Güncelleme Tarihi:
Yaklaşık 6 yaşından itibaren çocuğunuzun ağzında süt dişleri, kalıcı dişler ve boşluklar olacak. Bu sıralarda ilk yeni dişler diş etinin içinden çıkmaya ve süt dişlerini sallandırmaya başlar. Sonunda süt dişleri tamamen dışarı itilir ve geriye yerini kalıcı dişlerin dolduracağı boşluklar kalır. Yeni çıkan kalıcı dişlerin minesi tamamen olgunlaşmamıştır ve bu yüzden çürüğe karşı savunmasızdır. Bu aşama gençlik yıllarına kadar sürecektir. Süt dişlerini kaybetmek her çocuk için büyümenin önemli bir parçasıdır ve kalıcı dişlerin hayat boyu dayanması gerektiği için ağız sağlığı için de kritik bir dönemdir.
7 yaş civarında çocuğunuz diş fırçalama sorumluluğunu kendisi taşımaya hazır olmalıdır. Yine de dişini doğru fırçaladığını kontrol etmeniz önemlidir. Nazik ve dairesel bir hareketle ağzın her yerini ve her dişin önü, arkası ve yanı da dahil olmak üzere bütün yüzeylerini diş eti çizgisine kadar fırçaladığından emin olun. Bu yaşta çocuğunuz günde iki kez, iki dakikalığına dişini fırçalıyor olmalıdır. Fırçaladıktan sonra macunu tükürmesini sağlayın.
Süt dişleri, kalıcı dişler ve boşluklardan oluşan bu değişken karışım etkin bir şekilde dişleri temizlemeyi zorlaştırır. Çocukların dişleri yüzde 50 daha incedir. Bu yüzden uzman korumaya ihtiyaçları vardır. 6 yaş ve üzeri çocuklar için özel olarak tasarlanmış bir diş fırçası ve tadı hoş bir diş macunu seçerek çocuğunuzun her sabah ve her akşam dişlerini fırçalama alışkanlığını kazanmasına yardımcı olabilirsiniz. Diş fırçalarken gözden kaçabilen yerlere de ulaştığı için bir ağız çalkalama suyu kullanmaya başlaması için de iyi bir zamandır.