıya getirdi. Prof. Dr. Canan Karatay, salgının ilk günlerinde, ‘karbonatlı suyu’, 2 gün önce de Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu ‘adaçayı-ebegümeci’ karışımı ile gargara yapılmasını önerdi. Birçok bilim insanı ise hem araştırmanın hem de önerilerin bilimsel bir çalışma, ‘kesin bir çözüm’ gibi sunulmasına şiddetle karşı! Bilim dünyasının gargara polemiğini masaya yatırdım.
#YazarMübarek Ramazan ayının başlamasına kısa bir süre kala, vatandaşların araştırmaları hız kazandı. Ramazanda yaşanan ağız kokusu probleminden nasıl kurtulacaklarını merak eden vatandaşlar, bu kapsamda en doğru bilgileri almak istiyor. Peki, Ramazanda ağız kokusu nasıl önlenir?
#RamazanRamazan'da ağız kokusu nasıl giderilir sorusu, oruç ibadetlerini yerine getirecek olan vatandaşların araştırdığı konular arasında yer alıyor. Peki, Ramazan ayında ağız kokusunu gidermek için neler yapmak gerekir? İşte, o konu hakkında bazı uzman görüşleri
#Ramazanda Ağız Kokusu