Ağız haberleri sayfasında Ağız hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 17441 Ağız haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Ağzımız ve dişlerimiz konuşma ve gülümsemenin yani iletişimin olduğu gibi sindirimin de ilk basamağı. Ağız içi temizliği ve bakımı bütünsel sağlık için de çok önemli... Ağız ve Diş Sağlığı Haftası vesilesiyle uzmanlara sorduk; daha sağlıklı dişler ve ağız için öneriler aldık.
#DişŞeker 14. yüzyıldan itibaren saray ve çevresindeki mutfaklarda kullanılmaya başlamıştır. 1517 ‘de Mısır’ın Osmanlı topraklarında katılmasıyla birlikte Osmanlı İmparatorluğu artık kendi şekerini kendisi üretmeye başlamış ve varlıklı ailelerin mutfaklarında nihayet şeker görülmüştür.
#BursaMisvak; ağız ve diş sağlığı adına oldukça şifalı uygulamalar içerisinde yer almaktadır. Diş fırçalamaya alternatif şekilde kullananlar olduğu gibi, diş fırçalamaya ek şekilde günlük olarak kullanan insanların da çokça olduğu söylenebilir. Peki, misvak nasıl açılıp kullanılır, dişler nasıl misvaklanır? Misvak dişleri beyazlatır mı? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#MisvakObezite son yıllarda küresel bir sağlık sorunu haline geldi. Yüksek kalorili yiyecekler, düzensiz beslenme ve hareketsiz yaşamın bir sonucu olarak obezite sorunu yaşayan insanların sayısı dünyada 2 milyara yaklaştı. Yeni Zelanda'da bilim insanlarının kilo kontrolü ve obezite ile savaşmak için geliştirdiği bir cihaz ise işkence aletine benzetilere tepkilere yol açtı.
#ObeziteCovid-19 virüsünün vücuda temel giriş yollarından biri olan ağız, virüs bulaşında en kritik bölgelerin başında geliyor. Pandemi sürecinde ağız sağlığı daha da önem kazanırken diş şikayeti yaşayan hastaların, bulaş riskini düşünerek hastanelere gitmekten kaçınabildiği de gözleniyor.
#AğızDijitalleşmenin faydaları COVID-19 salgını döneminde net bir şekilde karşımıza çıktı. Pek çok sektör dijital dönüşüme girerken, ağız ve diş sağlığı da son teknolojiden üzerine düşeni aldı. Bu kapsamda Align Technology Türkiye Genel Müdürü Evren Köksal, önemli açıklamalarda bulundu.
#DişAğız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dr. Cengiz Dündar, “Ağız ve dişler sindirim sürecinin başlangıç noktasıdır. Bu açıdan ağız ve diş sağlığı hem sindirim sistemimizin hem de genel vücut sağlığımızın ayrılmaz bir parçasıdır. Diş çürükleri veya diş eti hastalıkları tedavi edilmediklerinde kalp damar hastalıkları, solunum yolları hastalıkları ve mide bağırsak hastalıkları gibi birçok probleme yol açabilir” dedi.
#AğızSalgın döneminde ağız ve diş sağlığıyla ilgili bilgiler veren Diş hekimi Prof. Dr. Akkocaoğlu, Covid-19'un vücuda girdiği ilk yer ağız ve burun olduğundan, özellikle salgın sürecinde ağız hijyeni ve sağlığına dikkat edilmediğinde virüsün çok daha hızlı yayılma ve hasar verme ortamı bulabileceğini ifade etti.
#AğızKoronavirüs salgını ağız, burun ve göz kanallarından bulaşıyor. Salgından korunmak için kendimizi evde izole ederken, ‘ağız’ sağlığında dikkat etmemiz gerekenleri Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB) Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Dt. Serdar Sütcü’ye sorduk. İşte koronavirüs tehdidine karşı 5 soru 5 cevapla ‘ağız’ sağlığında dikkat etmemiz gerekenler:
#Doğahan GİRİTLİOĞLUEvet. Ağrısız acısız implant mümkün. İmplant, kötü deneyim yaşamış hastaların abartarak anlattığı gibi korkutucu ve zor bir tedavi değildir. Hatta, basit bir diş çekiminden daha kolaydır. Bir implantın ağız içine yerleştirilme süresi 6 dakikadır. Diş dolgusunda kullanılan anestezi kullanılır ve tamamen ağrısız bir işlemdir. Diş çekimi ile kıyaslandığında daha kolay bir işlemdir.
#AğızHamile olduğunuzu anladığınız andan itibaren hayatınızda ne kadar çok şeyi değiştirmeye başlanıyor değil mi? Kahve, çay, sigara tüketimimiz varsa hayatımızdan çıkartıyoruz, iyi beslenmeye çalışıyoruz, bir süre saçlarımızı boyamıyoruz, doktorumuzun verdiği vitaminleri kullanıyoruz. Peki ağız bakımımıza özen gösteriyor muyuz?
#BitkiselAşırı şeker tüketiminin sağlığa zararlarını artık herkes biliyor. Ancak burada asıl suçlu meyvedeki sütteki doğal şekerler değil, özellikle aşırı işlenmiş gıdalarda ziyadesiyle bulunan ilave şekerler. Peki ilave şeker tüketimini sınırlandırmanın vücudunuzda nasıl etkiler yaptığını biliyor musunuz? Okuyunca inanamayacaksınız...
#SağlıkDiş sağlığımızın öneminin bir kez daha vurgulandığı Diş Hekimleri günü ne zaman, mesajlar ve sözlerle farkındalık yaratman isteyen pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Türkiye'de ilk diş hekimliği okulunun açıldığı gün kutlanan Diş Hekimleri Günü farklı tarihlerde olsa da tüm dünyada kutlanıyor. Peki, Dünya Diş Hekimleri Günü ne zaman, Türkiye'de hangi tarihte kutlanıyor? İşte Diş Hekimleri Günü mesajları ve sözleri 2024...
#Diş Hekimleri GünüSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, "yenidoğan çetesi"ne ilişkin "Bizim için bu operasyonun adı, 'çürük elma operasyonu'; çetenin adı da 'insanlıktan nasibini almamışlar çetesi'dir. Çocuklarımızın sağlığı ve güvenliği konusunda duyduğumuz endişe her şeyin ötesindedir." ifadelerini kullandı.
#Sağlık Bakanlığıİstanbul'un Sarıyer ilçesinde çocuğunun gürültü yaptığını öne süren ev sahibi Öztürk Ç. tarafından çıkan kavgada silahla vurulan Cihan Koyuncu o anları anlattı. Koyuncu, "Tamamen uyarılmak değil öldürülmek istendim" dedi.
#İstanbulİstanbul'un Sarıyer ilçesinde çocuğunun gürültü yaptığını öne süren ev sahibi Öztürk Ç. tarafından çıkan kavgada silahla vurulan Cihan Koyuncu o anları anlattı. Koyuncu, "Tamamen uyarılmak değil öldürülmek istendim" dedi.
#İSTANBULNarin cinayetine ilişkin davada tutuklu yargılanan ağabey Enes Güran’ın kolundaki ısırık izine dair Adli Tıp Kurumu’nca incelenen görüntüler ortaya çıktı. Görüntüleri Hürriyet’e değerlendiren Prof. Dr. Nevzat Alkan, “Isırık izlerinin çocuğa mı yoksa bir yetişkine mi ait olduğu belirlenememiş. Bu nedenle önemli bir delil, değerlendirilemeden kaybolmuş oldu” dedi.
#ENES GüranHafıza kaybı, yorgunluk ve vücut ağrısı… Yıllarca bu semptomlarla yaşadı. 51 yaşında komedyen Miranda Hart'a tam 30 yıl sonra teşhis konuldu ve nihayet Lyme hastası olduğu anlaşıldı. Peki bunca yıl nasıl hastalığının ne olduğu anlaşılamadı?
#LymeABD'de hamburger yedikten sonra hastalanan kişi sayısında artış yaşandı. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), hamburger kaynaklı koli basili vakalarının 104 kişiye ulaştığını açıkladı. CDC'ye göre salgına neden olan bakteri türü nedeniyle ABD'de her yıl yaklaşık 74 bin enfeksiyon görülürken, 2 binden fazla kişi hastaneye yatıyor, 61 kişi ise hayatını kaybediyor.
#ABDYasadışı kumar operasyonunda bütün dikkatler “kumar” deyince olağan şüpheliler Serdar Ortaç ve Mehmet Ali Erbil’in üzerinde. İşin ilginç kısmı, iki anlı şanlı kumarbazın bu tufaya nasıl düştüğü. Sıradan birinin şaşırabileceği bu dünyada neyin yasal/neyin yasadışı, neyin ikram/neyin reklam olacağını bilecek tecrübedeler.
#Serdar OrtaçUzun kuyruklar, sosyal medyada ağız sulandıran videolar... Sebebi Dubai’de, Mısır asıllı İngiliz Sarah Hamouda’nın (38) hamileliği esnasında yarattığı Dubai çikolatası. Hamouda, Türk baklavasından ilham alarak geliştirdiği bu çikolatayı sosyal medyada paylaşınca kıyamet koptu. Yeni-eski birçok mekân kolları sıvadı, Dubai çikolatası yapıyor. Jürimize bu popüler lezzeti en iyi yapan yerleri sorduk.
#Dubai ÇikolatasıBinlerce yıl önce yaşamış insan kalıntılarından elde edilen diş örneklerinden antik DNA elde edip analizini gerçekleştiren Dr. Gülşah Merve Kılınç geliştirdiği proje ve çalışmalarla pek çok kişiye ilham oluyor. Antik DNA yöntemiyle hastalıkların binlerce yıllık kökenine inildiğini aktaran Dr. Kılınç,“Ağız mikrobiyatasının evrimi hakkında daha fazla bilgi sahibi olarak, modern sağlık sorunlarıyla daha etkili mücadele yöntemleri geliştirebiliriz” dedi.
#Antik DNABulaşıcı hastalık uzmanları, uzun süren öksürüğü olan çocuklarda bu yıl artış gösteren bir tür ‘yürüyen zatürre’ olabileceğini ve tedavi için farklı bir antibiyotik rejimine ihtiyaç duyulabileceğini belirtiyor. Peki yürüyen zatürre tam olarak nedir? Neden bir anda artış göstermeye başladı? Prof. Dr. Sedat Öktem ile mercek altına aldık.
#SağlıkKış aylarının yaklaşmasıyla birlikte, pek çok insan geleneksel halk reçetelerine yöneliyor. Öksürükten burun tıkanıklığına kadar yaygın sağlık sorunları için tercih edilen bu yöntemlerin gerçekten işe yarayıp yaramadığı ise merak konusu. Uzmanlar, bu uygulamaların arkasındaki bilimsel temeli sorgularken, etkili olup olmadıkları üzerine yapılan tartışmalar da dikkat çekiyor. Peki bu yöntemlerden hangileri etkili, hangileri abartılıyor? Op. Dr. Mustafa Bilazer, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkAntalya'nın Gazipaşa ilçesinde avlanan Çağdaş Şaşmaz'ın ölü sandığı ve eliyle dokunduğu zehirli aslan balığının dikenleri parmağına battı. Parmağı neredeyse 2 kat büyüyen Şaşmaz, soluğu hastanede aldı. Hastanelik olan amatör balıkçının o anları su altı kamerasına yansıdı.
#DalışEskişehir’de dişindeki çürüğü tedavi ettirmek için gittiği hastanede verilen antibiyotik iğneleri vurdurduktan sonra topallamaya başlayan Yazgül İkiz, 7 aydır hastane hastane dolaşıyor. Yazgül İkiz'in Eskişehir Valiliği ve İl Sağlık Müdürlüğü koordinesinde, Eskişehir Şehir Hastanesi’nde görevli algoloji uzmanı tarafından muayene edilip tedavisine başlanacak.
#EskişehirUçak fabrikaları arasında parça taşıyan zeplin kılıklı uçak. Adı BelugaXL ya da BelugaST. Açık adı Beyaz Balina. Aslında çok şirin bir uçak. Gövdesine şu sıralar Airbus’ın en büyük yeni uçağı olan A350’nin iki kanadını birden alıyor. Airbus parçaları Türkiye dahil 11 ülkede imal ediliyor. Bu fabrikalar arasında parçaları toplayıp Fransa ya da Almanya’ya taşıma görevi BelugaST ve ağabeyi BelugaXL’e verilmiş. Kusursuz operasyonlar yapıyor.
#BelugaxlDiyarbakır'da 8 yaşındaki Narin Güran'ın öldürülmesine ilişkin iddianame kabul edildi. Tutuklanan amca Salim, anne Yüksel ve ağabey Enes Güran ile komşuları Nevzat Bahtiyar'ın "iştirak halinde çocuğa karşı kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılanmasına 7 Kasım'da başlanacak. Öte yandan Nevzat Bahtiyar'ın Narin'in cansız bedenini aracıyla taşıdığı görüntüler ortaya çıktı.
#Narin GüranDiyarbakır’da 8 yaşındaki Narin Güran’ın boğularak öldürülmesine ilişkin iddianame tamamlandı. Cinayet anında aynı evde olduğu tespit edilen amca Salim, anne Yüksel ve ağabey Enes Güran ile komşu Nevzat Bahtiyar hakkında iştirak halinde çocuğu kasten öldürmekten ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.
#NarinSon dakika haberine göre; Diyarbakır'da 8 yaşındaki Narin Güran'ın öldürülmesine ilişkin hazırlanan iddianamede, tutuklu şüpheliler amca Salim, anne Yüksel ve ağabey Enes Güran ile itirafçı Nevzat Bahtiyar hakkında "iştirak halinde çocuğa karşı kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. İddianamede, Tavşantepe Mahallesi'nde kolluk görevlilerince yürütülen devriye faaliyetleri çerçevesinde aile üyelerinin sık sık toplantılar yaptığının belirlendiği belirtildi.
#Narin Güran